Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Låt dig föras in i livmodern


Veckotips Göteborg: Vecka 12

I veckans tips så får du chans att låta dig föras in i livmodern, se rå teater, höra en sång som får kroppens anatomi att komma till liv och få din uppfattning om poesi helt omskakad.

 

Spoken Word, i samarbete med Göteborgs Poetry Slam

Är du nyfiken på spoken word och vill få din uppfattning av vad poesi är rejält omskakad? Då bör du besöka Folkteaterns spoken word-kväll som går av stapeln på onsdag.

“Kvällen utlovar ett brett spektrum av stilar och ämnen: alltifrån poesi som är för gripande och politisk för att vara stand-up, till poesi som är alltför fyndig och rimmande för att vara brandtal.”

Kvällen börjar med open stage där vem som helst kan gå upp och läsa sina dikter. Sen fortsätter det hela med bokade artister och nu på onsdag kan en bland annat få uppleva Segal Mohamed. Vi avslutar väl detta lilla tips med ett citat från arrangörerna – “Kom som publik, kom som poet, kom som du är!”

 

Folkteatern

Onsdag, 21 mars, 19.00

 

This organ wants this/That organ wants that

Lyssna på det här va!

“I This organ wants this, that organ wants that samspelar konstnären Shana Moulton med en videoprojektion som visar hennes egen tillblivelse. I ett försök att få sina organ att harmoniera sjunger hon sin kropps anatomi till liv.”

Alltså hur spännande låter inte detta. Det är den amerikanska konstnären Shana Moulton som efter att bland annat ha visat sina verk på MoMa kommer till Atalante med verket This organ wants this/That organ wants that. Där iklär sig Moulton rollen som Cynthia från hennes videoserie Whispering Pines som hon jobbat med i över 15 år. En kväll spenderar hon i Göteborg denna gång, se till att spendera den med henne tycker jag.

 

Atalante

Torsdag, 22 mars, 19.00

 

SKÄMS!?

Varför skäms vi så jävla mycket hela tiden? Det har Teater Gapet frågat sig och dragit igång projektet SKAMVRÅL som kommer pågå hela 2018. Nu har det blivit dags för det första publika arrangemanget och detta blir en interaktiv utställning där kommer gå igenom skamträsket och komma ut på andra sidan och vara förlöst. Det låter ju härligt.

“Kom och var med på en orientering i skammens värld. Du får en karta som guidar dig runt. Begrunda dina egna skamfulla tankar. Låt andras skam få liv. Lyssna på dagboksinlägg. Ta en menskoppsshot. Låt dig föras in i livmodern för att födas på nytt.”

Det är helt fri entré och en får stanna i skamträsket hur kort eller långt en vill.

 

Frilagret

Lördag, 24 mars, 12-17

 

Skuggorna av Mart

Baserat på Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart har nu Mattias Andersson skrivit en ny pjäs där skuggorna blivit tre.

“Tre unga människor som drömmer om att själva bli hjältar och få göra ett bestående avtryck på jorden. Det blir en visuell upplevelse där krigets påtagliga närvaro aldrig är långt borta, trots ungdomarnas isolerade rum. Brutala öden i ett stillsamt kaos, mitt i vår samtid.”

Mattias Andersson regisserar också denna pjäs som känns rå och ganska läskig. Den har faktiskt en åldersgräns på 15 år. Men magkänslan säger också att detta kommer säga mycket om vårt samhälle och vara en upplevelse som en inte vill missa.

 

Backa teater

Premiär, Lördag 24 mars, 18.00

Spelas fram till 17 maj 

 

Omslagsbild från Skuggorna av Mart. Fotograf: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *