text_banner

Veckotips GBG: Läcker text


Publicerades 2019-05-06

Veckotips Göteborg: Vecka 19

Läcker textfestival, konstjippo och besök från Irland.

 

 

Textival Litteraturfestival

Det är litteraturfestival i stan! Textival är den läckra, spännande, coola och högintressanta textfestivalen som innehåller allt från samtal, läsningar, performance och utställningar. Det finns något för de flesta smaker och sinnen.

I år går festivalen under rubriken Intimate Acts. Med temat utforskas det intimas plats och bäring i rörelsen mellan text, kropp, offentlighet och den scen som utgör vårt allra djupaste inre.

Det är svårt att välja något extra lovely ur programmet, men blir jag tvingad att välja tre grejer så väljer jag detta:

 

Läsningar: Donia Saleh & Sami Aidi

Den nomadiska litteraturscenen P U B POESI gästar Textival Litteraturfestival med läsningar av två poeter. Donia Saleh läser masterprogrammet i Litterär gestaltning på Akademin Valand och Sami Aidi läser projektåret på Biskops Arnös författarskola.

 

Sjömanskyrkan

Fredag 10 maj, 20.20-21.00

 

Textivals Textmässa

Textivals Textmässa med utstäl­lande för­lag och aktö­rer fun­ge­rar som ett nav för Tex­tival Lit­te­ra­tur­fes­ti­val. Mässan är förlagd i trädgården till torpet Frigga i det Gathenhielmska kulturreservatet samt på andra våningen i Kulturhuset Oceanen.

 

Kulturhuset Oceanen samt på Friggas trädgård på Pölgatan 5

Lördag 11 maj, 12:00-18:00

 

Private Readings

En Private Reading är en intim läsning för ett mycket begränsat antal personer. Textival Litteraturfestival har tillfrågat ett antal författare och poeter, alla boende kring Stigbergstorget/Masthugget om de vill bjuda in till läsningar i sina egna hem.

Varje besök är ungefär 30 minuter långt, du bjuds på någon slags fika, drink eller tilltugg beroende på författarnas sinne och humör!

 

Runt Stigbergstorget/ Masthugget

Lördag 11 maj, 15.00-21.00

 

 

Textival Litteraturfestival

Olika platser

Torsdag 9 maj – söndag 12 maj

 

 

The Art of Banksy

Galleri Fredstan är det, relativt, nyöppnade galleriet i Brunnsparken-ish som hittills gett oss Louis Vuitton-väskor och Titanic-utställning, ett “1500 kvm stort galleri mitt i shoppingstråket”, som goteborg.com beskriver det. Galleriet svävar enligt mig på gränsen mellan gräslig eventstadsjippokonst och underhållande nöjesfältskonst, beroende på humör.

Next up är världens största Banksyutställning med 80 originalverk av konstnären. Utställningsproducenten är dock noga med att påpeka att utställningen inte är godkänd eller producerad tillsammans med Banksy, utan alla verk som visas kommer från privata samlingar, så jag säger det också.

Utställningen innehåller lånade föremål från samlare (bland annat från  Steve Lazarides, Banksys tidigare fotograf och manager, som också curerat utställningen), och vi kommer bland annat kunna se verk som Girl With Red Balloon och Flower Thrower.

Har du inte råd eller lust att betala entré? Då kan du ansöka om att bli Art of Banksy-influencer på utställningens hemsida. Vänta, vilket humör är jag på nu?

 

Galleri Fredstan

Lördag 11 maj, 11.00-17.00

Söndag 12 maj, 11.00-16.00

Visas därefter tom 25 augusti

 

 

The Circus Stachamoose

Till helgen gästas Teater Sesam av två olika dockteatergrupper som båda ger föreställningar och workshops.

Your Man’s Puppets från Irland ger The Circus Stachamoose, en komedi för både stora och små.

Have you ever dreamed of a world that is different? Where life is celebrated with enthusiasm and where the simplest things are enjoyed and looked upon with fascination? That’s where the brothers Stachamoose come from. They have traveled far and wide, bringing strange and wondrous things they have gathered along the way.

Föreställningen ges på engelska.

 

Teater Sesam

Fredag 10 maj, 9.00 & 19.00

Lördag 11 maj, 14.00

 

 

Omslagsbild: Unsplash. Creative Commons.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *