GSME_banner

Veckotips GBG: Konst och kläder


Publicerades 2019-04-29

Veckotips Göteborg: Vecka 18

Konst i underjorden, konst i storskalig industrilokal och en titt in i göteborgarens garderob.

 
 

Utställning: Natalia Murobha

Hammarkullen Konsthall ligger smart placerad på Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats, så en kan lätt kika in konsten som visas samtidigt som en väntar på nästa vagn. Lättillgänglig konst, jag gillar!

Just nu visas där en utställning med Natalia Murobha, bildkonstnär med kosmopolitisk bakgrund verksam i Stockholm.

Med sina bilder vill hon ge röst åt de marginaliserade i svensk offentlighet; barnen, de som bor i förorten, de nya i Sverige. Hon skapar drömvärldar som ger närvaro åt dem som inte får synas.

Utställningen är en del av Ortens val –  en större utställning som visas tillsammans med Blå Stället där fyra av Angereds kulturpristagare (Segal Mohamed, Sagal Hussein, Daniel Terres och Faruq Omer) har valt varsitt konstnärskap som de anser är relevant och viktigt för framtiden. Så kika också in utställningen på konsthallen på Blå stället!

 

Hammarkullen Konsthall

Hammarkullens spårvagnshållplats

Måndag 29 april – söndag 5 maj, 03.00-00.00

Visas tom 9 juni

 

 

Invigning av Göteborgs garderob

På lördag är det invigning för stadsmuseets nya utställning – och här är göteborgarnas klädsel i fokus! Modeutställningen Göteborgs garderob fokuserar på tiden runt 1880–1930, när klädfabriker tar plats i ett växande Göteborg och förändrar hur människor ser på mode, konsumtion och på varandra.

Förutom att kika in utställningen så händer det massa annat skoj denna dag. Det hela invigs av Hanna Hellquist (krönikör, programledare och författare) och Ali Davoodi (grundare av modemässan Fresh Fish). Dessutom blir det voguing med Alyssa Chloé och vänner, modesamtal och bokrelease.

Fri entré!

 

Göteborgs Stadsmuseum

Lördag 4 maj, 13.00-16.00

 

 

1000m2 – Avgångsutställning Fri Konst 2019

1000m2 färsk konst! Avgångsstudenterna som tar kandidatexamen i Fri konst på Valand har intagit den stora industrilokalen där Gamlestadens marknad annars brukar husera. Härligt med så mycket utrymme till varje konstnärskap, och skönt att vara en bit bort från Valand.

Vernissagen var i fredags, med härlig stämning, solsken och food truck. Missade du det så dra istället dit under något av de samtals-tillfällen som ges! Eller bara dra dit när som det passar. Inspirerande och bjussigt.

Deltagande konstnärer: Jacob Andersson, Linn Andersson Franek, Ida Brockmann, Emanuel Bylund, Lukas Cornix, Madeleine Hertz, Frida Kårlin, David Larsson, Hanna Melkersson, Jenny Nilsson, Sebastian Rudolph Jensen, Hedvig Schroeder, Maja Sikorska, Eldin Smajlovic och Peter Österlin.

Samtal ges:

Måndag 29 april,  13 – 16

Torsdag 2 maj, 9.30 – 12.30 & 13.30 – 16.30

 

Gamlestadens marknad

Gamlestadsvägen 4

Måndag 29 april – söndag 5 april, 12.00-16.00

 

 

 

Omslagsbild: Bild från Göteborgs garderob. Bilden är tagen för Stora teaterns räkning till Rolfs revy år 1927.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *