*legende* Spectacle "Le Cirque Invisible"  de et avec Victoria Chaplin et Jean-Baptiste Thierrée

Veckotips GBG: Kärlekstörst och motgångar


Veckotips Göteborg: Vecka 10

Allt kan hända i Göteborg i veckan, iallafall om en får tro scenkonsten. Det blir både groda och hund, förälskade cyklar och en nyårsnatt som blottar rasismens raseri.

 

RAGE

“Nyårsnatten 2015-16 stod fotografen Joel Goodman i ett gathörn i Manchester och fotograferade natten igenom. Bilderna, som rent formmässigt förde tankarna till renässansmålningar, blev med sitt nutida och brutala innehåll omedelbart virala. Dramatikern Simon Stephens tog 31 av dessa bilder och skrev lika många scener. En nyårsnatt. En ström av människor. Alkohol, tolvslag, polis och civila i ständig konfrontation. Kärlekstörst och motgångar, ensamhet och förvridna relationer. Och medan natten går mot dag tar ruset över och konfrontationerna blir grövre, rasismens raseri blottar den kris som i en allas strid mot alla synliggjort de västerländska huggtänderna. “Du är min. Men jag är inte din”.”

Det är skådespelarstudenterna på Högskolan för scen och musik som spelar denna pjäs och regisserar gör Annika Silkeberg som bland annat är konstnärlig ledare för scenkonstgruppen Brigaden. Idén till pjäsen är briljant tycker jag och jag tror att denna variant där de 40 rollerna är nedbakade till 11 (en per skådespelare) kommer bli magisk. Den har aldrig tidigare spelats i Sverige, utan bara i Tyskland. Det kostar dessutom bara 40 spänn att gå. Det finns med andra ord inga undanflykter.

 

Högskolan för scen och musik

Torsdag-fredag, 8-9 mars, 18.00

Spelas fram till 25 mars

 

Röntgenbilden av en groda

Sven Wollters roman Hon, han och döden blir nu en poetisk föreställning på Teater Trixter. Det är CO Ewers som står för manus och vi får här möta karaktärerna Hon, Han, Chief Big Foot och Polacken. Plus att en groda kommer ha en fot med i spelet.

“En man får ett drastiskt besked, där en groda spelar en avgörande roll. Han är sjuk och tiden som finns kvar är en gåva som måste tas till vara. Låt oss fly diagnoserna och samtalen om sjukdom och död. Det finns något större där ute som vi måste få fatt i. Följ med på resan där hållplatserna är minnen, och målet är återföreningen med den livslånga kärleken, hon som hela tiden funnits där, men som varit så svår att tala med.”

Vårens stora föreställning på Trixter kommer, om jag får tippa, bli riktigt drabbande.

 

Teater Trixter

Fredag-lördag, 9-10 mars, 19.00. Söndag 11 mars, 17.00

Spelas fram till 29 april 

 

Le Cirque Invisible

Förälskade cyklar, mänskliga klockspel och ett magiskt universum. Det är vad Victoria Chaplin (yes, dotter till Charlie) och Jean-Baptiste Thierrée bjuder på i denna succéföreställning som gjorde publiken helt sålda 2013 när den spelades här förra gången. Nu är de tillbaka med sin ordlösa och roliga föreställning Le Cirque Invisible som passar lika bra för den med rynkor som den utan. Ta med dig hela stora släkten och alla dina vänner och gör helgen till en stort familjeparty.

 

Stora teatern

Fredag-lördag, 9-10 mars, 19.00. Söndag, 11 mars, 17.00

 

Varning för hunden

Det vankas urpremiär på Teater Aftonstjärnan när Bengt Järnblad skrivit en mörk och sorgsen komedi med passionerad musik. Vi får följa Rosa som lever med sin hund Olav Gerthel, men de ska nu tyvärr tvingas skiljas åt. Rosa till ett hem för äldre och Olav till Hundar utan hem. Men plötsligt börjar hunden prata, vad är det som händer tro?

“Dialogen är rapp, poetisk och drastiskt humoristisk, med tvära kast.  När orden tar slut tar den passionerade musiken vid och kanske brister de ut i sång och dans i en eldig tango.
Två skådespelare och en musiker bjuder på denna poetiska pärla om existentiell vilsenhet och ensamhet, där vad som helst kan hända!

Spelas bara tre gånger under våren, så låter detta som en kopp för dig så är det bäst att ta en klunk direkt.

 

Teater Aftonstjärnan

Lördag, 10 mars, 18.00

Spelas även 14 och 22 mars. 

 

Omslagsbild från Le Cirque Invisible. Fotograf: Manuelle Toussaint

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *