Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Intensiv


Publicerades 2018-10-22

Veckotips Göteborg: Vecka 43

Vi hoppar rakt in i en intensiv och inspirerande designvecka! Och när vi har tid över kikar vi in gyckleri som det var på Shakespeares tid och toppar det hela med dans med riktiga mammor.

 

Gothenburg Design Festival 2018

Idag öppnar Gothenburg Design Festival sina dörrar – festivalen som fungerar som en öppen läroplats. Under en intensiv vecka bjuder HDK (Högskolan för design och konsthantverk) in oss för att utforska nya idéer för lärande, arbete och social jämlikhet. Det blir workshops, föreläsningar, utställningar och mingel!

Idag, måndag, klockan 17 blir det invigning av hela festivalen vernissage för examensutställningen BAOW – det kan vara en bra festivalstart. Sen är programmet är fullt av händelser, så det är bara att plocka vad som lockar!

 

HDK – Högskolan för design och konsthantverk (och på flera platser!)

Måndag 22 oktober – lördag 27 oktober

 

Kung Lear

När Göteborgs stadsteater och Pontus Stenshäll nu sätter upp Shakespeares Kung Lear görs det genom att hämta inspiration från tiden då Shakespeare själv levde – här får vi mycket smink, en viss råhet och sång, musik och gyckel men också det djupaste allvaret.

Regissören Pontus Stenshäll säger om föreställningen:

I den svenska teatertraditionen ska en pjäs antingen vara tragisk eller komisk, om man blandar anses den av vissa vara ytlig. Så resonerade inte Shakespeare. Han blandar högt och lågt hej vilt, det roliga med det tragiska, det groteska med det sublima och i den mest sorgliga scen finns ofta plats för ett skratt eller en sång. Det tyder på djup människokännedom och jag älskar det.

Premiär nu på lördag!

 

Göteborgs stadsteater

Lördag 27 oktober – premiär!

Spelas därefter tom 21 december

 

DNA – Dansa Nära Anhörig

När bjöd du upp din mamma senast? DNA – Dansa nära anhörig är en ‘dokufiktion’ och en dansföreställning. Vi får fyra duetter mellan fyra skådespelare och deras riktiga mödrar.

Det är en föreställning om avstånd, närhet, mat, gränslös kärlek, sorg, förlust och omstart. Urkraft och en massa mod. Fyra mammor får berätta om sina liv, fyra barn får förhålla sig och lyssna och dansa med. Får jag lov? Hur nära får jag komma?

 

Backa Teater

Torsdag 25 oktober 19.00

Fredag 26 oktober 13.00

Spelas därefter tom 14 december

Omslagsbild: Från DNA – Dansa nära anhörig. Ramtin Parvaneh, Mahnaz Kia, Eleftheria Gerofoka, Vasiliki Gerofoka, Hannah Alem Davidson, Astrid Assefa, Emelie Strömberg, Britt-Marie Strömberg
Foto: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *