header-childmothers1180x500-pietertenhoopen

Veckotips GBG: Inte vilken vecka som helst


Publicerad 2018-11-26

Veckotips Göteborg: Vecka 48

Denna vecka bjuder Göteborg på lokal julmarknad, internationell fotoutställning om 15-åriga mödrar, möjligheter till associationer kring former vi ser framför oss och öppet hus på filmskolan!

 

Julmarknad för design och konsthantverk

Kylan har dragit över Göteborg. Mörker både morgon och kväll men det är ingen anledning till att missa julmarknaden. Röda Sten fyller upp sin konsthall med nyskapande konsthantverk och design.

I den mysiga miljön kan du hitta julklappar för familjen, vänner eller din kärlek. Unik och handgjord konsthantverk blir alla glada av. När shoppingrundan är klar kan du njuta av utställningen med verk av ungdomar som deltog i verksamheten Ung & Skapande på Röda Sten.

 

Röda Sten

Fredag 30 november, 17.00-20.00

Lördag 1 december & söndag 2 december, 12.00-17.00

 

#childmothers

Barn föder barn. Två miljoner flickor under 15 år blir mammor runt om i hela världen och trots det höga talet är ämnet tabubelagd i samhällen.

Är det vår rädsla som styr vår ovilja att inse fakta?

Varför blir flickor med barn vid ung ålder?

Se, läs och hör deras egna historier. Plan International och FN:s befolknings-fond (UNFPA) vill bryta tystnaden genom fotoutställningen #childmothers och få dessa unga att bli hörda. 25 unga mammor från sju olika länder runt om i världen har medverkat i utställningen som består av starka bilder, filmer och texter. Fotografen Pieter ten Hoopen och journalisten Sofia Klemming Nordenskiöld har lyssnat på flickornas berättelse som handlar om första kärlek, tvångsäktenskap, arga föräldrar, ensamhet, glädje och smärta.

Detta är inte vilken utställningen som helst, detta är verklighet som ökar kunskapen kring andra människor. Människor som kan vara din granne, kompis eller första kärlek.

 

Frölunda Kulturhus, Utställningshallen

Torsdag 29 november & fredag 30 november, 12.00-19.00

Lördag 1 december & söndag 2 december, 12.00-16.00

Visas därefter tom 6 januari

 

It Is What You See – Agnieszka Knap

Instagram, Facebook, Snappat och alla andra sociala medier matar oss konstant med bilder.

Bildflödet är ett konstant och normaliserat verktyg i våra liv idag. Vi följer allt från nyfödda bebisar till sorgliga bortgångar där vi ser ett helt liv genom att bara skrolla.

Men klarar vi att välja vad en form ska föreställa?

Hur uppfattar och ser vi världen egentligen?

Har vi blivit blinda av allt tittande?

Låt Agnieszka Knap ta dig på en resa där du själv får välja hur långt du vill gå i dina tolkningar, och vad gör du när du inte lyckas gå längre? Hon använder sig av olika former för att ge åskådaren en möjlighet till associationer kring det en ser framför oss.

I verket It Is What You See vill konstnären Agnieszka erbjuda en perceptionsutmaning där betraktarens tolkning är central.

I sin konst tar hon upp en modern och väldigt aktuell fråga som ingen i dagens samhälle bör missa.

Ta på dig varma kläder och ta dig ut för att se utställningen!

 

Four, Risåsgatan 5

Onsdag 28 november – fredag 30 november, 12.00-18.00

Lördag 1 december, 12.00-16.00

Visas därefter tom 8 december

 

Öppet hus på Akademin Valand

Ljusa tegelstenar och stängda grindar som enbart kan öppnas med passerkort. Akademin Valand grundades 1856 och är en av landets äldsta konstutbildningar. På filmskolan tas endast sex elever in av ca 200 sökande varje år. En elitskola med många framgångsrika namn både inom och utanför riket. En dröm för många konstnärer.

Men vilka möjligheter finns där? Hur tar man sig in? Vilka är det som går där?

Skapa din egna uppfattning av den omtalade skolan och kom på öppet hus. Ta del av workshops, öppna visningar, utställningar, rundvisningar och presentationer av skolans ämnen. Få en unik chans att ställa dina frågor direkt till studenter, lärare och yrkesverksamma konstnärer.

 

Akademin Valand, Vasagatan 50

Fredag 30 november,

 

 

Omslagsbild: Från utställningen #childmothers. Foto: Pieter ten Hoopen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *