light_banner

Veckotips GBG: Glowing


Veckotips Göteborg: Vecka 49

Vi får berättelser och konst som värmer i vintermörkret. Glödande skulpturer, brännande kritik av vit feminism, dansfilmer som lyser i mörkret, lyxig operafest och Lucia på yogaretreat.

Miriam Hansen & Sasha Waltå: Glowing Enigmas

Författaren och poeten Nelly Sachs liv och skapande står som inspirationskälla till den samarbetsutställning av konstnärerna Miriam Hansen och Sasha Waltå som vi just nu kan besöka på Konstepidemin. I utställningen möts de båda konstnärernas konstnärskap – Hansen undersöker normativitet och relationer mellan objekt och subjekt och Sasha Waltå arbetar utifrån en feministisk grund där strukturer, ekologi, mellanmänskliga- och djur-mänskliga relationer är återkommande teman.

I utställningen får vi ta del av en installation av performativa skulpturer. Olika ljusverk och värmekänsliga material skapar platsspecifika objekt att förhålla sig till.

 

Galleriet, Konstepidemin

Tisdag 5 december – torsdag 7 december, 12.00-17.00

Fredag 8 december – söndag 10 december, 12.00-16.00

Visas därefter tisdag-söndag tom 17 december

 

 

We Can Do It!

Bilden av kvinnan med flexad bicep och prickig scarf kommer till mig redan vid andra stavelsen – en bild som är starkt inpräntad i hjärnbalken. Men vem var egentligen kvinnan? Med hjälp av en konstant ljudmatta av hård techno, Britney, och fabriksljud berättar Lovisa Perman och Annelie Horáková Eriksson historien bakom bilden, och går djupt in på begreppet Vit Feminism™, något de själva är en del av, och synar den vita liberalfeminism som ofta dominerar samtalsklimatet idag.

Välkommen till ett rotande i kvinnan bakom feminismens älsklings-postergirl. En scenkonstnärlig resa från Kalifornien till Göteborg via nitgevär, trikåsömnad, skam och skuld.

 

Göteborgs Dramatiska Teater

Torsdag 7 december & fredag 8 december, 19.00

 

KOREOARTscape

Varför inte ta en promenad och kika in koreografiska kortfilmer som visas ute i det offentliga rummet? Konst och rörelse i ett! Konstnären bakom är Benedikte Esperi, interdisciplinär performancekonstnär och koreograf, som med verken vill ifrågasätta vilka kroppar och konstformer som tar plats i det offentliga rummet.

Dansfilmerna har ingen speciell ordning, så du kan kika in dem i vilken ordning du själv vill. Platserna de visas på är valda efter platser där Benedikte Esperi visat sina verk tidigare, ett sätt att synliggöra det egna arkivet. Scenkonsten är en flyktig konstform där ögonblicket försvinner, men spåren finns kvar – på platserna, i minnet, i kropparna.

KOREOARTscape är ett subjektivt utforskande av svensk samhällskontext, nutida koreografi, offentlig konst och platsers historia.

 

Visas på olika platser i Göteborg, kolla in kartan

Visas tom 27 december

 

Ett sekel i två akter

Två operor på en kväll! Det är inte illa det. Kandidatprogrammet i opera på Högskolan för scen och musik ger sin slutproduktion – och vi reser 100 år under en kväll.

Det blir Apotekaren av Josephn Haydn, där två unga män slåss om den karismatiska Grillettas uppmärksamhet, och så blir det The Long Christmas Dinner av Paul Hindemith – där vi får följa utvecklingen kring ett och samma middagsbord under 90 år.

Lyxigt!

 

Högskolan för scen och musik

Fredag 8 december, 18.00

Spelas därefter 11-12 december och 15-16 december

 

 

Galet massa jul

Nu är det ju faktiskt jul ändå! Första advent har varit, så nu är det fritt fram att gå all in i julfeelingen. Vad kan då inte passa bättre än en sjukt maxad julföreställning? Gbgimpro bjuder på just detta!

Blir det kanske en tomte på farligt uppdrag, Lucia på yogaretreat eller en julgran på rymmen? Vi blandar skratt och allvar i form av allt från monologer och scener, till abstrakta danser och givetvis garanterar vi improviserade julsånger då vi avslutar allt med en pampig julmusikal!

Och som vanligt med Gbgimpro (och som namnet utlovar) – allt är improviserat i stunden!

 

Redbergsteatern

Fredag 8 december, 19.00

 

 

Omslagsfoto: Pixabay. CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *