fringe_banner

Veckotips GBG: Fringe!


Veckotips Göteborg: Vecka 35

Vecktotipsen är tillbaka – och Göteborg är först ut! Vi rivstartar med en maxad Fringe-special.

Gothenburg Fringe Festival, eller GOFF, fyller återigen staden med scenkonst. Vad fringe är? Lyssna på Scenkonstpodden från förra året då vi djupdyker ner i fringe-konceptet, sen behöver du inte längre undra! Kortversionen är annars att det är en festival fullproppad med scenkonst från runt om i världen – det kan vara wierd, fantastiskt, revolutionärt, smutsigt och vulgärt  – och alldeles troligen kommer det vara saker du aldrig trodde att du skulle få se. Festivalen går av stapeln 1-4 september på olika scener i Göteborg.

 

Melting Structure – GOFF 2017 Invigning

melting

Var med om en unik engångshändelse som tar oss genom ett år på fyrtio minuter. I centrum står Gathenhielmska husets fasad där verket Melting Structure kommer visas, en föreställning i sex scener med nyskriven musik/ljudkonst, ljussättning samt texter. Verket presenteras som huvudattraktionen på invigningen av årets festival!

Gathenhielmska huset har varit en anonym plats trots att det bär på en rik och intressant historia från 1700-talet hela vägen fram till början på 1900-talet. Artisterna, festivalen och Higab vill tillsammans uppmärksamma kulturarvet i samklang med nutida skapande. Visionen kring att levandegöra huset och området är framtagen av Isabel Lagos och Malin Johansson som arrangerar GOFF. Festivalverksamheten är baserat i Gathenhielmska Kulturreservatet sedan Januari 2017.

Ta med picknick och sätt dig mitt på Stigbergstorget. Förutom att kunna kika in verket Melting Structure så blir det musik och festivalhäng.

Stigbergstorget

Fredag 1 september, 20.00-22.00

 

When was the last time you had sex on top of a mountain?

mountain

Spoken word/interaktiv reading på 14 olika språk (!). Tre teaterskapare, tre olika synvinklar. En sjöjungfru. Adrienn Bazsó, Charlotte Mednansky och Panni Néder från Ungern och Tyskland ger oss en förställning om livets stora (och små) frågor – om politik, ödet, ansvar och prioritering.

Frilagret

Fredag 1 september, 16.30

Lördag 2 september, 16.00

Söndag 3 september, 12.30

 

Ass Kombat

kombat

Det spanska teaterkompaniet Patrícia Pardo ger oss en cirkus- och teatershow om kropp, identitet, etiketten “kvinna” och hur våra kroppar kontrolleras. Föreställningen är framtagen tillsammans med Amnesty International som en del av en kampanj som går under namnet My body, my rights.

Vad vi kommer få se vet vi inte förrän vi är där – men bilderna utlovar attityd, komik, kroppslig humor och aktivism!

Teater Trixter

Fredag 1 september, 19.30

Lördag 2 september, 14.00

Söndag 3 september, 18.00

Human Aquarium

felix

Den göteborgsbaserade koreografen och dansaren Felix Skalberg sätter människor bakom glas och låter oss studera mänskligt beteende, på samma sätt som vi studerar djuren.

Hur ser vår vardag ut genom andras ögon och vad kan man upptäcka om man i lugn och ro betraktar den. Vad driver vissa personer? Hur integrerar dem med andra? Vilka problem försöker de lösa?

En dansinstallation där nio dansare blir levande museiobjekt som på tre olika sätt visar hur människors liv kan se ut. Vi får se hur människor beter sig i tre olika miljöer – kontoret, lägenheten, vardagsrummet. Kanske kommer du därifrån med en nya blick på dig själv och dina vänner? Kanske kommer du därifrån med en annan blick på de djur vi iakttar på museer och djurparker?

Sjöfartsmuseet

Lördag 2 september, 13.00-15.00

 

Mutterkreuz

mutter

Rebecka Pershagen gestaltar Tredje rikets “first lady” – Magda Goebbels. Performanceverket utspelar sig timmarna innan Magda tar livet av sina och Joseph Goebbles sex barn i “führerbunkern” i centrala Berlin där de gömt sig då de insett att de kommer förlora kriget. Strax därefter tar de även sina egna liv.

Kan du korrigera historia genom att utrota din egen familj?

Inte ens döden kan frigöra dig från brott du utfört mot mänskligheten.

Lördag 2 september, 14.00-18.00 (insläpp varje halvtimma) – Gathenhielmska huset

Söndag 3 september, 14.00-18.00 (insläpp varje halvtimma) – Konstnärernas Kollektivverkstad

 

SPILT

dada

Dada For Girls från London ger oss en blöt kväll fullpackad med punkexplosioner, poesi, clowneri, performance och fysisk teater. Gruppen vann pris när de spelade på Wandsworth Fringe Festival, kan de vinna din gunst när de nu kommer för att göra Göteborg osäkert?

Wet with all the liquids one can swallow. Expect spillage, bring towels

 

Fredag 1 september, 22.00 – Göteborgs Dramatiska Teater

Lördag 2 september, 22.00 –  Tempelriddarhuset

Söndag 3 september, 20.30 – Tempelriddarhuset

 

GOFF 2017

1 – 4 september

Göteborg

 

Omslagsbild: GOFF 2017

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *