Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Ett inferno bortom tiden


Veckotips Göteborg: Vecka 3

Årets första veckotips är äntligen här och den här veckan kan du gå på en konstform om dagen. Varför inte börja med lite skulpturutställning, sen lite opera, för att sen gå på ett koreografiskt skådespel, ta vägen förbi lite dans i katakomber och slutligen avsluta med lite teater.

 

Bortom tiden

Nina Zetterqvist har skapat sina skulpturer, i nya utställningen Bortom tiden, utifrån tre starka upplevelser. Som 6-åring såg hon vildkatter i Rom, som 16-åring kattmumier på British Museum och sen som 26-åring terrakotta-armén i kinesiska Xi’an.

Det sistnämnda kan jag intyga gjorde rätt stor inverkan på mig också. Det känns som att en här får en liten sneak peek in i den konstnärliga processen. Vi får tjuvkika på Zetterqvists inspiration och får liksom vara med i hur hon skapade dessa nya skulpturer. Dessa tre minnen är nu sammanvävda till något nytt som också är bortom tiden. Utställningen är öppen nästan varje dag fram till 4 februari, så sväng förbi vettja!

Konstepidemin 

Öppet från 12.00 varje dag hela veckan

Utställningen pågår fram till den 4 februari

 

Orfeo

Är du ett fan av antika berättelser? Får du rysningar av att höra storslagna berättelser om gudar och hjältar? Då är detta något för dig. Det är verkligen något visst med episka berättelser, de liksom tar med en på ett äventyr och samtidigt tar upp eviga frågor. En bra kombo! Nu sätter Göteborg Baroque upp Monteverdis opera L’orfeo som baseras på den gamla grekiska berättelsen. Föreställningen kommer vara både tidstrogen och ha en tydlig koppling till samtiden. Så här säger regissören Per T Buhre:

“Målet är att bära fram berättelsens smärtsamma mörker i en dräkt som binder samman det tidiga 1600-talets kontext med den som människor i vår samtid (utanför Sveriges trygga gränser) varje dag lever i. Det blir ett fokus på gränser, ansvar och hur vi hanterar svåra upplevelser.”

Röda sten konsthall

Premiär torsdag 18 januari, spelas också 19-21 januari. 

Spelas fram till 28 januari

 

Motherdog

“Skådespelare och dansare ger sig tillsammans ut i ett alternativt, nästan filmiskt universum där nya lagar råder, Motherdogs lagar. Ett koreografiskt skådespel om att vara helt fri från traditionella sociala koder.”

Det är alltså detta otroligt coola som har premiär på Göteborgs Stadsteater i veckan. Det är Kastratets Max Bolotin och Sara Tuss Efrik som tillsammans med regissören Hans Van den Broeck har skrivit detta stycke om den förvildade människan. Vi får följa sex strandsatta personer som blivit uppfostrade av en herrelös hund (The motherdog) och dessa är nyfikna men skeptiska till det mänskliga sättet att leva.

Jag tycker det här känns så nytt, så fräscht och jag älskar att Stadsteatern gör det. Den spelar inte speciellt länge, så du får passa på nu!

Göteborgs Stadsteater

Premiär fredag 19 januari, 19.00

Spelas till 9 februari

 

Dans i Katakomberna i Kvarnbyn

Alltså bara titeln gör att jag blir helt pirrig. Fatta vad cool att se dans i katakomber. Sen att det är dans till Goldbergvariationerna gör ju inte pirret mindre direkt. Det är I Ren Kultur som satt ihop hela dagsprogrammet och förutom dansen så blir det även smideskonst av Martti Risku. En rätt härlig lördag helt enkelt.

Katakomber är ju inte kända för att vara speciellt stora, så om du vill ha dig en plats så se till att boka en.

 

Katakomberna i Kvarnbyn

Lördag, 15.00

 

Inferno

Är det några som ska göra Strindberg, så är det såklart Strindbergs Intima Teater och nu har även göteborgarna chansen att kika in deras grej. De gästspelar på Stora teatern med klassikern Inferno där vi får uppleva allt ifrån alkemiska experiment till hallucinationer. Det är Anna Pettersson (som ju tidigare gjort Fröken Julie) som står för regin och Siri Hamari i rollen som Strindberg själv.

Det kommer tydligen bli både trolleri och clown också. Det låter ju onekligen som en föreställning en vill se.

 

Stora teatern

Söndag 21 januari, 16.00

 

Omslagsbild från Motherdog. Fotograf: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *