det_levda_baklanges_banner

Veckotips GBG: Dinosaurier och människor


Veckotips Göteborg: Vecka 45

Jättemånga dinosaurier, teknik som för oss närmare, förkroppsligande, punk, svett och jävlar anamma. Ingenting är omöjligt på en scen men vad som är omöjligt är att du kommer sitta sysslolös denna vecka – se till att fylla salongerna!

 

Jurassic Park

Bataljonen – det feministiska scenkonstnärskollektivet, den punkiga frigruppen, den ohemliga teaterklubben och vinnarna av Nöjesguidens pris för bästa scen 2016 – gör nu teater av kultfilmen Jurassic Park. Vi är utlovade “jättecoola effekter!”, jättemånga dinosaurier och en hyllning till filmens radikalfeministiska inslag.

Minst 17 artister, förmodligen typ 35 står på scen, dansar synkroniserat och leder oss in i en värld bortom den trista vardagen. Hög konstnärlig kvalitet existerar inte. Så som i Jurassic Park så även i verkligheten.

Föreställningen spelas endast vid ett (1) tillfälle, och det kanske är slutsålt – men du bör hur som helst vara där ikväll!

 

Stora Teatern

Måndag 6 november, 19.00

 

Det levda baklänges

Osynliga Teatern gästspelar på Folkteatern med Det levda baklänges där vi får en unik inblick i Marwan Arkawis flykt från Syrien. Vi får följa med på Marwans möte med Migrationsverket genom VR-glasögon, hörlurar och ett personligt möte. Genom ny teknik och det personliga mötet kommer vi nära på flera olika plan.

Det levda baklänges handlar om asylens olika rum och om den personliga berättelsen som publiken får uppleva genom den som söker asyl. Föreställningen baseras på intervjuer och vittnesmål från män och kvinnor som sökt uppehållstillstånd i Sverige, jurister som arbetar med fallen, tolkar som översätter och handläggare på migrationsverket. Det är ett dokumentärt teaterkollage där publiken med hjälp av VR-glasögon och fysiska möten upplever föreställningen tillsammans med den vars liv skildras.

Föreställningen hade premiär på Dramaten i oktober 2016, och den blev också uttagen till Scenkonstbiennalen 2017. Om du inte sett den ännu så har du ett utmärkt tillfälle nu!

 

Folkteatern

Onsdag 8 november – fredag 10 november, 18.00 & 20.15

Lördag 11 november, 15.00 & 18.00

 

Hon som jag såg i spegeln

ADAS musikaliska teater arbetar konstnärligt med att genom teaterformen skildra de berättelser som inte får utrymme i vår tid, med fokus på kvinnors och barns berättelser. Nu har de premiär på en föreställning som ger kropp och röst till en ung mammas berättelse om mötet med kärleken, moderskapet och våldet. En föreställning som är en rekonstruktion av gjorda livserfarenheter och bygger på djupintervjuer.

Om rosor som blir till blåklockor, kärleksrus som blir till mardrömmar. Om att en dag möta sin egen spegelbild och inte känna igen sig själv. Om att hitta sin väg och bygga ett liv.

 

ADAS musikaliska teater, Konstepidemin

Fredag 10 november, 19.00 – Premiär!

Söndag 12 november, 15.00

Spelas därefter tom 10 december

 

Klubb 8

Vi brukar inte tipsa om musik i vanliga fall men det här är liksom inte så tråk-konsert-musik, utan det här är musik som är mer än tralala. Det blir “punkigt, svettigt och jävlar anamma med några av stans hårdaste brudar”.

Först ut är Stina Force som du bara måste se för hon kommer blir stor. Jag såg ett av hennes performanceverk förra året eller vad det kan vara, och det var AMAZE. Baserad i Amsterdam men kommen här från GBG.

Kalla det musik, performance, dirty poetry eller vad du vill. Om en vill ha referenser kan vi låtsas att en snuskig Patti Smith och överpoetisk Nick Cave möter Grace Jones i en kärlekshybrid för råa ljud och bildlandskap.

Vi får också banden med de fantastiska namnen Heavy Bleeding (mörk och desperat blodrock!) och Svärta (rock med mörkare anslag och med grrrl riot-känsla).

 

Studio HPKSM

Fredag 10 november, 21.00-02.00

18 år

 

 

Omslagsbild: Från Det levda baklänges. Foto: Jonas Eng

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *