Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Brutal samtid


Publicerades 2019-03-25

Veckotips Göteborg: Vecka 13

Smärtsam samtid, normkritik i 1700-talsopera och konst-aw på Ringön.

 

Hierarchy of needs

Jag har tipsat om föreställningen innan, men vill lyfta den igen då den nu är smärtsamt aktuell. Hierarchy of needs är skriven av dramatikerdebutanten Adel Darwish från Syrien, och verket är författat mitt i en brutal samtid, i kaoset av krig och gränsdragningar. Föreställningen är ett Europeiskt samarbetsprojekt och i den medverkar Adel Darwish själv, tre skådespelare från Backa Teaters ensemble, två dansare och fem unga människor som tidigare bodde någon annanstans men som nu bor i Göteborg, Sverige.

I förra veckan publicerade Backa Teater omskakande information om ett våldsamt övergrepp på en av teaterns medarbetare, en av de unga människor som deltar i föreställningen, här kallad K. K blev svårt misshandlad av ordningsvakter på Centralstationen i Göteborg, där han ensam i ett rum med vakter får sparkar och slag mot ansikte, bröst, knäskålar och lår. Blir kallad namn, blir spottad på och får tänder utslagna. Händelsen är ytterligare ett fall där säkerhetsvakter missbrukat sin maktposition.

Utdrag ur Backa Teaters redogörelse:

Polisanmälan mot ordningsvakterna är som sagt gjord, men man kan fråga sig vad som hänt om dessa tre unga män inte just nu råkat arbeta på en större svensk institution där de flesta kollegor pratar flytande svenska och vet hur det svenska rättssystemet fungerar. Och hur många fler med deras utseende och livssituation som utsätts utan att våga anmäla eftersom de är livrädda att på något sätt förknippas med problem och bli utskickade ur Sverige.

Hela redogörelsen finns att läsa här.

En av frågorna som föreställningen kretsar runt är “vilka av en människas behov är egentligen relativa och vilka är universella?”. Mänskliga rättigheter ska inte vara relativa och det är ett universellt behov att bli behandlad rättvist och med medmänsklighet.

 

Backa Teater

Tisdag 26 mars, 19.00

Lördag 30 mars, 18.00

Spelas tom 10 maj

 

Mönster och möjligheter: Genus och gestaltning i 1700-talsopera

Möjlighet till egen fortbildning! Ta del av denna forskningsföreställning med efterföljande samtal, och dyk ner i reflektioner kring hur normkritik och genusteori kan bli en konstnärlig praktik.

Tove Dahlberg (operasångare och doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola) och Kristina Hagström-Ståhl (regissör och professor vid Högskolan för scen och musik) undersöker frågor om genus i operagestaltning för att ta reda på hur konstnärliga val görs. Med Figaros bröllop som utgångspunkt utforskas sångarens konstnärliga handlingsutrymme i relationen mellan scenisk och musikalisk gestaltning.

 

Högskolan för Scen och Musik

Onsdag 27 mars, 18.00-19.30

 

 

A/W – Kolgruvan & Kiosken

Kolgruvan och Kiosken bjuder in till AW på Ringön!

Kiosken är ett konstnärligt experiment i offentlig miljö, där du kan köpa kaffe, och ta del av konst.

Kolgruvan är ett kreativt hus som för samman individer, företag, organisationer och start up’s under ett och samma tak.

Här kan en passa på att träffa folk, kika vad som är igång på Ringön, förhoppningsvis lapa lite vårsol och så kika in konst! Bland annat kommer performancekonstnären Kolbrún Inga Söring köra en work-in-progress drag-performance baserad på Ursulas låt Poor unfortunate souls.

Kan bli härligt!

 

Kolgruvan, Kolgruvegatan 12

Fredag 29 mars, 17.00-22.00

 

 

Omslagsbild: Hierarchy of Needs, Backa Teater. Ali Ktit, Yafet Melake, Marcel Gomes, Alieksander Okbatsion, Aleksandra Jovic, Nermin Asheti. Foto: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *