f055da5ed57c09409d7dceb7cbdbf4bc

Veckotips GBG: Bakom allt som blev kvar


Veckotips Göteborg: Vecka 20

Den här veckan får vi möta tre stycken ganska tunga verk + en skräckinjagande utställning. Gör dig redo att komma in i nästa vecka med nya perspektiv, lite smartare och förhoppningsvis med lite jävlar anamma.

 

Allt som blev kvar

Den numera Folkan-veteranen Kardo Razazzi förgyller Folkteaterns Lilla scen med monolog under majs sista dagar. En personlig monolog om Kardo med specialskriven musik av hiphop-producenten Nibla.

“Hur går man vidare när tomheten är allt som blir kvar? Möt en berättelse om första kärleken, första besvikelsen och en längtan om att slå sig fri. Möt Kardo.”

Man gillar ju based on a true story-grejen för att det ofta känns djupare in i magen. Det är som att hjärtat slår lite hårdare och gåshuden blir ännu mer påtaglig. Så känns det när jag ser på trailern för Allt som blev kvar, förmodligen ger föreställningen dig samma känsla.

 

Folkteatern

Lördag, 20 maj – 18.30 [Urpremiär!!]

Spelas fram till 27 maj

Bakom stängda dörrar

Scenkonst Quinna, den relativt nya scenkonstgruppen med skådisen Catharina Gallon i spetsen, ger oss nu nytt! 2014 satte de upp föreställningen Jag måste vara min egen armé som handlar om abort och rätten till sin egen kropp. Nya föreställningen Bakom stängda dörrar  handlar om sexuell grooming och ungas utsatthet på nätet. Vi får möta Moa aka LittleRainbowMoa14 och höra hennes berättelse.

”Han kallar sig för Petrus65. Han skriver att han känner Krister. Att han har sett bilder på mig. Han skriver att vi ska träffas i helgen, om jag inte dyker upp kommer jag att dö. Jag vet inte längre vart min kropp börjar och tar slut.”

Detta kan låta tyngre än tyngst men Catharina nämner på gruppens hemsida att hon vill att vi ska gå från föreställningen med hopp i kroppen. Den spelas endast 3 gånger, så en får passa på så en inte missar denna förmodat starka föreställning.

 

Göteborgs Dramatiska Teater

Fredag, 19 maj – 19.00

Lördag, 20 maj – 19.00

Söndag, 21 maj – 19.00

 

Suffering

I precis 20 år har regissören Cecilia Lagerström och skådespelaren och lindansaren Helena Kågemark samarbetat och gjort föreställningar tillsammans. Sedan 2011 under namnet Alkemisterna vars tagline är “studio för scenkonstnärliga laborationer” och de senaste åren har de jobbat mycket med projektet GångART som undersöker vandring. Nu har de slagit sig samman med Studio Matejka (från Grotowski-institutet i Polen) för föreställningen Suffering. Alltså lidande.

I diagnosernas och medicineringarnas tidevarv ses lidande sällan som en naturlig del av livet. Ändå lider vi. Vånda och sårbarhet genomsyrar vår vardag, i det lilla perspektivet och i det stora. I varje lidande ryms en större berättelse. Samtidigt sprids bilder av människors lidande dagligen. Andra människors nöd har blivit till vardagsmat. Vad händer med oss när vi betraktar andra människors smärta? Hur kan vi hantera alla dessa bilder utan att förlora vår medmänsklighet?”

De har ju satt fingret på precis det som är brännande aktuellt just nu. Vår bild av lidande är ju sjukt spännande för den är så konstig och ologisk på nåt sätt. Det här kommer bli fysisk teater at its best!

Atalante

Fredag, 19 maj – 19.00

Lördag, 20 maj – 19.00

Söndag, 21 maj – 17.00

 

Yojae Lee – Skräckinjagande skönheter

Insekter är ju ett vanligt motiv när vi snackar smycken. Man har ju sett diverse fjärilsbroscher genom livet om man säger så. Konstnären Yojae Lee har tagit det till en ny nivå och gjort insekterna i en sån storlek så datt det skapar obehag och fascination. Jag har sett bilder och de är ju otroligt vackra, men kanske om jag hamnar öga mot öga med en av Lee’s insekter så kommer obehaget krypande. Så här beskrivs slutligen utställningen – “Genom att blanda olika typer av metaller och skinn skapar Lee konstverk som fångar en både bildligt och bokstavligt talat.” Gulp!!

Four

Öppettider

Onsdag, 17 maj, 12-18

Torsdag, 18 maj, 12-18

Fredag, 19 maj, 12-18

Lördag, 20 maj, 12-16

Utställningen pågår fram till 10 juni. 

 

Omslagsbild med smycke av Yojae Lee.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *