adrien-olichon-762119-unsplash

Veckotips GBG: Back to black


Publicerades 2019-05-20

Veckotips Göteborg: Vecka 21

Gemensamt skapande i ett garage, medeltida ikonografi och sci-fi i Majorna, back to black på Ringön och ett kajskjul fyllt med ny konst.

 

Workshops och kollektivt konstverk med Himed & Reyben (Mex)

Den mexikanska konstnärsduon Himed & Reyben kommer till Göteborg och håller i en veckolång öppen ateljé-session där alla från 12 år och uppåt är välkomna att måla och skapa i en gemensam process. Hela det stora garaget ska fyllas med street art! Förutom att delta i det kollektiva skapandet kan en också använda den öppna graffitiväggen som är öppen dygnet runt.

Himed&Reybens konstnärliga praktik har utvecklats inom den latinoamerikanska street art- och graffitiscenen, med starka influenser från den mexikanska muralismen. De använder sig av stenciler för att skapa oftast monumentala konstverk på fasader i stadsrummet.

Ta med dig passande kläder, vatten och mat – och eget material om du vill skapa eget. Annars är allt kostnadsfritt, så det är bara att kika förbi!

Arrangemanget görs av Urban konst tillsammans med KulturUngdom, Familjebostäder och NBV Väst.

 

Garaget vid Saturnusgatan 8, Bergsjön

Måndag 20 maj – fredag 24 maj, 16.00-19.00

Söndag 26 maj, 16.00-19.00

Även 27 maj

 

 

Spirit Farm – A solo show by Emelie Sandström

På torsdag blir det öppning för ny utställning på Nevven! Denna gång med den malmöbaserade konstnären Emelie Sandström. Vi får se nya verk i brons och färgat glas. Här blandas referenser från medeltida ikonografi, science fiction, religion, magi och virtuell verklighet

There is something primitive and difficult to locate, temporally or geographically, in Emelie Sandström’s sculptures. Forged like talismans or amulets, sacred—looking like artefacts from an unknown religion — they emanate a mysterious and fascinating aura.

 

Nevven

Torsdag 23 maj, 18.00-20.00 – Vernissage!

Visas tom 16 juni

 

 

Dark Monologue: Carolina Falkholt

Nu i veckan kan vi ta del av startskottet av Carolina Falkholts nya verk Dark Monologue. Verket börjar med en tvådagars performance, och beräknas sedan vara färdig i sin helhet först våren 2020. Hela ICIAs hus på Ringän ska förvandlas till en stor svart högtalare.

Det här är alltså något annat än vad vi sett från Falkholt tidigare. Hennes färgglada och monumentala muraler föreställande könsorgan av olika slag (som ofta skapat reaktioner och upprördhet från olika håll och kanter) har fått stor uppmärksamhet.

Nu kommer Falkholt att måla svart, till tonerna av cellisten My Hellgrens suggestiva musik.

Carolina Falkholts nya performanceverk för ICIA öppnar en hitintills mindre känd dimension i hennes kontroversiella konstnärskap. Det rör sig om en mörkare, poetisk existentiell sida; som hyllar den svarta gallans melankoliska vrede. […] Det är back to black, alltets ursprung, prima materia, den alkemiska processens begynnelsepunkt där kaoset dominerar. – Sinziana Ravini

Vid regn skjuts programmet upp till ett senare tillfälle! Så håll koll på vädret och kolla efter på ICIAs sociala kanaler.

 

ICIA, Järnmalmsgatan 5

Torsdag 23 maj, 12.00-18.00

Fredag 24 maj, 16.00-20.00

 

 

HDK Examensutställning våren 2019

Jag kan inte riktigt förstå att det gått ett år sedan sist, men nu är det alltså dags för HDKs examensutställning i Jubileumsparken igen! Hela kajskjul 113 fylls till bredden med verk från de avgående studenterna från utbildningarna Keramikkonst, Smyckekonst, Textilkonst, Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning trä och Textil-Kropp-Rum.

Det brukar alltid vara inspirerande, lustfyllt, vibrerande och kul – och jag tror inte att årets utställning blir ett undantag. Dra dit och kika runt! Och så är det ju alltid härligt att bara hänga runt vid vattnet också.

 

Jubileumsparken, Kajskjul 113

Fredag 24 maj, 18.00-21.00 – Vernissage!

Lördag 25 maj & söndag 26 maj, 12.00-17.00

Visas tom 2 juni

 

 

Omslagsbild: Adrien Olichon. Creative Commons.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *