ANIARA_banner

Veckotips GBG: Apokalyps


Publicerades 2019-01-21

Veckotips Göteborg: Vecka 4

Filmfestival, urpremiär och en trepersoners-show. Agnes Brusk Jahn tipsar om vad vi kan hitta på i Göteborg denna vecka.

 

Göteborgs filmfestival

I veckan öppnar Göteborgs 42:a filmfestival. Jag har kikat igenom programmet, och slagits av omöjligheten i att välja ut några få filmer och events att rekommendera från detta fantastiska utbud. Nevertheless, nedan följer ett försök.

Låt apokalypsen börja!

 

Göteborgs filmfestival pågår 25 januari – 4 februari

 

Världens mest klaustrofobiska biograf / Aniara

Lägg dig i en egen sarkofag (!) för att på riktigt uppleva tvångstankarna och känslorna av isolering i rymdeposet Aniara, baserad på nobelpristagaren Harry Martinsons bok med samma namn.

Antal platser är mycket begränsade, och det verkar som att alla platser redan är uppbokade. Men om du ändå föredrar att hålla psyket intakt så visas filmen också på vanliga biografer. Då kan du kika in den:

 

Draken

Lördag 26 januari, 20.30

Söndag 27 januari, 10.00

Visas även måndag 28 januari på Chalmers

 

Theatre of War

Soldater från båda sidor av Falklandskriget möts och dricker bärs, samtalar och rekonstruerar krigsscener i denna dokumentär av konstnären Lola Arias.

 

Bio Roy

Lördag 26 januari, 09.45

Visas även 28 & 20 januari på Biopalatset och 3 februari på Aftonstjärnan

 

Beyond the Visible – Hilma af Klint

”Såväl Kandinsky som den patriarkala konsthistorieskrivningen får sig en omgång i denna film där Hilma af Klint hyllas som den abstrakta konstens geniala moder” – need I say more?

 

Biopalatset

Söndag 27 januari, 15.00

Visas även på Göta 28-30 januari

 

Fragment

Som en smygstart på filmfestivalen visas också pop up-utställningen Fragment på Akademin Valand, med konstnärerna Sanna Samuelsson, Tove Pils och Lasse Långström.

 

Galleri Monitor

Torsdag 24 januari, 17.00-21.00

 

Den Sista Festen

Festivalen kickas igång med Den Sista Festen, på samma tema som festivalen själv – Apokalyps! Något jag misstänker kommer vara mer en upplevelse än en fest. Vi får se i vilket skick vi kommer ut på andra sidan.

 

Valandshuset

Fredag 25 januari, från 20.00

 

Klubb Hybris

Och sist men inte minst – missa inte Klubb Hybris! Stand up med Emma Knyckare, Ina Lundström, Marcus Berggren och Petrina Solange.

 

Auktionsverket

Lördag 26 januari, 20.30

 

 

Förbjuden ingång

Föreställningen har premiär på Göteborgs Stadsteater. Skådespelaren Mattias Nordkvist (känd från bl.a. Vår tid är nu på SVT) ska gestalta författaren Victoria Benedictsson, en kvinna som kämpade mot föråldrade strukturer, och för att få verka fritt med sitt konstnärskap. Hur kommer han tolka det? Har han, som man, rätt att tolka en kvinnas upplevelse av patriarkala strukturer? Kan hans tolkade bidra till ytterligare perspektiv på händelseförloppet, och det motstånd hon utsattes för? Jag vet inte, men jag är spänd på att ta reda på det.

 

Göteborgs Stadsteater

Onsdag 23 januari, 19.00 – Urpremiär!

Torsdag 24 januari, 19.00

Visas därefter tom 2 mars

 

Hypnagogia – A three person show

Just nu pågår denna samlingsutställning på Nevven Gallery, med konstnärerna Alice Visentin, Claire Milbrath, och Frederik Næblerød.

Hypnagogia är det tillstånd mellan sömn och vakenhet, då halvdrömmar, sömnparalys och hallucinationer uppstår. I denna samlingsutställning utforskar konstnärerna det tillståndet, alla med sin säregna tolkning.

 

Nevven Gallery

Onsdag 23 januari – fredag 25 januari, 12.00-18.00

Lördag 26 & söndag 27 januari, 12.00-17.00

Visas därefter tom 10 februari

 

 

Bubblare:

Föreställningen Tänker på dig! från Unga Dramaten/Elverket finns nu på SVT Play. Baserad på Liv Strömqvist seriealbum Prins Charles känsla. Missa inte!

 

 

Omslagsbild: Stillbild från Aniara.


Om Agnes Brusk Jahn

Agnes Brusk Jahn, 26 år från Göteborg, målar abstrakt bildkonst och skriver. Förutom att vara skribent på Scenkonstguiden är Agnes även konstkrönikör och -recensent för Borås tidning, samt praktiserar på Galleri Hammarén. Följ Agnes på instagram: agneselsamatilda

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *