blaue-frau-banner

Veckotips GBG: Grubbla och agera


Publicerades 2018-09-10

Veckotips Göteborg: Vecka 37

Hämta kraft ur konsten – grubbla och agera genom banbrytande konstnärer, storartat författarskap, tidsupplösande dagdrömmeri och konstnärliga strategier för hur du kan ta plats i den digitala offentligheten. Ut och ta del av konsten – en central del av ett fritt och mångfacetterat samhälle!

 

Stillman, Huld Hákonardóttir, Vickers – We will have had darker futures

Såhär dagen efter valet, då vi egentligen inte vet riktigt hur det blir eller vad som hände (där alla tycks både vara vinnare och förlorare, glada och besvikna på samma gång) så kan detta scenverk fungera lite som terapi, träning inför vad som komma skall, eller bara ge tröst genom att visa tiden som en ständigt forsande ström.

I We Will Have Had Darker Futures får vi tänka oss möjliga framtidsscenarier med hjälp av dagdrömmeri, språk och dans. Det är ett tillfälligt avbrott, en visionär parallell verklighet som kontemplerar gränserna mellan dåtid och nutid.

Om en drömmer om extas och otillräcklighet…
Om en drömmer om att gå och aldrig riktigt komma någonvart, på en liten stig genom andra saker…

Bakom det hela står Rebecka Stillman, Katie Vickers och Inga Huld Hákonardóttir.

 

Atalante

Lördag 15 september, 19.00

Söndag 16 september, 17.00

 

Tender Buttons av poeten Gertrude Stein tolkas av performancegruppen The Rosehips

Ett mästerverk och ett spektakulärt misslyckande i ett? Ja, så har Tender Buttons, Gertrude Steins textverk på vers, beskrivits. En passande beskrivning också, för ett konstnärskap som bryter ny mark och fritt rör sig mellan discipliner.

Performancegruppen The Rosehips, bestående av Michele Collins, Anna Gustavsson och Georgia Wartel Collins, har tidigare tagit sig an Steins avantgardistiska och banbrytande texter, och nu är det dags igen! Tender Buttons tolkas här av gruppen tillsammans med inbjudna gäster. Det blir bland annat röstimprovisation, slagverk, elektronik och kontrabas!

Performanceexperimentet följs av samtal om Gertrude Steins arbete och verk med inbjuda experter på ämnet.

Gertrude Stein var en tidig förebild inom HBTQ-rörelsen och även en portalfigur inom modernismen och det som sedan kom att utvecklas till postmodernism. Hennes syn på identitet och sexualitet, gör att hon är mycket aktuell idag. Genom att arbeta med att sprida Gertrude Steins texter kan vi förhoppningsvis sprida hennes geniala konstnärskap till en större publik och därmed bidra till att hon kommer att inkluderas bland 1900-talets viktigaste konstnärer.

 

Göteborgs Litteraturhus

Fredag 14 september och lördag 15 september, 19.00

 

Smärtan

Skådespelaren Emilie Strandberg regidebuterar här med Smärtan, en dramatisering av Lucas Svensson skapad efter författaren Marguerite Duras dagboksanteckningar från andra världskriget (Duras har bland annat skrivit Älskaren och manus till Hiroshima min älskade).

Hon befinner sig i ovisshetens helvete. Hon varken äter eller sover. Hon väntar på att hennes man ska återvända från koncentrationslägret. När han till slut kommer hem går det inte att känna igen honom. Han är en spillra, liksom hon. Vägen tillbaka till livet, till vardagen, blir en kamp där allt det självklara ställs på sin spets och tar en oväntad vändning.

Emilie har länge varit en stor beundrare av Duras liv och verk, och arbetet inför föreställningen har tagit henne till Duras hem vid Normandies kust där hon tog del av originalmanuskript och anteckningar, och kunde närstudera handskrivna kommentarer, ändringar och strykningar. Då jag gillar nörderi och när människor går all in i något de fascineras av, så tror jag att föreställningen är värd att se av bara den anledningen. Sedan att Carina Boberg, som här spelar Duras, är ganska kusligt lik henne är ju ett härligt plus (speciellt om du också är en Duras-nörd som Emilie).

 

Göteborgs stadsteater

Fredag 14 september, 17.30 – Premiär!

Lördag 15 september, 15.00

Spelas därefter tom 20 oktober

 

 

35 jag och några skådespelare

En kväll då skådespelerskans yrkeshemligheter kommer avslöjas – allt för att du som privatperson ska bli en agent för revolutionen. Ja, men visst – nu blev du nyfiken! Och kanske är det just detta du behöver nu, en strategi för att skapa förändring.

Närmare förklarat: I 35 Jag och några skådespelare kommer sju skådespelerskor att praktiskt dela med sig av skådespelerskans yrkeshemligheter (erfarenheter från teaterns 2500-åriga tradition) för att ge föreställningens deltagare verktyg och strategier för att underlätta den egna jagframställningen på nätet. Publiken – vi – får vägledning i hur vi kan konstruera och repetera in vår internetpersona och vilka sociala koder som kan användas för att göra internet till en feministisk utopi.

35 Jag och några skådespelare är en lekfull, interaktiv föreställning som på fullt allvar vill utforska de psykologiska och etiska dilemman och den politiska potential som finns i den digitala offentligheten, där alla har möjlighet att framställa sitt eget subjekt.

Jag älskar det här, innan jag ens tagit del av det. Verket är interaktivt (men du kommer inte behöva ‘spela teater’), vi som publik har en aktiv del.

Produktionen är ett samarbete mellan Blaue Frau, en finlandssvensk feministisk och normkritisk duo som består av skådespelarna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren, och Stefan Åkesson från performancekompaniet Poste Restante.

 

Backa teater

Lördag 15 september, 18.00 & 20.30

Söndag 16 september, 18.00 & 20.30

 

 

Omslagsbild: Från 35 Jag och några skådespelare. Foto: Blaue Frau.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *