Ola Kjelbye

Veckotips Gbg: En berg-och dalbana i samtiden


 

Veckotips Göteborg: Vecka 13

Samtidens flyktingskris fortsätter prägla scenkonsten. Tur är väl det att, att det är just samtiden och det aktuella som upptar våra tankar och inte handlingslistor och räkningar. Tankekraft kan ju leda till förändring – får vi hoppas. Trots tunga teman blir veckan lite som en berg-och dalbana på ett förhoppningsvis lustfyllt nöjesfält med tvära kast mellan komik och bråddjup.

 

Textival

Textival bjuder in till litteraturfestival med temat “hem”. Temat är inspirerat av författaren och teoretiken Hélène Cixous som sagt att språket är hennes hemland. Hem är ju ett väldigt spännande begrepp, ett stort tema att ösa ur. Jag funderade häromdagen på hur svårt det skulle vara att fungera i samhället utan ett hem att utgå ifrån, hur allt annat snabbt skulle raseras. Men hem handlar ju också om något mer än att ha tak överhuvudet, att känna sig hemma – något som ibland kan kännas som en utopi eller kanske självklart för andra. Det är ju så klart inte för intet textival har tema hem 2016, utan kopplingen till omvärlden är ju givetvis högaktuell. Själv säger festivalen att temat vill aktualisera perspektiv kring migration, flykt, gränsdragningar och utestängande innanförskap som präglar den historiska verklighet som vi lever i. Litteratur och samtidsskildring känns ju igen – så jag hoppas på nya perspektiv och litterär njutning när nio häftiga poeter och författare ska läsa texter på temat under denna två dagars festival.

Fre 1/4 18.00-22.00, Litteraturhuset och Frilagret, Gbg
Lör 2/4 11.00-22.00, Litteraturhuset och Frilagret, Gbg 

 

Performance: Tap + Stråkkvartett

Steppdans plus en stråkkvartett, visst blir en nyfiken. Det är Malvakvartetten och steppdansaren Gustav Borehed som har slått sina påsar tillsammans för en billig kväll på Frilagret. Då menar jag billig som i 50 pix för en häftig upplevelse och inte billig i rent estetisk mening. Snarare tvärt om då Malvakvartetten bjuder på klassiska kompositioner i en egen tolkning.

Fre 1/4 kl 19.00
Frilagret, Göteborg 

 

De skyddsbehövande

Folkteatern forsätter också i samtidstidsspåret och går nu till premiär med ännu en Jelinek-pjäs, nämligen De skyddsbehövande. Pjäsen är egentligen från 2014 men under höstens politiska utveckling och flyktingsituation i Europa har nobelpristagaren uppdaterat pjäsen med två helt nya textpartier.

Är det en sann Jelinek-pjäs blir det text-maraton utan dess like, så var inte rädd för att inte hänga med i alla textsvängningar – det gör typ ingen utan fem genomläsningar.

Ändå är det inte för intet Jelinek är så populär nuförtiden, det finns något befriande i flödet och de många referenserna. Lite som en snabb men omfattande scrollning på sociala medier – det är mycket och vissa saker fastnar medan andra bara flyktar förbi.

När nu översättaren Magnus Lindman utlovar en berg- och dalbana av hårt slående satir, cabaret och bisarr humor, full av ordvitsar – så är mitt tips att sätta på säkerhetsbältet och bara åka med. Your are in for a ride.

Premiär 2 april kl 18.00
Folkteatern, Göteborg
Spelas fram till 4 maj 

 

Den E Vi

Dramaten och Fryshuset samarbetar i denna föreställning som handlar om ett Sverige som inte får plats på löpsedlarna. Det är ungdomars egna berättelse som står i fokus och de kommer från orter som förknippas med upplopp och bränder. Bland andra är det rapparna Raymond Peroti, Maxida Märak och Karwan Faraj som har skrivit texter baserat på de ungas egna berättelser. Äntligen en föreställning som tar frågan kring vem som äger berättelsen på allvar och inte går före i tolkningsföreträdet. Alexander  Abdallah skrev i somras en krönika om behovet av förebilder och föreställningen känns som en bra början på hans önskan (läs här). Jag hoppas att detta är en ihållande trend som kommer göra förändring, för föreställningen Den E Vi vill förändra framtiden och Sverige!

Ons 30/3 kl 19.00
Stora Teatern, Göteborg  

 

Alice i Underlandet

Kommer det bli magi, som i en magisk-upplevelse när Stadsteatern i Göteborg tar sig an Alice i Underlandet. Mina sociala-medier har pepprats av häftiga och lekfulla trailers, så själv känner jag mig mer än laddad. Det ska bli tvära kast mellan humor och brutal våldsamhet, mellan lustfylld nöjespark och iskall utsatthet och mellan fantasi och bottenlöst mörker. Många associationer är i rullning  och min hjärna fastnar i bilden av en brutal nöjespark. Wow, vilken utmaning tänker jag och hoppas att Underlandet väger upp till vad den lovar.

Premiär Lör 2/4 kl 18.00
Stadsteatern Göteborg
Spelas fram till 27/5

Foto i banner: Ola Kjelbye, pressbild Alice i Underlandet, Göteborgs Stadsteater.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *