Asmat_Names

Veckotips Malmö: En natt bland gallerier


Publicerad 2018-09-26

Veckotips Malmö: Vecka 39

På lördag är det Malmö Gallerinatt – ta chansen att flanera mellan konstutställningar i mörkret. Det är en årlig höjdpunkt som sker sista lördagen i september varje år. Gallerier och konstinstitutioner håller kvällsöppet enda fram till midnatt. Förutom konst och mer konst bjuder visa gallerier dessutom på musik och det finns gott om mat att välja på.  Här kommer fyra nedslag av massor att titta på.

Fotogalleriet Format

Här kan en ta del av en vernissage av den skotska konstnärens Hanna Tuulikkis utställning Horo hì hó. Förmodligen blir det en hel del foton i utställningen med tanke på galleriet men en kan aldrig veta med Hanna Tuulikki då hon både är konstnär, kompositör och performer. Dessutom uttrycker hon sitt konstnärskap i många olika former, som platsspecifik performance, audiovisuell installation och interaktiva nya media.

Hennes arbete utforskar folksagan, minnet, ritualen och teknologi i vissa specifika miljöer. Mot bakgrund av den samtida förståelsen för naturecultures och genusperformance, rör sig hennes verk mitt emellan det mänskliga och det mer än mänskliga, mellan manligt och kvinnligt, mellan gammalt och modernt. Ljudkroppen blir en mötesplats mellan självet och världen.

Jag är svag för folksagor och ritualer så det är ju inte konstigt att en blir sugen. I sitt tvärvetenskapliga sätt att arbeta undersöker hon kroppslig kommunikation – bortom och före ordet. Tuulikki har också ett särskilt intresse för mimesisbegreppet* inom olika musik- och danskulturer.

För att förklara mimesis tar jag hjälp av min goda vän wikipedia som säger så här: Mimesis är en estetisk term som betecknar det som visas, avbild, imitation, underförstått av verkligheten eller naturen. Mimesis anses inom klassisk estetik vara konstens väsen.

I blandningen av imitation och folksagor, rör sig hennes verk mitt emellan det mänskliga och det mer än mänskliga, mellan manligt och kvinnligt, mellan gammalt och modernt.

Format, Claesgatan 8

29 sep. kl 18.00-00.00

(utställningen pågår fram till den 11 november) 

 

Mitt Möllan

Mitt Möllan en mötesplats mitt på Möllevången. Där finns alternativa butiker, mat, kontor för kreatörer och de säger att det är ett allmänt härligt ställe med fin stämning. Och klart som korvspad att det händer grejer där när det är gallerinatt!

Det är hela huset fullt med över 20 konstnärer som ställer ut i tre olika konstutställningar. Dessutom utlovas mat, skratt och livemusik med bland annat Tropical Vampire.

Här visas dels en konstnärsdriven samlingsutställning – Ett galleri i natten II, Magda Lundberg med utställningen LÖSRYCKT DELUXE och i konstkällaren finner en utställningen Beståndsdelar.

Bakom Ett galleri i natten II  står en samling lokala konstnärer, som verkar inom olika tekniker, som har gått samman och tagit saken i egna händer.

Så ta tillfället i akt att titta, lyssna och uppleva konst. Prata med konstnärerna bakom verken och ta med en bit konst hem – i hjärtat eller under armen!

 

Mitt Möllan, Claesgatan 8

29 sep. kl 18.00-00.00

 

Moderna Museet

Moderna Museet slår på stort och öppnar höstens stora utställning under natten. Utställningen heter The Same Different/Det lika olika och summerar trettio år av Rosemarie Trockels konstnärliga produktion och där finns även flera nya verk. Här kan en upptäcka Trockels konstnärskap där idéer, material och vardagliga objekt transformeras och får en ny innebörd.

Dessutom blir det öppen verkstad, invigning av utställningen, livemusik och DJ.

På den öppna verkstaden “Det ritade oritade” kan vuxna och barn inspirerade av utställningen teckna med tråd som om den vore en penna och använda rummet som ett tomt pappersark.

Vill en ta del av livemusik ska en dyka upp vid åttasnåret för då lirar Play Better Later  i en stil som beskrivs som ”Gitarrmelodisk-trum-rundgångs-filmmusik”.

Lite senare när DJn Karolina ”Pistolina” Wojcik kliver på blir det istället till toner av hiphop via funky, jazziga beats till klubbiga remixar som en får mingla loss och prata om konst.

 

Moderna Museet, Ola Billgrens plats 2-4

29 sep. kl 18.00-00.00

(Utställningen pågår fram till 3 mars 2019)

 

Skånes konstförening

På Skånes konstförening pågår utställningen No Country Like och under natten kan en få ta del av guidade turer både på svenska och engelska.

Det är Tawanda Appiah och Simona Dumitriu som har kurerat utställningen och meningen är att titeln ska erbjuda möjlighet att själv fortsätta meningen. Detta för att undersöka rörelser, tillhörighet och reflektera över politiska förändringar som styr möjligheterna att migrera, överskridandet av gränser, etablerandet av dem och vad språket förmår dölja.

Genom att göra “ännu en utställning om migration” framhåller vi vikten av att fortsätta adressera, undersöka och uppehålla oss vid dessa frågor. Inte minst utifrån var vi befinner oss idag, i vad som kanske kan beskrivas som ett tillstånd av post-migration: nya gränser som upprättas, nationalistiska rörelser och agendor som vinner större mark, människor med flyktingstatus som i tystnad deporteras eller skickas tillbaka till länderna de först tog sig till. No Country Like undersöker gräns-städernas lokala historier (från den lilla fiske-ön Lampedusa till den blomstrande postindustriella staden Malmö) och solidariteten eller bristen på den hos lokalbefolkningen. Utställningen ifrågasätter olika föreställningar om solidaritet, användandet av den personliga berättelsen som verktyg för att göra gränser mer flytande och vad som synliggörs och osynliggörs genom användandet av ordet inklusion.

Det känns som en gedigen utställning med många intressanta spår och det är också intressant hur de har arbetat med publikaktiviteter som konstnärssamtal, läsning och flera guidade visningar. Helheten har dessutom skapats av personer med direkt erfarenhet av de ämnen som undersöks.

Utställningen bekräftar att den geopolitiska rörelsen av kroppar inte är en estetisk kategori som kan konsumeras genom dramatiska bilder eller samtidskonstens konceptuella gestaltningar.

Det blir frågor kring; när börjar och slutar en människa att vara invandrare, hur motverkas konstruktionen av en ny klass – den “eviga migranten” och att migration måste sluta betraktas som historien om namnlösa massor.

 

Skånes konstförening, Bragegatan 15
29 sep kl 18.00-00.00

Guidade visningar ges:
19.00 på svenska
21.00 in english

(Utställningen pågår fram till den 7 oktober 2018) 

 

 

Omslagsbild:  Bild från Utställningen No Country Like, Still från filmen Asmat/Names, by Dagmawi Yimer.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *