jul_hos_fredrik_ny1920x720px_web

Varm och viktig julshow


Publicerades 2018-12-06

Befinner du dig i eller omkring Jönköping? Martin Ahlberg tipsar om att dra på Freja musikteaters julshow på Smålands musik & teater.

 

Såhär års täcks varenda scen i Sverige av spektakulära julföreställningar. Kändisar gnuggar axlar med julgranar och orkestrar, konfetti och leenden.

 

Och visst är det härligt, men i Kulturhuset Spiras lilla kammare pågår något betydligt intressantare. Som Scenkonstguidens utsände såg jag genrepet av Jul hos Fredrik av Fredrik Hardeström och Freja musikteater – en varm, rolig och framförallt viktig julshow. Viktig, för den ger en röst till en marginaliserad grupp som ofta får sin röst tagen ifrån sig.

 

Årets huvudperson Fredrik guidar oss genom föreställningen med komiska scener som blandar fantasi och skådespelarnas egna erfarenheter av samhället och julen. Vid flera tillfällen brister deltagarna ut i vad som känns som spontansång med julvisor och egna sånger, ofta hjälpt av gästartisten Tommy Blixt som likt en ängel i form av en vän dyker upp under föreställningens gång.

 

jul_spira01

Ensemle – Jul hos Fredrik. Foto: Freja musikteater

Men det är först under Fredriks solosång, ivrigt påhejad av Tommy, som föreställningen verkligen träffar hem. Publiken häpnar när Fredrik sjunger rakt in i hjärtat på oss, och kontrasten från den maktlöshet över sitt eget liv han berättat om tidigare i föreställningen blir så stark att applåderna aldrig vill ta slut.

 

Efter föreställningen stannar en varm känsla kvar, en känsla av att ha fått ta del av något personligt och intimt. En annorlunda syn på julen, hur den kan vara för den som är ensam, och att lite kärlek och förståelse är bland det viktigaste vi människor behöver, oavsett vem vi är.

 

Kultur handlar om att växa, om att förstå och se saker ur nya synvinklar. Och när Freja spelar växer alla.

 

Freja musikteater har funnits i över 10 år och består av 14 unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat.

 

Jul hos Fredrik

Av: Freja musikteater

Smålands musik & teater, Kulturhuset Spira

Torsdag 6 december, 19.00 – Premiär!

Fredag 7 december & lördag 8 december, 19.00

Tisdag 11 december, 19.00

 

Omslagsbild: Affischbild, Jul hos Fredrik.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Varm och viktig julshow

  • Britt-Marie Börjeson

    Frejas har alltid levererat och deras föreställningar (inte minst julshowen) har varenda år haft ett både rörande och berörande budskap. Dessutom är de numera så trygga i sina rolltolkningar, sjunger och agerar, läser egna dikter så man häpnar. Jag måste säga att ska man se en enda julshow så är det den här man ska se!