monica_banner

The Monica Project – en skamlös komedi


Julia Hagström har sett The Monica Project av scenkonstkollektivet Bravo Toga på PotatoPotato i Malmö och hurrar över deras sätt att blanda komik med vass samhällsanalys.

Monica we are revisiting you.

It might get dirty, not because of you.

It just seems like a nasty world, the late 90s as well as today.

Den unga praktikanten som över en natt blev världskänd som Bill Clintons älskarinna är åter aktuell. Tjejen med den blåa klänningen är idag en kvinna som inte längre tänker vara ett tyst offer, vägrar låta någon annan skriva hennes historia. Hon är en härdad människa med att stark budskap.

Med sitt nyinspelade TED-talk tar hon makten över sitt eget öde. Ett öde som blivit världskänd och nästan som en symbol för skam och politiska lögner.

Hon gör nu återkomst till rampljuset (denna gång självvalt), för att själv berätta sin historia och göra sin egen röst hörd. To set the word straight, helt enkelt.

En känner enorm empati inför Monica och hennes historia. Hon är som själva sinnebilden av ett mobboffer som tar revansch. Ett nationellt sådant, som blivit hånad på ett sätt som sällan skådats i kvinnominne.

Trots titeln handlar inte det här verket huvudsakligen om Monica Lewinsky, utan snarare om allt det runt omkring, det som kom att drabba henne. Affären med Bill Clinton gjorde henne till ”den andra kvinnan” och de explicita detaljerna kring affären gjorde henne till riksslampa.

Trots det till synes tunga ämnet, är aldrig skammen i centrum. Istället är det en lek med stereotypa föreställningar kring kvinnlighet vi främst får se. Olika nyanser, eller rättare sagt neonfärger av kvinnligt varande och icke-varande, gestaltas på ett hysteriskt roligt sätt. Med klockrena rörelser och ljud, lyckas det här in progress-verket fånga ”kv-änskliga” ämnen i sin renaste form.

Bravo Toga har skapat en helt fantastisk komedi med vass samhällsanalys. Sättet som slutshaming och skam tas upp på skapar en hög igenkänningsfaktor som jag tror är viktig att observera och analysera. Inte bara som ett sätt i att påpeka den uppenbara ojämställdheten i samhället, utan även som ett sätt att gemensamt sluta känna skam och skuld. Tillsammans är en som sagt starkare och det blir lättare att vägra vara offer inför inskränkthet och allmän världs-idioti.

Detta verk är en hyllning till Monica Lewinsky, för allt hon fick genomgå.

 

The Monica Project visades den 18 november på PotatoPotato i Malmö

Av och med: Scenkonstkollektivet Bravo Toga – Anna Kuusamo, Lena Bondeson & Sara Ribbenstedt

 

Omslagsfoto: PotatoPotato

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *