chicago-94510_1920_banner

Teaterbesökarens guide i scenkonstgalaxen


“Ung, osäker och livrädd för att verka dum satte jag mig i salongen och försökte hålla inne alla de skratt som kanske inte var “rätt.”.” Känns det igen? Här kommer del 1 i Maja Svenssons skola för teater-newbies.

Jag var femton år första gången jag besökte Göteborgs Stadsteater. Jag var nervös för jag trodde att rummet skulle vara fullt av outtalade regler som jag skulle råka bryta och självklarheter som jag inte skulle förstå. Ung, osäker och livrädd för att verka dum satte jag mig i salongen och försökte hålla inne alla de skratt som kanske inte var ”rätt.” Om jag kunde skulle jag vilja lägga en liten guide i den förvirrade tonåringens hand, för självklart är det läskigt att träda in i ett nytt rum. Och teatern är ju inte bara ett rum, utan en hel galax. Vi har skådespelare, scenmästare, sufflörer, Shakespeare, scenografer, skuggteater och stickrepliker – och då har jag bara räknat upp några ord på S.

Jag kan ju tyvärr inte åka tillbaka och ge mig själv en guide. Men jag kan ge dig, som kanske är en ny teaterbesökare, en guide med mina bästa tips på hur du får en så bra teaterupplevelse som möjligt.

1.     Du och skådespelarna är i samma rum. Dom blir störda om du klampar in i salongen tio minuter försent och dom hör när du skrattar högt. Denna direktkontakt är, enligt mig, något av det bästa med teater. Att du, skådespelarna och resten av publiken upplever någonting tillsammans i ett här och nu som skapas och försvinner i samma ögonblick. Men för att detta möte ska funka så krävs det att vi förhåller oss till varandra med respekt. Så låt den gyllene regeln stämma även på teatern – behandla dom på scenen så som du själv skulle vilja bli behandlad om du stod på scenen.

2.     Det finns inget rätt eller fel i dina egna upplevelser. Skådespelarens jobb är inte att försöka tvinga på dig något eller döma dig utifrån hur du reagerar. Teaterarbetares arbetsuppgift är att välkomna dig in ett rum som låter dig tänka och känna. Det är okej att skratta för att du tycker något är roligt eller gå ut därifrån och ha en tolkning som inte stämmer överens med recensenterna. Det finns lika många tolkningar av en föreställning som det finns människor i publiken.

3.     Hur lång är pausen? Vad betyder ringningarna? Vilka uppgifter har en scenograf? Det är verkligen ingenting som förväntas att alla ska kunna vid första besöket. Våga fråga om du är nyfiken och låt inte den där idéen om ”självklarheter och dumma frågor” skämma dig. Foajévärdarna är där för dig och ett programblad är alltid en god idé för den nyfikne!

Spring nu till närmaste teater och ge dig själv en upplevelse av levande konst – och var inte rädd för att låta kraven släppa och känslorna ta vid!

 

Omslagsbild: Pixabay. CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *