theater-1477670_1920_banner

Teaterbesökarens guide i scenkonstgalaxen (del 3)


Det är dags för den tredje och sista delen av Maja Svenssons guide för teater-newbies! Denna gång kikar vi in myter, rykten och skrock kring teatern.

Teatern som konstform har underhållit och berört i flera tusen år. Från Dionysosfesterna i de antika Grekland till dagens scenrepertoar har det varit en krokig väg. Trender, riktningar, syfte och funktion har skiftat från ett århundrande till ett annat.

Det är självklart att något som bär på en så lång historia också fått med sig rykten, myter och utifrån det också fördomar. Kanske är de bäst om vi reder ut några av dom nu:

1. Det finns ett gammalt skrock på teatern som säger att det ger otur för en skådespelare att bära gult på scenen. Detta kommer ifrån att dramatikern och skådespelaren Molière bar gult under sin sista föreställning då han kollapsade på scenen och några timmar senare avled.

När vi ändå diskuterar kläder så finns det en fråga om huruvida det är klädkod på teatern eller inte. Svaret är generellt nej. Du får ha på dig vad du vill, om inget annat nämns på biljetten. Men om du måste komma i dyra klänningar och kostymer? Nej. Du får klä upp och klä ner dig hur mycket du vill och kommer bli välkomnad oavsett.

 

2. Teaterns publik har sett olika ut. I antika Grekland fick bara män sitta i publiken, under medeltiden spelades det teater för kyrkbesökarna i form av en moralitet och under den franska klassicismen var det kungen och hovfolket som var de första åskådarna att få se en föreställning.

Det finns en idé idag om att teater är finkultur och bara till för en liten klick kulturelit. Detta stämmer inte. Alla teatrar vill nå ut till så många som möjligt och de flesta jobbar aktivt med att göra scenkonsten mer tillgänglig. Detta genom att t.ex. bjuda in skolklasser för en billigare peng eller ha öppna repertoarer som är gratis och låter publiken komma närmare in i skapar processen. Du behöver absolut inte vara någon slags elit eller expert för att gå på teater. Det räcker att införskaffa sig en biljett och hitta till teatern

 

3. Ett annat skrock som ni kanske har hört talas om är att en inte ska vissla på teatern. Vissla på teatern betyder otur av samma anledning som det betyder otur att vissla ute på sjön. De första scenarbetarna var sjömän och det är därför som många termer på teatern är tagna från båtlivet som t.ex. tågvind och rigg (och skrocket att inte vissla). Så vill du chansa på vad något på teatern kan heta så dra till med något på antikgrekiska – eller något från en båt.

Andra saker som inte är bra att göra på teatern under en föreställning är att plocka upp mobiltelefonen, prata högt med grannen bredvid om vädret eller att trakassera dom uppe på scenen genom att t.ex. skrika ”snygga pattar” när någon byter kostym uppe på scengolvet. Om du väljer att tro på skrock eller inte är din ensak, men respekt gäller lika mycket utanför teatern som på teatern.

 

Nu är min lilla teaterguide slut och jag kan inget annat göra än att önska er en fortsatt känslosam, lärorik och givande resa genom scenkonstgalaxen!

 

Omslagsbild: Pixabay. CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *