snoppen_banner

Stolt scenkonst på Europride


För tredje året i rad arrangerar Scensverige Stolt scenkonst, ett program där föreställningar för både stor som liten blandas med seminarier och föreläsningar.

 

Fokuset är att djupdyka ner i hur HBTQ+ frågor gestaltas på scen i scenkonstsverige och världen idag. I år görs programmet som en del av Europride som under en månad tar plats i Stockholm och Göteborg gemensamt.

Programmet är ett samarbete med Unga Klara, Kulturhuset stadsteatern Fri scen och Kulturhuset stadsteatern Lilla scenen (så håll koll på var varje programpunkt håller hus). Här kommer tips om några av mina favoriter ur programmet:

 

Los Indeseables

Värdspremiär! Gästspel från Spanien. Dansaren, koreografen och pedagogen Nicolas Rambaud använder dans som ett sätt att förmedla det ord inte kan. I Los Indeseables blandas spanskt teckenspråk och samtida dans, som en metafor för bristen på kommunikation och förståelse mellan människor.

 

Onsdag 1 augusti, 19.00

Lilla scenen

 

Snoppen blöder

En transterapipolitisk chakraritual av och med Tvillingskapet. Jag tog del av Snoppen blöder när den gavs på Atalante i Göteborg för ett par år sedan – så starkt, så bra. Missa inte!

Snoppen blöder handlar om att vara transperson i en könsbinär värld och hela tiden känna hur könet skaver. Föreställningen vågar ställa frågor som; kan du ibland sakna dina bröst, så som de var innan Operationen? Kan du ibland sakna ditt gamla namn? I formen av en transterapipolitisk ritual bjuder Tvillingskapet in till en lika fiktiv som verklig gränstillvaro mellan kön och bortom, mellan teater och dans.

 

Torsdag 2 augusti, 15.00-16.10 samt eftersamtal 16.10-17.00

Unga Klara

 

Boys in trouble

Gästspel från USA, skapad av Sean Dorsey, koreograf baserad i San Francisco. Boys in trouble är en extravagant show av explosiv dans, råa känslor, uppkäftig humor, vågad teater, utsökt queer partnering och intimt berättande.

Verkliga transexuella bekännelser. Ett ogenerat kärleksbrev mellan svarta queermän. En queer blick på machokulturen. Ett samtal om vithet. En inbjudan till att gå djupt in på skam. Ett vittnesmål om smärta och krossade hjärtan. En vägledning för en annorlunda väg.

 

Torsdag 2 augusti, 20.00

Lilla scenen

 

 

The queer and the femme – a Long table and panel discussion with Lois Weaver

Lois Weaver, legendarisk performanceartist, regissör och professor i Contemporary Performance på Queen Mary University i London, kommer för att dela med sig av sin erfarenhet och ställa frågor om vad det innebär att vara queer och vara femme, genom hennes modell för publika diskussioner; Long Table.

Long Table är en middagsbjudning strukturerad med etikett där konversationen är den enda rätten. Projektet kombinerar det teatrala och modeller för publikt engagemang och diskussioner. Middagsbjudningen som ofta kopplas till den feminina hemmafrun blir en scen för gemensam tanke, och du är välkommen!

Efter Long Table blir det ett panelsamtal som utforskar femmeness genom ett queert perspektiv med Lois Weaver, Ulrika Dahl och andra akademiker och performanceartister.

 

Fredag 3 augusti

Long Table 16.00-17.30, panelsamtal 17.45-18.45

Fri scen

 

 

Stolt scenkonst

1-3 augusti

 

 

Omslagsbild: Från Snoppen blöder. Foto: Tvillingskapet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *