Fil 000

Sommarens bästa stand up


Scenkonstguidens alldeles egna stand up-nörd Ellinor Johansson tipsar om Göteborgs bästa stand up i sommar. Något för alla sorters plånböcker!

Stand up-Sverige blomstrar och det även i Göteborg. Ja, det har varit ett par knackiga år ett tag, då knappt en människa visste vad stand up var, men nu är det nya tider. Bara i Göteborg startar det ständigt nya klubbar, för ett par år sen slog många klubbar ihop lika snabbt, men skillnaden nu är att klubbar håller sig kvar och gör succé.

Men då är frågan hur ser utbudet ut nu i sommar? Teatrar tar sommaruppehåll, operan tar sommaruppehåll, ja till och med Lasse Kronér tar sommaruppehåll. Hur är det då med stand up? Tar stand up klubbarna sommaruppehåll? Icke! De kämpar och knegar på som aldrig förr. Alla vet att sommaruppehåll, det är för losers (OBS skämt).

Vad har då sommar-göteborg att erbjuda för typ av stand up? Jo, vi kan säga så här: här finns något för alla plånböckers storlek.

Vi kan starta med den fastaste plånboken (alltså för dig som har pengar).

Badjävlar

Badjävlar är ett återkommande projekt där du får 8 av Sveriges största komiker under en och samma kväll (deras ord, inte mina). För åttonde året i rad ger de sig ut på en sommarturné och denna kväll får du för endast 495 kronor. Dock vill jag här ge ett varnande finger för recensioner jag fått utav bekanta som varit på tidigare “badjävlar-kvällar”- det är en lång kväll. Tänk er att under en “vanlig” stand up kväll på en klubb är det kanske en, eller två headliners och ett par support. Under denna kväll får du åtta headliner, men älskar du alla dessa headliners är det en fantastisk kväll i sköna sommar-göteborg.

Trädgårdsföreningen

26 juli, 20.00

 

Vi fortsätter med något för den lille mindre plånboken (alltså för dig som har lite mindre pengar, men fortfarande har pengar:)

 

Västkusteffekten

För andra året i rad ger sig fem av Sveriges mest välkända komiker ut och gör gemensam sak (deras ord, inte mina). Västkusteffekten kan en säga är precis samma sak som Badjävlar, bara det att här är det fem komiker istället för åtta, denna kväll kostar lite mindre, nämligen 295 och Västkusteffekten går till mindre orter längs med västkusten (med undantag för Göteborg då). Fast nej nu när jag läser mer går turnén till olika orter i Sverige. Kanske är komikerna från västkusten? Nej, Henrik Hjelt är från Stockholm och Mikael Tornving från Östersund, okej jag vet inte varför det heter Västkusteffekten!

Men ja, 295 kronor och helkul.

I Göteborg, Villa Belparc

21 juli, 19.00

Ett annat alternativ för den mindre plånboken är: Ståuppklubben.

 

Ståuppklubben

Stand up-klubben med flera år på nacken, som säljer ut nästan alla deras kvällar och som drivs av komikerna Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson. På sommaren flyttar de upp sin klubb, från källaren på Henriksberg, till takterrassen, där man även får en av Göteborgs bästa utsikter på köpet. I sommar kommer de ha 4 kvällar med stand up, där det bl.a. bjuds på Josefin Johansson, Ahmed Berhan, Özz Nûjen och showen Jävla Nollåttor, med Messiah Hallberg, Nisse Hallberg och Isak Jansson.

Biljetter till detta härliga kalas kostar endast 140 kronor, med undantag för showen Jävla Nollåttor, som kostar 250 kronor.

Henriksberg

28 juni, 12 juli, 26 juli och 9 augusti – 20.00

 

Men, kanske är du i samma sits som jag. Student, som precis börjat på ditt sommarjobb och har noll cash, eller förresten hur många har egentligen cash på sommaren. Här kommer lite alternativ för alla oss (och dessa alternativ är enligt mitt tycke minst lika kvalitativa som den dyraste stand up-kvällen):

 

Grinden Stand up

En sommarklubb, som kör för fjärde året i rad på Grindstugan pub och café’s uteservering. Här erbjuds både större och mindre namn inom komiker-Sverige. Varje onsdagskväll från den 7 juni till och med den 9 augusti. Fri entré, live-musik både innan, i paus och efter stand up och allt detta i vacker omgivning. Under sommaren kommer bl.a. Anna-Lena Brundin, Josefin Johansson, Moa Svan och Jörgen Sjöberg, och besöker klubben. På tal om sommarens bästa stand up, så är faktiskt jag den ena av två som driver Grinden stand up (den andre är Gunnar Söderberg), därför vill jag pusha lite extra för denna klubb och samtidigt ge ett varningens finger i risk för jäv, men allvarligt talat det är en fantastisk klubb. Stans bästa om du frågar mig.

Grindstugan, 19.00

14, 21, 28 juni.

5, 12, 19, 26 juli.

2 och 9 augusti. 

 

Andralång Comedy

Stand up-klubben med nästan längst historia i Göteborg. En fantastisk open mic-klubb som kör varje måndag, hela året om. Här kan du se både erfarna komiker testa nya skämt och alldeles pinfärska komiker, som kör sitt alldeles första set. Fri entré, billig mat och dryck, och du blir inte besviken. En go klubb helt enkelt! Finns på The Abyss, på Andralånggatan 35.

The Abyss,20.00

19 och 26 juni

3, 10, 17, 24 och 31 juli

7, 14, 21 och 28 augusti 

 

Lil Comedy

Relativt nyöppnade Lil Comedy, är liknande föregående klubb en open mic-klubb, där du får se både nya- som erfarna komiker uppträda. Även här fri entré och bra utbud med öl, och god dryck. På 9:ans ölhall, på Andralånggatan 9, varje tisdag. Fantastiskt initiativ att starta en till open mic-klubb, nu har vi lyckan i Göteborg att ha två open mic-klubbar och dessutom dagarna efter varann.

9:ans ölhall, 20.00

20 och 27 juni

4, 11, 18 och 25 juli

1, 8, 15, 22 och 29 augusti

Nyheten har nått oss att Lil Comedy tar en paus, så håll koll på deras fb-sida när de drar igång igen.

 

Skrubben

Alldeles nyöppnade Skrubben har endast haft en stand up-kväll och imorgon kväll är det dags för deras andra, och den 29 juni kör de deras tredje stand up kväll. Det är stans minsta stand up-klubb, med stans roligaste komiker (ja, deras ord, inte mina). De har sin klubb på Crippas Café, ett mysigt café precis bredvid Chapmans torg. Jag kommer själv uppträda imorgon kväll, den 15:e på klubben och vad jag hört så var det succé första kvällen. Dock gäller det att vara där i tid, för det är trots allt stans minsta stand up-klubb.

Crippas Café, 20.00

15 och 29 juni

 

Nu ser ni kanske det jag ser, det blir en hektisk sommar. Stand up-Göteborg har massvis att erbjuda, även på sommaren. Har du aldrig sett stand up, passa på nu i sommar, och har du sett stand up, missa då inte vad sommarens scener har att erbjuda.

 

Glad sommar på er och glöm inte solhatten!

 

Omslagsbild från alla event som tipsas om. Design: Ellinor Johansson.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *