OMSLAG - Platform 9 and 3_4

“Som att få reda på att du är en trollkarl”


”No story lives unless someone wants to listen.”

– J.K. Rowling

Det citatet är det första jag möts av när jag gör entré in i Harry Potters magiska värld. Jag befinner mig strax utanför London, på Warner Brothers Studio Tour där Harry Potter huserat ett bra tag nu. Här kan du vandra igenom rum från “De vises sten” till “Dödsrelikerna – del 2” och se allt från scenografi, till rekvisita och kostymer – ja du kan till och med ta en flygtur på Harrys Nimbus 2000 om du vill. Bortsett från att det är en turistattraktion och att det luktar så otroligt mycket pengar överallt, för att inte tala om i giftshopen, så är det ett ställe som osar av magi och inspiration.
Dumbledores kontor

Att få passera genom The Great Hall, gå in på Professor Dumbledores kontor, se magin bakom kameran eller hålla i Marodörernas karta är tillräckligt häftigt och stimulerar verkligen HP-fanet inom mig. Men det är något som pockar på min uppmärksamhet mitt i all entusiasm, den lilla frågan om vem jag är mitt i allt det här? Ja, inte så existentiellt, utan mer: Vad är det som får mig att hålla på med det jag gör? Varför utbildar jag mig till skådespelare i hopp om att kunna jobba professionellt? Varför skriver jag i hopp om att kunna ge ut en bok någon dag eller bli en omtalad dramatiker? Varför försöker jag bli en bra regissör så jag kan regissera mina egna stora produktioner? Varför?

Två saker; för att berätta och beröra. Där har vi det. Jag har så otroligt många historier att berätta och jag vill bli den absolut bästa historieberättaren. Jag vill beröra alla genom mina berättelser. Vare sig det är något jag skrivit själv eller något jag agerar fram på scen eller framför kameran. Varför vill jag då detta? Ja, i grund och botten handlar det nog om att påverka andra, väcka frågor och sätta igång fantasin hos andra människor. Göra det som vi människor gör så bra, skapa. Jag vill skapa konst, någon annan vill skriva en kvartalsrapport och någon annan lär ut ett plus ett. Skapa för sig själv, och att skapa för andra.

Att jag vill detta handlar kort och gott om att jag mår som bäst när någon annan mår bra av det jag gör. Det är detta det handlar om, varför jag gör något överhuvudtaget.
Diagon Alley

Diagon Alley

Där har vi ett bra exempel på varför jag gillar Harry Potter så mycket, det handlar inte bara om magin och äventyren utan också varför han gör det han gör. För andra, allt han gör är för att rädda någon annan. För att hjälpa någon annan. För att påverka någon annan. I mitt fall handlar det just om att berätta och beröra andra med det jag sysselsätter mig med. Att skapa något från grunden som sedan påverkar andra.
Det är därför jag inspireras något otroligt av denna plats och mest av allt J.K. Rowlings egna resa. Från att sitta på ett tåg och få idén om en ung pojke med magiska krafter, till att beröra en hel värld med sina ord. Det är sånna resor jag hoppas att jag själv ska få göra.
Ja, stora drömmar och tankar om mig själv – men det är väl så vi kommer vidare i vårt arbete. Vårt konstnärskap.

Hogwarts Express

Johan Nordahl och Rasmus Klamas på resa med Hogwarts Express.

Jag hade en dröm, en ouppnåelig dröm, om att komma in på scenskolan och få utbilda mig till skådespelare. Det var så otroligt långt bort så jag hade inte ens en tanke på att söka. När jag väl gjorde det, utan större förhoppningar, så kom jag in. Jag började på scenskolan i Malmö. Jag hade nått min dröm, trodde jag. På många sätt hade jag det, men märkte snabbt att jag fick ett nytt mål. Att komma in på skolan var det stora delmålet, men inte huvudmålet. Målet är att kunna leva på att berätta och beröra.

Jag kommer aldrig bli mästaren på det, jag kommer aldrig bli det där namnet på allas läppar. Det kommer inte hända. Men det är mitt mål. Det är det jag strävar efter. För att överhuvudtaget kunna berätta och beröra måste jag alltid ha något att sträva efter. Något längre fram. Något onåbart. Som att få reda på att du är en trollkarl, och ditt öde är att besegra den ondaste trollkarlen av de alla. Jimmie Åkesson. Förlåt, jag menar Voldemort. Eller?

”No story lives unless someone wants to listen.”  – J.K. Rowling
 
”…and no story lives unless someone wants to tell it.” – J.A.M. Nordahl
Johan Nordahl

Johan Nordahl

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *