balett1

Skönsång, smärta och sommarpsalmer


“Det som imponerar allra mest är den påtagliga närvaron och publikkontakten”. Karin Noomi Karlsson har sett musikaltvåornas körprojekt på Balettakademien i Göteborg.

2018 är året då våren sannerligen har tvekat. Det är bara ett par veckor sedan det (förhoppningsvis) sista snöfallet överraskade göteborgarna och det är först nu som man anar den späda vårgrönskan i trädtopparna. Och vad är väl bättre än att fira in vårens ankomst med ett besök på Balettakademien som under tre kvällar ger föreställningen Den blomstertid nu kommer jag och tar dig – En körmusikalisk berättarföreställning om diskberg och livets heroin.

Föreställningen är uppbyggd kring storytelling, inramat av sång a capella, och de sjutton deltagarna turas om att stå i rampljuset med sina personliga betraktelser, små ögonblicksbilder ur livet som publiken får ta del av. Här finns alla typer av historier. Pinsamheter med stulen köttfärssås, olyckor som kunde ha ändrat livet fullständigt om det inte vore för den där lilla gropen i marken – ingenting är för litet eller för udda för att återges. I regi av Harald Nilsson har deltagarna arbetat fram sina berättelser tillsammans under några få veckors tid. Med gemensamma krafter har man skapat en föreställning som berör på djupet.

balett2

Foto: Balettkademien

Det är både glädje och sorg i känsloregistret, och publiken rycks med och skrattar och snyftar om vartannat. Musikurvalet utgörs av kända stycken och här hittar vi allt ifrån sommarpsalmer till Sting i arrangemang som känns nya och fräscha. Igenkänningsfaktorn är hög och det är svårt att inte börja nynna med.  Någonstans halvvägs in i föreställningen påminns jag om hur den minsta lilla detalj kan väcka minnen till liv när en av tjejerna pratar om hur doften av en lavendelpåse får henne att tänka på barndomen och livets förgänglighet på en och samma gång. Berättelsen kryper under huden på mig och plötsligt känner jag hur några tårar rinner nerför kinden.

balett3

Foto: Balettakademien

Det är alltigenom en riktigt proffsig föreställning som musikaltvåorna bjuder på, men det som imponerar allra mest är den påtagliga närvaron och publikkontakten. Som publik känner man sig inte bara underhållen utan också sedd av var och en av de sjutton personerna på scenen. Det är som att vi alla bjuds in till en stunds samvaro, ett trivsamt småprat om allt som rör livet och tillvaron. Den utlovade varma strömmen av musik och berättelser gör ingen besviken och det är precis vad som behövs nu i övergången mellan kylslagen vårvinter och grönskande vår.

Årets återstående föreställningar av körprojektet på Balettakademien framförs 20 april kl 19.00 och 21 april kl 18.00. Biljett kan köpas i dörren och kostar 40 kronor.

 

Körprojekt 2018 – Den blomstertid nu kommer jag och tar dig

20 april, 19.00

21 april, 18.00

Balettakademien, Göteborg

 

Musikalisk ledning: Matts Johansson

Regi: Harald Nilsson

Koreografi: Rebecka Evanne

Ljus och teknik: Jonathan Böiers

Ensemble: Musikalklass 2

 

Omslagsfoto: Balettakademien


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Skönsång, smärta och sommarpsalmer

  • Carina Juborg

    Jag blir direkt fångad , nyfiken o frälst av titeln ” den blomstertid nu kommer jag o tar dig” därav inga förväntningar men blir helt tagen av föreställningen ….anorlunda, allvarlig, atmosfär i en combo av alla estetiska uttryck som Balettakademiker av klass levererade …..Fantastisk 💃🏻🕺🎉♥️⭐️💐