EBTGary3_banner

Simply brilliant!


“Lite som livet självt”. Karin Noomi Karlsson var på premiären av Every Brilliant Thing på Gothenburg English Studio Theatre.

Kan en enaktare om depression och självmord vara rolig? Svaret på frågan borde vara att man inte ska skämta om allvarliga saker som psykisk ohälsa, depressioner och att människor är så desperata att de väljer att ta sina liv. Det är helt enkelt inte passande. Fram tills att jag bevistade premiären av GEST:s uppsättning av Every Brilliant Thing hade jag sannolikt kunnat skriva under på ovanstående, men där och då – på premiärkvällen – hände något som fick mig att ändra uppfattning i frågan.

Every Brilliant Thing är en enaktare med endast en skådespelare på scenen, Gary Whitaker. Till sin hjälp har han hela publiken som på ett  innovativt sätt fås att delta i själva skådespelet med hjälp av lappar med repliker och ord som delas ut innan föreställningen startar. Till skillnad från de flesta pjäser jag har sett, där fokus ligger på gestaltning, återberättas merparten av händelseförloppet av huvudpersonen vars liv och uppväxt vi inbjuds att delta i. Pojkens deprimerade mor som slutligen väljer att avsluta sitt liv, den emotionellt avtrubbade fadern, den stora kärleken han möter i biblioteket och som kommer att bli både fru och exfru innan föreställningen är över –  allt målas upp med en förbluffande skärpa och med ett känsloutspel som gör att man kastas mellan hopp och förtvivlan och mellan skratt och gråt under hela den tid föreställningen pågår.

EBT Gary 8

Gary Whitaker. Foto: Lina Ikse

För det är så Every Brilliant Thing är – lite som livet självt. Livet rymmer både glädje och sorg, och ett sätt att bearbeta en förlamande sorg kan mycket väl vara att försöka återfinna skrattet och värmen i tillvaron på det allra enklaste sätt. Listan som huvudpersonen skriver på och som ursprungligen var tänkt att rädda modern från det oundvikliga självmordet fortsätter att existera och följa honom genom livet. Strålkastarna riktas lika mycket mot publiken som mot huvudrollsinnehavaren och det är en magisk upplevelse att kunna se de övriga i publiken när de reagerar på berättelsen som växer fram kollektivt, genom allas medverkan.

Vill du få en ny teaterupplevelse där du aktivt dras med in i skådespelet utan att behöva stå på scenen så är detta föreställningen du inte får missa. Det går att framföra ett stycke om depression och självmord och tillåta publiken att skratta utan att ta bort fokus från allvaret i dessa frågor. Den respekt och lyhördhet man har visat inför pjäsen och den värme varmed Gary Whitaker framför stycket gör att man aldrig för ett ögonblick känner att man har passerat gränsen för det passande. Jag lämnar salongen lätt upprymd och med lätta steg, det tunga och viktiga ämnet till trots. Nu vet jag att en enaktare om depression och självmord kan vara rolig utan att för ett ögonblick riskera att svänga åt det banala.

 

Every Brilliant Thing

av Duncan Macmillan och Jonny Donahoe

Spelas på Gothenburg English Studio Theatre fram till den 13 december.

Pjäsen framförs på engelska.

Regi: Kristina Brändén Whitaker.

Medverkande: Gary Whitaker

 

Omslagsfoto: Lina Ikse


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *