common-chimpanzee-842451_1280

”Se på apan i buren-situationen” nedlagd


Efter en vecka på hemmaplan har jag gång på gång när jag slutit upp med vänner hört den här repliken.

 

– Har du sett vad Stadsteatern* ska göra på Kulturkalaset?

 

Helt klart sommarens snackis och helt ärligt har jag inte riktigt sett programpunkten med egna ögon utan bara så där mun mot mun tagit emot ofantligt mycket information och åsikter kring just det här eventet.

 

Lite kort fakta om vad snackisen handlar om:

Arbetsförmedlingen Kultur och Media har tillsammans med Kulturkalaset ordnat en audition för arbetslösa skådespelare att provspela inför institutionsteatrar, så som Stadsteatern, inför publik.

från kulturkalasets hemsida

från kulturkalasets hemsida

GP har gjort ett reportage med massa fakta och intervjuer – så som komplement bjuder vi på en pulsmätare av snacket från gatan. Lite smaskigare helt enkelt.

 

Det är inget ramaskri, som “Hur i helvete det är ju förjävligt”. Inget “Nu krossar vi det här eventet” eller “Hur kan de göra så här”. Helt enkelt ingen hashtag har skapats. Utan det är snarare lite så där “- va?”, med ett pillemariskt uttryck. Som om: “Har de helt tappat det, ska det bli idol nu?” Eller “Jädrans vad mossigt, är det ett sätt att få en ny publikgrupp eller vad handlar det om?” Det hela har också beskrivits som en ”Se på apan i buren-situation.”

 

Det dras liksom mest på smilbanden i början av samtalet som om ingen riktigt tror på det, som om det när som helst ska avslöjas som ett skämt. Men när förvåningen släpps övergår det till en diskussion om en väldigt fucked up arbetssituation, som om konkurrensen och audition-momentet i sig inte redan är ett nog så utsatt och otryggt moment som en måste genomlida som skådespelare.

 

Eller rättare sagt många är jävligt förbannande men så där sansat förbannade, resonerande om hur vi ska åtgärda det. Hur ska vi sätta ner foten.

 

Men hela tiden har det känts som om snart kommer det braka loss, som om att vi har anat att det här kommer aldrig gå vägen. Vi kommer aldrig gå med på det här.

 

Oftast har diskussionen avslutats med att någon säger att de har hört att Teaterförbundet ska ta sig en titt på det och då har diskussionen lugnat sig, när föräldern Teaterförbundet ska ta hand om det. Mycket riktigt så blev det ett slut – Idag när jag skulle lusläsa eventet och planera massa intervjuer som skulle göras på temat, var publikmomentet nedlagt.

 

Auditionen kommer äga rum men inte inför öppen ridå.

 

Tack Teaterförbundet!

 

Frågan kvarstår ju ändå hur de institutioner som ska medverka på denna audition och hur arbetsförmedlingen kultur någonsin kunde ha en bra magkänsla när de planerade eventet. Kanske kan de återskapa sina möten och spela upp det inför publik? Det tror jag blir en ännu större publiksuccé.

 

Det var allt från gatan.

 

*Stadsteatern används ofta i snacket som huvudman för det här eventet men vad jag kan se är det främst Arbetsförmedlingen Kultur och Media tillsammans med Kulturkalaset som står bakom arrangemanget.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *