Scenkonstgalan delar ut svenskt scenkonstpris för femte året i rad


Pressmeddelande 6 december 2018
Scenkonstguiden, Göteborg

Scenkonstgalan delar ut svenskt scenkonstpris för femte året i rad

Scenkonstgalan 2019 hyllar scenkonst från norr till söder. Scenkonstguiden som ligger bakom galan rullar återigen ut den röda mattan framför Stora Teatern i Göteborg. Nu står det klart att Göteborgsartisten Amanda Andréas blir husband tillsammans med skådespelaren och performanceartisten Robert Fux som konferencier, måndag 18 februari 2019, när det svenska scenkonstpriset delas ut för femte året i rad.

Matilda Johansson pressbild Scenkonstgalan 2019

–Scenkonstgalan är ett kärleksfullt avbrott från konkurrensen som kan råda inom scenkonsten. Det är en tuff bransch som jobbar med små medel och förtjänar en galakväll fylld av kärlek och lekfullhet, säger Matilda Johansson, medgrundare till Scenkonstguiden och galageneral under Scenkonstgalan.

Under galan finns inga traditionella vinnare eller förlorare i kategorier som “årets bästa”. Istället hyllas den svenska scenkonstens mångfald inom kategorier som årets brott; de som brottar ner normer, årets sinnesorgasm; de som får våra känselspröt att explodera och årets slow food; de som ger näringsrika långkok och får oss att växa som människor. Den rikstäckande juryn arbetar just nu med att utse nominerade i hela landet.

Scenkonstgalan sker nu på en måndag istället för en helgdag, med ambitionen att inkludera fler helg-arbetande scenkonstaktörer. Under kvällen välkomnas även allmänheten och man utlovar allt vad en gala bör innehålla av glamour, glitter och överraskningar.

–Det självklara valet av husband, som skall sprida galaglans, föll på Amanda Andréas som etablerat sig som en folkkär artist och är aktuell med sitt debutalbum som produceras av Simon Ljungman från Augustifamiljen, Selest och Håkan Hellströms kompband samt Åke Linton från Esbjörn Svensson Trio.

Som konferencier möts publiken av dragartisten Robert Fux, skådespelare vid Stockholms Stadsteater och känd som performanceartist, manusförfattare och queerprofil.

–Givetvis presenteras galan av en rutinerad publikfriare som Robert Fux, med sitt breda register från glittrig diva till publicist i slips och kostym. Han har funnits på Scenkonstgalans önskelista över gala-konferencierer sedan starten och i år kan han delta eftersom galan sker en måndag, säger Matilda Johansson.

Pressbilder för nedladdning

För frågor och intervju

Sara Östebro
Tel 070 209 65 86
E-post info@scenkonstguiden.se