Gatstenarna gick till…


SCENKONSTGALAN 2015:

Hyllningarna regnade över Scenkonstgalan 2015 –  och de som fick ta emot hyllningar, kärlek, hurra-rop och en rosa gatsten från scenen var:

 

ÅRETS SPOT ON

Vi vill hylla dem som sätter fingret rätt ner i samtiden

Unveil – Die Bühne

För att den med små medel lyckas skapa stora känslor hos publiken. Charmigt och starkt lämnar den oss med känslan att man får lov att få vara den man är och själv vill vara. Fyra kvinnor med olika erfarenheter, ursprung och åldrar ger oss en superb teatral dansföreställning i samtidens tecken.

Scenkonstgalan_fotovagg77

 

ÅRETS FORMFÖRNYARE

Vi vill hylla nya tankar om rum och nya rum för tankar

Stand up yours

Det är unikt, nytt, tillåtande och en fantastisk formförnyare. De gör galor, rookiekvällar och klubbar – allt för att hylla och lyfta briljanta konstnärer vi inte kan vara utan. För oss som är trötta på mansdominansen i humorbranschen finns ett initiativ som går först i ledet när det gäller att skapa ett nytt feministiskt rum.

Scenkonstgalan_fotovagg128

ÅRETS SINNESORGASM

Vi vill hylla dem som får våra känselspröt att explodera

M M M – Mat, Mata, Matas

MOLD 

En unik scenkonstupplevelse som berör, berikar och beslagtar alla sinnen. Med äckligt vacker poesi i våra öron skapas en slags icke-verklig verklighet. En känsla av tillit infinner sig på denna underbara resa, där apelsiner aldrig varit godare och skogen kramar dig tillbaka. En vandring som börjar i Änggårdsbergen och slutar i vårt innanmäte.

Scenkonstgalan_fotovagg135

 

ÅRETS KATHARSIS

Vi vill hylla känslostormar som förlöser

Constellations

GEST-Gothenburg English Studio Theatre

Publiken tas med på en intim resa, som får oss att tänka på vårt eget livs outgrundliga möjligheter. Skådespelarna trollbinder oss från första stund och nagelbitandet är ett faktum. Med en närgången tematik skapar föreställningen stora känslostormar och tårarna flödar. Efteråt är vi renade – en sann upplevelse av Katharsis.

Scenkonstgalan_fotovagg90

 

ÅRETS BROTT

Vi vill hylla dem som brottar ner normen

Mens

Teater Tamauer

Äntligen! Personligt och bjussigt, allvar och humor – allt rymmer den! Äntligen får den kvinnliga kroppen just den uppmärksamhet som den behöver. Rätt uppmärksamhet – när kroppar och cykler behandlas med största innerlighet.  Det kallar vi normbrytande scenkonst av bästa sort.

Scenkonstgalan_fotovagg108

 

ÅRETS SLOWFOOD

Vi vill hylla näringsrika långkok som får oss att växa som människor

A Particular Act Of Survival

Ami Skånberg Dahlstedt

Vi får vara nära, både fysiskt och mentalt. Vi får höra en berättelse som trollbinder oss och vi börjar se på oss själva på ett nytt sätt. Varför gör jag så här? Varför rör jag mig på det här sättet? En berättelse som börjar i det personliga, tar vägen via oss i publiken och växer sen till att omfatta hela världen.

Scenkonstgalan_fotovagg148

 

ÅRETS MAGI 

Vi vill hylla dem som får oss att tappa tid och rum

Rörelsen får aldrig rynkor

Elin Hermansson

En föreställning om att vara människa i vår tid, som berör oss på djupet. En viktig hyllning till kroppar som levt. I en åldersfixerad värld och bransch bryter den här dansföreställningen normen kring vilka kroppar som får synas och ta plats. Som dom själva skriver, istället för ett bäst före datum, kanske det ska finnas ett bäst efter datum.

Scenkonstgalan_fotovagg156

 

ÅRETS POLITISKA

Vi vill hylla dem som ger behövliga käftsmällar

Troll i utkanten av samhället

– Regionteater Väst 

Vi totalt golvas till marken av det enastående skådespeleriet, av inramningen och temat. Ett smekande anslag som smickrar, får oss att slå oss ner och bara ryckas med. Förtrollade ger vi oss in i leken och byter stolar med varandra, fast vi egentligen skiftar klassidentiet. När vi minst anar det, förvandlas den sagolika miljön till mörker och käftsmällen smyger fram och slår till, precis där den ska. En omskakande och rolig upplevelse som fortfarande sitter i.

Scenkonstgalan_fotovagg153

 

 

ÅRETS HEDERSPRIS

Henric Holmberg

För sitt fenomenala arbete med ordlig stringens som har smittat av sig på hela Göteborg. Passionen går det inte att ta miste på och texter väcks till liv hos nya generationer.

För sin medverkan i historiska projekt som gör oss gröna av avund och som har lagt grund för ett sprakande frigruppsliv.

För de lyriska böckerna och kammaroperorna på Atalante.

För att du delar med dig av din kunskap till nya generationer.

Sven klangs kvintett, Tältprojketet och nu också Ordverkstan – alla är de omistliga klassiker.

Det är inte första gången denna gigant blir hyllad och säkert inte den sista. Men här får du vår uppskattning, juryns
hyllningsrop, och scenkonst-Göteborgs stöd, för ingen har missat vad du har gett till oss och teatern.

_MG_2723

 

 

 

 

 

 

Nyfiken på vilka som var nominerade? Kika in här