SCENKONSTBIENNALEN_banner

Scenkonstfest i dagarna sex!


Scenkonstbiennalen 2017

Nu är det dags för det stora scenkonst-kalaset som går av stapeln vartannat år, och varje gång på en ny plats i Sverige. Scenkonstbiennalen är här och denna gång är det Norrköping som kommer fyllas av scenkonstnördar i dagarna sex. Sara Östebro har plockat några favoriter ur programmet.

Du står lite inför ett val. Antingen kör du all-in pro biennalen-entusiast som har klockat hela upplevelsen inpå sekunderna (det kommer dock ändå skita sig för saker har en tendens att dra över), eller så kör du den layed back/strosande stilen som liksom tar det som det kommer och som chansar på att det finns biljetter kvar när du dyker upp. Eller så gör du något mittemellan! Här kommer iallafall ett par grejer som inte bör missas!

 

Fäboland

Gött och mansfritt i en matriarkal utopi. Här får vi lära om oss om den svenska folkmusiken, en historia som blivit bortglömd. Sara Parkman och Samantha Ohlanders som sveper med oss från första stund. Sen kan jag ju säga att kostymen och scenografin också är faaaaaaaaab! Jag kan inte riktigt beskriva exakt HUR bra det här är! Det är fantastiskt och måste upplevas. Kanske (antagligen) är biljetterna slut, men antagligen är det alltid nåt bortfall – så det är absolut värt att ändå försöka komma in!

Välkomna till Fäboland! Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är Thelma och Louise i almogestil – en musikalisk folkmusikkabaré i hemvävt.

 

Östgötateatern

Fredag 26 maj, 16.00

Lördag 27 maj, 19.00

Söndag 28 maj, 13.00

 

Crisis Meeting

Det isländska kompaniet Kriðpleir gästar biennalen! Och det med ett riktigt nördigt verk – Kriðpleir Theatre Group är mitt i arbetet med att skriva en stor ansökan och deadlinen närmar sig… Då gruppen är stora fans av transparens och öppenhet beslutar de sig för att låta publiken följa med på gruppens arbetsmetoder och inre dynamik.
Det låter också som ett sätt att försöka hotta upp en ansökningsprocess, och det är inte fy skam. Om du också är en sån som skriver ansökningar så svetten lackar så kan du behöva denna inzoomning på en stor del av det konstnärliga arbetet…
 
Föreställningen pendlar mellan anarki, sitcom och Beckett och är ett gyllene tillfälle för konstentusiaster och yrkesverksamma att, på samma nivå som artisterna, få se dem i arbete och begrunda scenkonstens mystik.
Louis De Geer Konsert & KongressHemerycksalen
Onsdag 24 maj, 12.00
Onsdag 24 maj, 20.00

 

Baba Yaga

Föreställningen tar avstamp i en slavisk folksagotradition om häxan Baba Yaga. Hon bor i djupt inne i skogen i ett hus som går omkring på två kycklingben, tar sig fram i en flygande mortel och äter spädbarn. Hon tar också ungdomar till fånga och testar dem på olika sätt, där den som klarar hennes utmaningar också kan bli rikligt belönad. I denna version har Baba Yaga skolat om sig och gått och blivit psykolog!

Hon har öppnat en egen klinik i skogen där hon hjälper andra sagoväsen med allahanda problem som deras föreskrivna platser i sagovärlden ställer till för dem. Vi möter Näcken, Thorir, Skogsrået, Maran, Trollet och en mycket förvirrad prins som blivit ditskickad av sina föräldrar. Alla vill de bli bättre på någonting – men frågan är vad Baba Yaga vill. Att söka sig till henne har trots allt aldrig varit riskfritt.

För regin står Nils Poletti, så vi kan förvänta oss absurditeter, galenskap och färgsprakande ögongodis med en twist!

 

Värmekyrkan

Tisdag 23 maj, 13.00

Tisdag 23 maj, 16.00

Onsdag 24 maj, 10.00

Onsdag 24 maj, 14.00

 

Crush

Jag vill tipsa om en grej som inte är en del av biennalen – för dig som inte har råd att punga ut de hundratals kronorna det kostar med ett biennalpass! Detta låter som något alldeles speciellt – ett interaktivt hörlursverk som får det att pirra till i magen, du ska få träffa en crush! Via hörlurar med instruktioner om vart du ska gå och vad du ska säga får du möjlighet att dela hoppfulla framtidsdrömmar, längtande blickar, relationsförhandlingar och vardagstristess med din crush...

Du har en crush.
Du har en crush på en person som du alldeles strax ska få träffa. Hen ska möta dig i caféet här utanför om några minuter.
Kan du se cafédisken längre in i rummet?
Ser du läskkylen mitt emot disken?
Ser du personen som står bakom den?
Det är hen.

Boka plats genom att mejla: yourqueerlife@gmail.com

 

Arbetets museum

Tisdag 23 maj, start varje timme mellan 15.00 och 20.00

Onsdag 24 maj – lördag 27 maj, start varje timme mellan 10.00 och 17.00

 

Scenkonstpodden siar om framtiden

Självklart ska jag tipsa om mig själv! Scenkonstguidens alldeles egna podcast Scenkonstpodden kör live under biennalen! Podden beskrivs som känsloexploderande poesi i gatuköks-kön klockan fyra en fredagsnatt (av oss själva, men du kommer nog hålla med!).

Jag, Matilda Johansson och Rasmus Klamas kommer i ett klassiskt infotainment-format måla upp framtidsscenarier, lägga fram teser och slå vad med varandra om vad vi kommer kunna se på scenkonstscenerna i framtiden.

Välkommen att kika in i spåkulan tillsammans med oss!

 

Louis De Geer Konsert & KongressUtanför Hemrycksalen

Lördag 27 maj, 12.00

 

Samtalet om scenkonst – för vem & av vem?

Mer Scenkonstguiden! Vi vurmar ju, som ni kanske vet, för samtalet om scenkonsten – hur det snackas om det, vilka som känner sig delaktiga i det och vilka som blir lyssnade på. Så vi bjuder in till ett saftigt panelsamtal där vi tar oss an frågor som “för vems skull finns scenkonstkritiken?”, “vem är den nya kritikern?” och “hur får vi till ett samtal om scenkonst som tillhör fler än en inre krets? ”

Panelen är e v e r y t h i n g: Ylva Lagercrantz Spindler, America Vera-Zavala, Araia Ghirmai Sebhatu, Linda Forsell och Matilda Johansson (från Scenkonstguiden).

 

Louis De Geer Konsert & Kongress

Lördag 27 maj, 15.00

 

Lesbisk frukost

Lesbisk Makt anordnar Lesbisk frukost på biennalen! Frukostarna är en mötesplats för att synliggöra lesbiskheten – dock så behöver du inte se dig själv som lesbisk eller kvinna för att komma – bara du trivs med det lesbiska hänget!

Förutom detta häng + frukost så blir det smakprov ur ett gäng lesbiska scenkonstverk! Nakna som foster och gudar av Isabel Cruz Liljegren & Helena Sandström Cruz och Fun Home i regi av Carolina Frände.

Kul!

 

Dynamo

Torsdag 25 maj, 10.00

 

Kulturens ABC

Fantastiska Kulturens ABC kör såklart på biennalen! Cecilia Suhaid Gustafsson och Caisa-Stina Forsberg startade podden som ett forum för att tala om vilka vedermödor som kulturarbetare står inför. Jag har haft många skratta rakt ut i bussen-stunder med denna podd, och deras livepoddar är alltid sjukt uppskattade och en riktig pepp-fest (fast med livets djävulskap som back-drop). Har du inte lyssnat till dessa fantastiska människor än så får du binge-lyssna så många avsnitt du bara kan innan torsdagen så att du med riktigt darrande fan-röst kan tacka dem för allt de gör.

Podden avnjuts bäst med ett glas vin i handen – tur då att de drar igång precis efter 12 på dan så det inte blir socialt awkward med vin-lipliner.

Louis De Geer Konsert & Kongress – utanför Hemerycksalen

Torsdag 25 maj, 12.00

 

Kaffe, kaka och karaoke

Kaffe, kaka och karaoke är ett fantastisk namn på denna karaokeklubb som drivs av Siri Hjorton Wagner och Iki Gonzalez Magnusson. Klubben samlar både karaokefantaster och karaoke-rädda personer varje månad för att sjunga bort sina sorger tillsammans. Alla har vi den där vännen som hukar och smiter undan varje gång karaoke nämns – gå då hit tillsammans för att mötas och våga tillsammans!

Iki och Siri tror på den gemensamma sångens helande kraft och på att karaoke inte handlar om att sjunga bra, utan att ge sig hän. På Kaffe, kaka och karaoke finns inga häften att bläddra i, du måste själv söka djupt i ditt hjärta vilken låt du vill sjunga.

 

Louis De Geer Konsert & Kongressutanför Hemerycksalen

Fredag 26 maj, 22.00

Fest!

Den obligatoriska biennalfesten! Här måste du vara för att sedan kunna hänga med i härligt biennalskvaller. Vi minns alla kuppen för två år sedan, vad kommer ske denna gång..? Håll ögonen öppna!

Det bjuds på lättare mat, musikunderhållning, DJs – och så blir det prisutdelning. Årets bästa dansgolv utlovas också! Bara det.

Louis De Geer Konsert & Kongress
Lördag 27 maj, 21.00-03:00

 

Till sist, en mini-FAQ om hur det funkar på biennalen:

Hur kirrar en biljetter till detta?

För att gå på biennalen så måste du ha biennalpass. Biennalpass kan du ha för hela veckan eller för enskilda dagar. Nu är förköpet stängt men du kan maila till info@scensverige.se. Sen så behöver du biljetter till de föreställningarna du vill se (för att vara säker på att få plats). Biljetter kirrar du på plats på Biennalbyrån (nu när förköpet är stängt).

Undantaget här är ju då Crush, som inte är en del av biennalprogrammet – så det kan du gå på hur som!

 

 

Omslagsfoto: Scenkonstbiennalen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *