biennalen01_banner

Scenkonstfest i dagarna sex


Publicerades 2019-05-16

Scenkonstbiennalen 2019 är i full gång, sex dagar fyllda med rörlig konst och fördjupande samtal. Så vad bör en inte missa? Och var finns det bästa matstället i Sundsvall? Sara Östebro har tagit hjälp av tre biennalbesökare.

 

Scenkonstbiennalen huserar denna gång i Sundsvall och Härnösand, med Scenkonst Västernorrland som värdorganisation. Under 6 dagar fylls teatrar, konferensrum, barer och scener med föreställningar, samtal, mingel och festligheter. För att få någon ordning på vad som egentligen händer har jag hört efter med ett gäng biennalare som ger oss tips, goda råd och sin egen bild av vad biennalen handlar om.

Sofia Sodergrd_foto Elisabeth Olson Wallin

Sofia Södergård. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Först ut, Sofia Södergård, hej! Vad sysslar du med och vad har du för dig på Scenkonstbiennalen?

– Jag är dansare, skådespelare, koreograf. Jag spelar min soloföreställning SLICK där jag lämnar scenen till drag king alter egot Qarl Qunt på torsdag och fredag!

 

Vilken scenkonstbiennal i ordningen är detta för dig?

– Nummer 3.

 

Vad har varit bäst hittills?

– Jag kom precis hit så hunnit med en, väldigt bra programpunkt: Releasen och presentationen av Settings app – Micro action movement (M.A.M). Den ger dagliga tips på handlingar en kan göra för att bidra till en mer inkluderande och kärleksfull vardag. Alla borde skaffa appen nu för det kommer biennalspecial-tips dessa dagar!

 

Vad ser du mest fram emot?

– Att släppa ut / presentera Qarl Qunt för biennalenbesökarna!

 

Vad är ditt bästa biennal-tips? Eller kanske tips på vad vi inte ska missa i Sundsvall och Härnösand?

– Då jag vuxit upp i Sundsvall måste jag tipsa om några lokala gobitar: Tant Ancis och Fröken Saras – mitt favoritcafé där allt är hembakat och det mesta ekologiskt! Stenstans bageri som bakat sig in i Whiteguide. Restaurang Saffran med underbara tapas, udda med något dyrare tapas men goda drinkar. En sjysst matlåda för den som är på språng kan ta sig till Wretmans. Vill en göra något helt annat, promenera upp till Norra berget och gå upp i “glasspinnen”, det vita utsiktstornet och njut av utsikten över stan.

 


InShot_20180727_111409187-300x300

Tora Enkvist. Foto: Matilda Lövgren

Hej Tora Enkvist! Vad gör du i livet och vad gör du på biennalen?

– Jag jobbar primärt som programcurator och artistansvarig på Stockholm Fringe Festival! Idag (torsdag) sitter jag med i panelen för ett samtal om separatism i Ögonblicksteaterns bastu i egenskap av styrelseledamot i WISP (Women and trans People in Swedish performance). Mitt pronomen är hen och jag har tidigare drivit frigrupp och arbetat med transpersoners plats inom scenkonsten.

 

Vilken scenkonstbiennal i ordningen är detta för dig?

– Den andra! Jag var första gången senast i Norrköping.

 

Vad har varit bäst hittills?

Ocean! Och ölen.

 

Vad ser du mest fram emot?

– Mer folk! Nya bekantskaper, bekantskaper som blir bästisar, bästisar som blir kollegor.

 

Vad tycker du utmärker den här biennalen?

– Här har jag inget bra svar eftersom det gått så kort tid. Bussresorna mellan Sundsvall och Härnösand, kanske?

 

Ge oss ditt bästa biennal-tips!

– Deo i väskan och en anteckningsblock att i smyg skriva upp namnen på de man träffar (eftersom ingen har minne nog att komma ihåg alla).

Kristian

Kristian Hallberg. Foto: Anders Tolergård

Hej Kristian Hallberg! Vad sysslar du med och vad har du för dig på biennalen?

– Jag är Kristian Hallberg, dramatiker. Aktuell på biennalen med min och Pascal Crépault Wibes podcast Rådjur i regnet, onsdag-lördag 11.45 på Quality Hotel (samt där poddar finns, såklart).

 

Vilken scenkonstbiennal i ordningen är detta för dig?

– Nr 5.

 

Vad har varit bäst hittills?

– Inte hunnit se så mycket än men alltid härligt att vistas i Jörgen Dahlqvists Troja-land (Aulis/Troja/Argos (One Final Elektra), examensproduktion för Teaterhögskolan i Malmö, reds. anm.). Och Maia Hansson Bergqvist borde som vanligt få ett hus uppkallat efter sig efter sin prestation i Ocean.

Vad ser du mest fram emot?

– Att de som ännu inte sett Ester Claesson i Biet i huvet också kommer göra det här i Sundsvall och slås i backen över hur fantastisk hon är. Samt att Pascal Crépault Wibe kommer hit så Rådjur i regnet blir fulltaligt. Sundsvall känns tomt utan honom.

 

Vad tycker du utmärker den här biennalen? Någon speciell stämning?

– Kanske den känns ovanligt snäll, på ett bra sätt? Eller så är jag bara lite blödig.

 

Har du något biennal-tips som kan hjälpa oss på vägen?

– Efter att jag smält att biennalfesten är samma dag som både Eurovision och Göteborgsvarvet och försonats med att jag kommer missa åtminstone två av dessa tre evenemang så är mitt bästa tips att hitta ett hörn där du kan andas och vara ifred och som bara är ditt. Det kan vara ett hotellrum, en parkbänk eller kanske en soffa på en bank.

 

 

Scenkonstbiennalen 2019

14 – 19 maj
Sundsvall / Härnösand
Arrangeras av Scensverige, tillsammans med Scenkonst Västernorrland

 

Omslagsbild: Publikmingel. Foto: Lia Jacobi

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *