milf_MG_3587_1000

Reclaima milfen


Publicerades 2019-10-24

“Bakandet ska vara med och jag ska baka bullar tänkte jag.” Reika Xappola Farman har intervjuat Nadja Hjorton som är aktuell med föreställning MILF på Atalante i Göteborg.

MILF betyder “Mother I’d Like to Fuck”. Det är också namnet på en föreställning av koreografen och regissören Nadja Hjorton. En soloföreställning i vilken Nadja med subtila och humoristiska inslag skapar en undersökande atmosfär där publiken får följa med på en resa kring mammarollen.

 

Vad handlar Milf om för dig Nadja?

– För mig handlar Milf om mammarollen men lika mycket om iden om mammarollen som feticherad sexmilf, där man tilldelas en slags roll och vilka förväntningar som ligger i den. Den handlar även om det det fysiska, min fascination att en person kan föda fram, kan göra en annan person. I det ligger även biologistisk idé om vad en mamma är, som jag upplever som jobbigt.

 

Varifrån kom iden om MILF?

– Flera av idéerna I Milf kommer från att jag tidigare har hållit på med en föreställning om Medea där vi läste mycket Silvia Federici och ”care taking” – vad och vilka är det som bär upp ett samhälle? Jo- de som gör allt obetalt exempelvis står hemma och fixar så det finns mat. Det är något med alla dessa mammor som får allting att rulla, bara okommenterat liksom. Och sen såklart stigmat då om det är en dålig mamma eller en väldigt snuskig mamma. Det är ganska snävt om vad som får göras inom den där rollen.Jag jobbar även mycket kring tesen att reclaima milfen, där milfen är samma sak som en mamma. Jag skrev på facebook att jag vill intervjua folk och prata om deras mammor och på en minut fick så mycket svar, responsen var överväldigande. Folk kunde skriva: det ingen härlig mammaberättelse man jag kan berätta ändå, eller jag har aldrig berättat detta för någon. Ja intervjuerna var helt trippy. Tänkte att folk vill prata om deras mammor, behovet är så stort och i just denna föreställningen kunde jag relatera mycket till min egen mamma. Man blir aldrig kvitt sin mamma oavsett hur relationen varit och är.

 

 

Berätta om manuset, du pratar i del ett av Milf men inte i del två.

– Jag skriver väldigt mycket i mina processer men jag ser mig inte som en skrivande person i mina produktioner då det för mig alltid handlar om en koreografisk ansats. Vid den tiden som manuset kom till så läste jag Argunaoterna av Maggie Nelson och var inspirerad av punktformen man använde sig av i boken. Och i Milf hade jag en skrivpraktik som byggde på att jag skulle skriva upp 40 punkter varje dag för att en graviditet är 40 veckor men kom oftast bara till punkt 20 sen dog jag för att jag var så uttråkad av mig själv.

Punkterna var dagboksaktiga och självreflekterade exempelvis – ”idag jag känner att jag behöver slabba runt i nånting” eller ”idag ska jag försöka skriva” . Och konstnärskap för mig handlar om att hitta strategier, arbetsmetoder, olika praktiker alltså hållpunkter i det som ska vara kreativt.

 

Du bakar massa kanelbullar på scen, varför baka?

– Jag gjorde en researchstudie där jag bjöd hem lite folk där alla skulle få rita porträtt av sina mammor och sedan få berätta vad man vet om sin mamma. Och ”att baka” var för att att ha något att göra under studien där baksituationen underlättade stämningen en aning och gjorde den mer härlig. Vi som jobbade med Milf kollade även under denna period på massa klipp med ”sexiga” personer som bakade och lagade mat, tittade en del på Nigella. Vilket resulterade i att jag inte kunde släppa något som i början endast varit en arbetshypotes. Bakandet ska vara med och jag ska baka bullar tänkte jag. Av min mamma fick jag aldrig kanelbullar men ville jobba med klichén. Degen är så metaforisk samtidigt som att koreografin ligger i att jag bakar. Jag tar hand om publiken, det luktar gott.

 

Jag trodde inte jag kunde bli så berörd av deg, berätta om degen!

– Jag har tydliga bilder kring degen i påsarna, när jag snittar upp påsen och låten degen komma ut i sin takt handlar, det om att jag förlöser degen. Men det är inte viktigt för mig att alla i publiken har samma bilder där. Jag och Eva Mag scenografen har kollat skitmycket på ett jobbigt instagram konto med massa förlossningar som vi var helt besatta utav. Det är grafiskt när man ser fittor föda barn. Det är så sjukt, trots att jag själv varit med om det.. huuuur kan det öppnas.. Och degen den har den där kvalitén när den ”kommer ut” ur påsen som hänger fyra meter upp i luften. När den hänger i påsen är degen ännu ett ägg, lite alien-vibe men så fort degen kommer ner på golvet då är det något annat -en kroppslighet. Degen är väldigt metaforisk, som är seg, jobbig och omständig. Metafor för arbete eller ”struggle” och ibland är den lätt och ibland tung , den är för mig livet. Även de olika skalorna jag jobbar med, det lilla och det stora.

 

Är du en Milf?

– I vissa lägen kanske. Jag ser mig inte som en porrmilf även om jag leker med begreppet under projektet. Det sexuella är att jag bejakar min kropp. Jag jobbar även med begär som också tillåter en att våga vara humoristisk med en kropp. Men en Milf är en jävligt kompetent person. I mitt liv som mamma handlar om att jonglera olika situationer, samtidigt som någon ska på träning, ska jag hinna laga mat, skriva på ansökningar mitt sätt att vara i ett ”mammaskap”. I projektet blev milfen en superhero och visst har jag sådana stunder då av superhero men jag har även tvärtomstunder där jag känner mig inkompetent. Men när jag känner mig on top of it då känner mig milfig, så som jag blivit vän med milfen.

 

 

För den som inte sett milf, varför ska den se milf?

– Åh vad svårt… men jag tänker nånstans att allt som har med mammor att göra också är urtjatat och milf ger en annan vinkel på det om ”mammaberättelsen”. Den försöker inte döma åt något håll, jag har försökt ge det något slags frigörande över sig hoppas jag, man behöver inte ha mammaerfarenhet, det handlar inte mammaskap på det sättet, utan en bara en utgångspunkt.

 

Vad hoppas du att dem tar med sig?

– Jag hoppas dom tar med sig en fri känsla, jag jobbar aktiv med humor just för att det finns något avväpnande med humor och ett sjukt bra sätt att ta sig an problem och stora saker.

 

 

 

MILF av Nadja Hjorton

ATALANTE, Göteborg

2019-10-24 19:00
2019-10-25 19:00

 

 

Bild: Märta Thisner

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *