omslag_dansstationen

Plattform för risktagande dans


Befinner du dig i Malmö på fredag 22 januari har du chansen att kika in ett smakprov av ny och rykande färsk dans, mingla bland publik och konstnärer och dela med dig av dina upplevelser.

Kvällarna, som går under namnet Plattform arrangeras av Dansstationen, Sveriges största fria gästspelsscen för samtida dans, som i år firar 20 år. Plattform är något som körts hela vägen från start. Här kan en ta del av work in progress-arbeten och färdiga verk i mindre format. Upplägget är enkelt – det visas 3-4 verk per kväll, ofta 10-15 min per stycke. Ett blandat program som ger ett smakprov på vad som händer inom den samtida dansen. Efteråt finns det möjlighet att ge konstnärerna feedback.

Lars Eidevall, konstnärlig ledare för Dansstationen, berättar: “Det är ett sätt att få ta del av det som är på gång inom dansvärlden just nu, och kika in vad man kanske vill se mer av. Det är lite på egen risk, både på publik och för artister. För konstnärerna är det ett sätt att tidigt i sin process möta en publik som är en annan en ens närmsta vänner och få en konstruktiv feedback på det man gör”.

Utöver att ge dansare och koreografer en chans att testa nytt material så vill Dansstationen även inspirera fler till att snacka dans. “Vi vill inte lämna det samtalet åt kritiker eller proffstyckare, utan vi vill att danslivet själva och publiken ska kunna prata om dans.”

plattform

Känner du dig ny på dans och osäker på om du har något att säga så behöver du inte vara orolig. Inget krävs av dig, det är bara att uppleva och om du får lust, stanna kvar och mingla och höra vad andra kände och upplevde. Kvällen är ett bra smörgåsbord av dans. Lars berättar:

“Det kan vara både för väldigt insatta och för nybörjare. Innan kunde folk säga att “jag har sett en dansföreställning, och den var inte bra, nu vill jag inte se mer”, så att se tre – fyra saker under samma kväll kan bredda intrycket och skapar i sig större chans att stöta på något man fastnar för.”

På min fråga om vad som är på g inom dansvärlden just nu, vilka tendenser och strömningar som är tydliga, kollar Lars tillbaka på det som varit:

“Vårt förra år handlade mycket om identitetsfrågor, könsidentitet, digital identitet. Dansen är väldigt bra på att behandla frågor om just kropp och identitet, därför att när du ställer kroppar på scenen bredvid varandra så säger det något hur du än gör, och då måste du vara medveten om det och ta ställning om du ska komma vidare.”

För att kolla in om denna tematik fortsätter in i 2016 så är det bara att befinna sig på Palladium i Malmö nu på fredag kl. 19.30.

 

Omslagsfoto: Från kommande Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia av Andersson Dance & Scottish Ensemble. Foto: Hugh Carswell

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *