Artwork by Saga Wendotte

Påträngande verklighet i ”In between Realities”


Publicerades 2019-10-21

“Betraktade men inte sedda.” Achillea Dahl har tagit del av utställningen “In Between Realities” av Saga Wendotte på Fotografiska.

På långsidan hänger de på rad. Porträttserien ”Little People” som är en del av Saga Wendottes utställning ”In Between Realities” som just nu visas på Fotografiska. Skulle man gå snabbt förbi hade man bara uppfattat söta fotografier på söta barn. De är ljusa, vackra, färgsprakande. Gulliga  stora ögon som på nästan varje bild möter betraktarens blick. Det hade gått att gå oberörd förbi. Inget särskilt som får en att haja till, vilket gör kontrasten så mycket värre. För när man stannar upp och börjar studera bilderna förändras det oskyldiga intrycket. Dröjer man sig kvar uppenbarar sig skiftningar, nyanser, föremål och en bakgrund som är allt annat än ljus, vacker och färgsprakande.

Fotografierna föreställer alla barn som är fotade rakt framifrån. Varje bild tvingar en kvar. Deras blickar är intensiva, nästan invaderande. Första fotot jag tittar på tycker jag mig se en osynlig skuld placerad på flickans tunna axlar. Det är som att hon trycks ner av något som inte syns i bild. Jag tänker att jag kanske övertolkar och analyserar för mycket, en tanke som bara håller i sig en kort stund. För tillsammans blir serien nästan löjligt självklar. De bär alla någon form av skuld även fast de inte borde. Vissa mer nedslagna av den, andra använder det som bränsle – tänder eld på en väderkvarn och låter den brinna.

Saga Wendotte - About to burst

Det är som att Saga lyckas placera en, inte mitt emellan, utan mitt i verkligheten. Känslan av att bara stå passivt och titta på fotografierna drar paralleller till den värld där barn far illa och ingen gör något. Det är bara vuxna i lokalen och det är bara barn på bilderna. Vi står alla bara och tittar. Här och i realiteten. Barn omgärdade av vuxna men ändå ensamma. Betraktade men inte sedda. Iakttagna men inte bekräftade.

Det finns något läskigt i att alla barnen ser så insiktsfulla ut. Som att de vet att det de befinner sig i inte är rätt men det är inte upp till de att ändra det. Saga har lyckats ge de här barnen ett högre vetande, de är medvetna om sin omgivning, av konsekvenserna och sina öden. ”It´s just a game Isac” på bilden leker två barn krig. Den lämnar mig illa till mods. Det är en lek och blodigt allvar.

”About to burst” en flicka på ett fält med luftballonger som svävar runt henne, i hennes hand, en sax. Nånting håller på att brista.

Saga Wendotte - Heaven hanging over us

De är oskyldiga barn i en skyldig värld. Melankolisk sorg i varje bild. Inte bara över deras individuella öde utan mängden av dem. De tar inte slut bara för att utrymmet på långväggen på Fotografiska i Stockholm tar slut. De finns där och de finns här. Exakt här. En flicka målar om alla näckrosor från rosa till blått. Vad betyder det? Förändra verkliga skeenden? Flickan med fjärilar håller för hårt, vingarna kommer gå av. Två flickor utanför kyrkan ”Heaven hanging over us”. Små människor med redan förutbestämd väg. Är det framtiden de porträtterar? Jag tror det. Och det är inte deras fel, det är vårt.

Omslagsbild: Saga Wendotte –   In between Realities, Wendy with wings. 


Om Achillea Dahl

Achillea Dahl, 30 år och uppvuxen på västkusten men bosatt i huvudstaden. Älskar att skriva, stå på scen och sitta på balkongen med gitarren och äta choklad tills jag är mer choklad än människa.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *