Seminarium / Föreläsningar


Anlita Scenkonstguiden för en föreläsning eller seminarium!

Seminarium och föreläsningar ligger Scenkonstguiden varmt om hjärtat. Nedan finner ni några av våra seminarium/föreläsningar Scenkonstguiden turnerar med, men tveka inte att välja “on demand”. Vi är också tillgängliga för att moderera eller delta i panelsamtal.

 

Scenkonstguiden siar om framtiden

Scenkonstguiden siar om framtiden är ett samtal om hur scenkonsten kommer se ut imorgon och dagarna efter det, förpackat i ett inspirerande infotainment-format.

Scenkonstguidens Matilda Johansson och Sara Östebro målar upp framtidsscenarier, lägger fram teser, resonerar och slår vad med varandra om vad vi kommer kunna se på scenkonstscenerna i framtiden men det är publiken som avgör framtidsutsagan. Det blir tävlingsmoment och både en inblick i dåtid, nutid och framtid.

Spelades på Kulturkalaset, Göteborg, 2015 och på Riksteatern Västs utbytesdag i Kalmar 2015. Åter på turné höstsäsongen 2018.

 

framtiden

 

 

 “Den ofrivilliga entreprenören”

“Varje gång någon säger entreprenör dör en kattunge” stod skrivet på ett studentflak under 2014 och kulturella och kreativa näringar var mer omdiskuterat än någonsin. Matilda Johansson, projektledare för Scenkonstguiden och Sara Östebro, kommunikatör, är både kreatörer och entreprenörer, mer eller mindre ofrivillgt. De har läst samhällsentreprenörsskap och ledarskap på Glokala Folkhögskolan och Malmö Universitet och drivit en fri teatergrupp i över 8 år. Under seminariet “Den ofriviliga entreprenören” får vi en fördjupad inblick och får följa duons brottning med begreppet. Ett problematiserande och en inblick i kulturentreprenörens situation och arbetsmetoder.

  • Fördjupning och problematiserande av begreppet entreprenörsskap
  • Konkreta tillvägagångssätt för kreativ problemlösning

Passar till – vidareutbildning, fortbildning, inspiration, skolor, föreningar, företag. Kan anpassas efter målgruppen – funkar likväl för unga vuxna som pensionärsgrupper.

cat-601280_640

 

 

 

“Vår resa – en inspirationsföreläsning”

Inspireras av Scenkonstguidens DIT-anda, “Do It Together-anda”. Teamet bakom Scenkonstguiden berättar om hela vägen från begynnelsen till deras nuvarande kreativa växthus. De berättar hur de kombinerar sina konstnärliga praktiker med strategi och projektledning. De delar med sig av sina arbetsmetoder, att vända på perspektiven, motgångar och framgångar. Helt enkelt en stor dos inspiration.

  • Personliga berättelser
  • Inspiration 
  • kulturellt infrastrukturbyggande
  • vända på perspektiv

Passar till – vidareutbildning, fortbildning, inspiration, skolor, föreningar, företag.

3

 

 

Att skapa sin egna arena!

Matilda Johansson har drivit frigrupp i 10 år ch är en av grundarna till Scenkonstguiden och galageneral för Scenkonstgalan. Ta del av en inspirerande föreläsning om att ta makten i egna händer och sluta knacka på nötta dörrar. Maktperspektiv, deltagande och drivhus för idéer går som en röd tråd.
Matilda var med och startade det fria scenkonstkollektivet Teater Nu 2007, som skapar scenkonst och mobiliserar mötesplatser såsom Konstkolonin, Scenkonstguiden och Boy Konsthall. Genom sitt kulturpolitiska engagemang, sin drivhustanke kring idé och koncept och riktning mot byggandet av en mer differentiell kulturell infrastruktur har Teater Nu en unik och viktig position i scenkonst-Sverige.

 MatildaJohansson_1

 

 

– On Demand

Scenkonstguiden sätter ihop föreläsningar och workshops efter dina önskemål. Söker du efter något på temat scenkonst, organisation eller kreativitet så passar Scenkonstguiden som handen i handsken. Tveka inte att kontakta oss med dina önskemål!

kontroll