Om Scenkonstguiden


varbanner

Om Scenkonstguiden

Scenkonstguiden drevs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Teater Nu är ett idéburet konstkollektiv där fokus är det nyskapande, nyskrivna och närvarande.

Scenkonstguidens crew bestod av Matilda Klamas och Sara Östebro.

Scenkonstguiden var ett projekt som lyfte scenkonsten och synliggjorde konstens styrka. Detta genom att skapa scenkonsthändelser och mötesplatser, producera redaktionellt material och skapa digitala hjälpmedel för att göra scenkonsten mer lättillgänglig.

 

Scenkonstguiden som app

Scenkonstguiden fanns som app för iPhone och Android för att göra scenkonsten än mer lättillgänglig. Med en kartfunktion för att se vad som går att ta del av nära dig.

Tanken med guiden är att göra det lättare för människor att hitta till scenkonsten, och smidigare för aktörer att nå ut till sin publik. Det ska vara lika lätt att svänga förbi en föreställning eller utställning som det är att ta en fika eller gå på bio.

App1app2app3map_android

 

Scenkonstguiden som mötesplats

Scenkonstguiden:s crew är själva konstnärer och att skapa scenkonst för att väcka aptiten för ännu mer scenkonst är vårt recept. Extra stolta är vi över Scenkonstgalan – en kärleksnatt där vi hyllade scenkonsten på scen i ett alldeles eget glittrigt galaformat, dessutom med ett späckat program av scenkonst.

Scenkonsten är i behov av fler mötesplatser – att mötas över genre, ålder och erfarenhet tycker Scenkonstguiden:s crew är nödvändigt för ett vibrerande och nyskapande kulturliv.

 

Scenkonstguiden som kulturredaktion

Samtalet om scenkonst är viktigt och tillhör alla. Scenkonstguiden arbetade för en inkluderande konst- och kulturscen och ville inspirera till fler röster i konstsamtalet.

På webben och i appen kunde du läsa intervjuer med spännande personer, recensioner av föreställningar, personliga krönikor och rekommendationer om spännande händelser. Scenkonstguiden ville skriva om konst och scen på ett lättillgängligt och kul sätt, uppmana till egna tankar och ge inspiration att se mer konst- och scenkonst.

 

Vad är det här för sida?

På den här sidan kan du kika in redaktionellt material – läsa intervjuer, reportage och rekommendationer – vi publicerar nya artiklar fram till den 12/12 – därefter blir Scenkonstguiden en arkiv sida.

 

Scenkonstguidens värdegrund

Scenkonstguidens hjärta bultar särskilt för den fria scenkonsten och de fria utövarna. Deras insatser är essentiella för ett växande kulturliv och behöver därför synliggöras.

“För vem?” och “Vem får?” är frågor som ständigt diskuteras i vår arbetsprocess. I detta ingår att vara medveten om och synliggöra maktstrukturer. Visa på mångfald och ha ett intersektionellt perspektiv. Vi tillämpar principen om allas lika värde oavsett egenskaper som till exempel könsidentitet, etnisk bakgrund, religion, sexualitet eller funktionsvariationer.

Genomgående anser vi att scenkonsten ska vara tillgänglig för alla och inte en angelägenhet för få. Vi vill bädda för ett breddat samtal kring scenkonsten och ett ökat deltagande i kulturlivet. Scenkonstgalan, liksom Scenkonstguiden, arbetar aktivt med att stärka det offentliga samtalet om scenkonst.

 

Scenkonstguidens samarbetspartners

Scenkonstguiden drivs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Scenkonstguiden startades med stöd av Arvsfonden. Sedan 2017 drivs Scenkonstguiden med stöd av Västra Götalandsregionen. Scenkonstguiden samarbetar med Sensus och KulturUngdom.

KUN_farg_lag     k-logga       sensus_rgb

 

Kontakta oss

info@scenkonstguiden.se