dsc3196_banner

Ocean – Intima möten med sådana som oss


Vad får man om man korsar Unga Klara med Lumor förutom skyhöga förväntningar? Svar: En intressant produktion för unga och vuxna som vill möta teman och människor som vi redan träffat ute i verkligheten på ett eller annat sätt.

När jag för nära två år sedan såg People Respect Me Now av scenkonstkompaniet Lumor på Folkteatern var det bland det bästa jag sett. Fyra skådespelare som spelade två eller tre karaktärer var. Resultatet blev en mångfacetterad skildring av en samtid där skolväsendet och vuxenvärlden sviker. Det var teater när det är som bäst: Det ÄR teater, var själva premissen. Fjärde väggen bruten. Karaktärerna balanserade precis på gränsen mellan absurda och det allmängiltiga. Igenkänningsfaktorn var hög, kommunikationen med publiken så klockren. Det var sinnessjukt träffsäkert och därför också så fruktansvärt roligt. Men ofta fastnade våra skratt i halsen.

Därför blev jag mycket nyfiken när Unga Klara och Lumor gick ut med sitt samarbete Ocean – en ungdomspjäs om intimitet. Och den skulle mycket riktigt komma att påminna en hel del om People Respect Me Now: Flera karaktärer delar på varje skådespelare och berättelsen utspelade sig på ett skevt, ack så normalt, högstadium någonstans i Sverige. Karaktären Lottie spelad av Lars Bergås återvinns på ett ytterst charmigt sätt: En klasslärare i en färgglad, stickad jumper som ibland verkar stjälpa mer än hjälpa i sitt arbete på skolan. I övrigt möter vi helt nya personer, allt från samtalsterapeuter till barnens föräldrar, och deras föräldrar. Gemensamt är att bär de på sitt bagage och sina issues som de tampas med på olika sätt.

dsc2967

Oskar Thunberg. Foto: Markus Gårder

Dock undrade jag till en början om Ocean skulle hålla samma höga nivå som sin syskonpjäs. Gestaltningen av pensionärer i morgonrockar och gråsprängda peruker blir mestadels schabloner, utom Maia Hansson Berqkvists arbete som hela tiden håller sig på rätt sida om gränsen för vad som känns genuint. Och de allt från porrskadade till snudd på autistiska tonåringarna känns inte påklistrade, bara ärligt intensiva. Det är nakna porträtt av unga människor som navigerar sig i en tillvaro där de skapar egna svar på frågor de vuxna varken tycks vilja eller kunna besvara. Det märks att Paula Stenström Öhman, Oskar Thunberg och ensemblen har gjort sin research kring ett inte helt okomplicerad målgrupp och ett snårigt likväl brinnande aktuellt tema.

dsc2728

Maia Hansson Bergqvist, Oskar Thunberg, David Fukamachi Regnfors, Ana Gil De Melo Nascimento och Lars Bringås. Foto: Markus Gårder

Ergo: Gå och se! Gärna dagtid i sällskap av skolklasser. Det tillför helt säkert en extra dimension att se Ocean med de vars vardag det faktiskt handlar om. Reaktionerna lär bli helt annorlunda hos
en publik bestående av tonåringar jämfört med random vuxna när snacket går kring vad intimitet,
sex och ett övergrepp egentligen är.

 

Ocean

Unga Klara & Lumor

Spelas på Unga Klara

Spelas tom 11 maj

 

Omslagsfoto: Markus Gårder. Bilen visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *