nar

Närheten – utmanar med scenkonst utanför innerstan


Publicerades 2019-09-19

“Vi har länge längtat efter att att visa riktigt bra och utmanade scenkonst utanför innerstan.” Reika Xappola Farman inspireras av Närheten i Bagarmossen och möter upp arrangörerna bakom scenkonstfestivalen.

 

För lite mer än ett år sedan flyttade jag från en storstad till huvudstad och under detta året har jag flera gånger fått uppleva hur orter i Stockholm slukar upp kultur och vad som får plats i ordet. Det händer något i varje ort, varje vecka och när det inte händer något så kan man dra förbi en ort, sitta på torget och även då händer något. Men denna vecka blir det inget torg utan jag som många andra bör sträva mot att ta sig till söderorten Bagarmossen som agerar huvudkvarter för scenkonstfestivalen Närheten. 

Närheten heter festivalen som skapar rum för musikakter, klubb, dans och scenkonst-  inomhus som utomhus. Bakom festivalen står Amanda Apatrea, Frida Tiger, Sara Bergsmark och Nadja Hjorton. Det utlovas scenkonst där flera generationer får mötas och tillsammans får chansen att utforska lokalitet där festivalprogrammet genomförs helt och hållet av lokala samarbeten, organisationer och personer.

Jag frågade Amanda Apetrea om varför de valt att kalla festivalen Närheten.

– Vi vill att festivalen ska kännas nära. Att det ska vara lika enkelt att gå och se en föreställning eller delta i ett konstnärligt samtal som att gå till parken eller ta en fika. 

I dagarna fyra kommer vi kunna ta del av ett fullspäckat och intressant program som festivalen erbjuder. Exempelvis kan vi fråga oss om en tipspromenad skulle kunna öppna upp för tankar om kontrollbehov och improvisation i vårt vardagliga liv. Eller varför inte mötas upp ett gäng i Folkets hus i Bagarmossen för att tillsammans röra sig bort mot ett vardagsrum tillhörande poeten, aktivisten och dramatikern Athena Farrokhzad.

När karaoke introducerades till väst som ett unikum för att samla personer till att våga sjunga ihop utan ge blanka pip om man ”kan” sjunga visste man inte vilket känsla av sammanhang det skulle ge upphov till, och för att inte tala euforin – som en musikal fast ännu bättre. Den som aldrig provat på karaoke får en chans att göra detta, och inte i vilket rum som helst utan i en foajé, ett samlingsrum för alla, och dessutom med bra akustik. 

Samtidigt gör man om en söderort till enda stor scen för utforskning av scenkonst. Här kan du bland annat ta del av en föreställning där du genom instruktioner från en app, en medföljande karta och en timmes lång promenad runtom Bagarmossen följer en ny typ av i scensättning- en stadsvandring om kärlek och fascism (du kan läsa mer om gruppen bakom i reportaget Hålla CRUSH!, reds. anm.).

Och vad är linedance? Radikal pedagogik eller inte, men utifrån premissen att varje kropp har kunskap och varje berättelse en dans hyllas rörelse i en så kallad fiskedans. 

Nadja Hjorton berättar om hur idén om Närheten kom till.

– Vi har saknat den här typen av festival och vi har länge längtat efter att att visa riktigt bra och utmanade scenkonst utanför innerstan. Att göra en festival med många tilltal som har en plats som knyter samman den – i vårt fall Bagarmossen. NÄRHETEN är folklig, smal, svettig, tillgänglig och intim. 

 

Så ett hett tips för alla i Stockholm, sätt er på gröna linjen mot Bagis, som det heter i folkmun, och missa inte få uppleva närheten i Bagarmossen. 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

NÄRHETEN – en scenkonstfestival i Bagarmossen

18-21 september 2019

 

Shirley Harthey Ubilla / Sindri Runudde / Lisen Rosell / Bambam Frost / Lydia Östberg Diakité / Robin N Spegel / Lisa Färnström / Laura Wihlborg / Athena Farrokhzad / Zoë Poluch / Tova Gerge / Pheeyownah / Benjamin Quigley  / Kaffe Kaka och Karaoke / Klubb La Reina

 

Bild i bannern: Grafisk form Moa Schulman.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *