Sommarmorden4

Mördande musikal – första delen


Publicerades 2019-06-17

Följetång i musikalformat, Karin Noomi Karlsson har sett rosauniformerade poliser i skyfall i föreställningen Sommarmorden episode 1.

 

Suspense can be introduced in a simple love story as well as the mystery or ‘whodunit’ picture. Make the audience suffer as much as possible.”

  – Alfred Hitchcock

 

Musikalteater under bar himmel i Göteborg – regnets oöverträffade huvudstad – tyder på en skön blandning av mod och brist på självbevarelse hos såväl publik som ensemble. Risken för att himlen ska falla ner över våra huvuden är inte obefintlig, men trots de illavarslande mörkgråa molntussarna var det fullsatt när Bataljonen i samarbete med Kvalitetsteatern begick premiär på Sommarmorden Ep01, den första av tre fristående delar av en rafflande mordgåta i musikalform på Masthuggsterassen den 8 juni.

”Klimataktivister, svartsjukedrama, en dansande polispatrull och en död man i en kyrka” lyder evenemangets beskrivning. Rekvisitan är sparsam och man har satsat på överdrivna föremål i wellpapp vilket ger en extra komisk effekt när rosauniformerade poliser rusar in med sina gigantiska pistoler dragna. Klimataktivismen får stort utrymme och får delar av publiken att viskande diskutera klimatfrågor sinsemellan.

Sommarmorden1

Ljudet lämnade kanske en del att önska eftersom det ibland föll bort helt. Det var dock ingen brist på energi och engagemang från ensemblen och dansnumren var absolut bäst. Det jag möjligen hade önskat var en tydligare exponering av intrigen. För den som i förväg hade läst på kring föreställningen framgick det vad som skulle hända, men – och här tror jag möjligen att det dåliga ljudet är en del av orsaken – när man satt i publiken blev det ibland lite svårt att följa med i svängarna. Det är dock en spännande historia som gör att man ser fram emot nästa del den 18 juni.

Efter drygt halva föreställningen bestämde sig vädergudarna för att tillföra ett spontant skyfall. Publiken hukade under en presenning och knôdde ihop sig tillsammans med mixerbordet under ett partytält som åtminstone förvandlade hällregnet till en lätt vattendimma. Och det är i detta ögonblick som jag inser vilket driv skådespelarna har. De fortsätter nämligen med oförminskad styrka att framföra dans- och sångnummer på scenen och slutför föreställningen! Och publiken är kvar! Den modiga teatertruppen möts av kraftfulla applåder när sista tonen har klingat ut och jag blir nyfiken på den rafflande fortsättningen.

 

Sommarmorden

Sommarmorden Ep02 med Teater Bataljonen spelas klockan 20.00 den 18 och 19 juni på Barley’s Food Factory, Kvilletorget 20 och Sommarmorden Ep03spelas på Bergsjöns bibliotek, Rymdtorget 8 den 24 och 25 juni klockan 16.00. Samtliga föreställningar är gratis. Mer information: https://www.facebook.com/events/430321581092438/

 

Regissörer och producenter: Saga Björklund Jönsson & Robin N Spegel

Ljud & ljus: Madeleine Minfalk

Live-musiker: David Timonen

Dramaturg: Alma Lindé

Rekvisitastöd och hang arounds: Negar Nikpay och Mauritza Klingspor

 

På scen: Anna Nordkvist, David Timonen, Eddie Mio Larson, Hanna Morau, Johanna Essie Sjögren, Lisa Quartey, Saga B Jönsson, Robert Qvist, Sepehr Behzadi, Amanda Nordmark, Joakim Bjerhem, Leila Aissat och delar av @Queerorkestern.


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *