midsommar

Var ska vi fira midsommar i år?


Vart ska det firas midsommar i år? Är planerna redan i full gång eller har du inte orkat ta tag i bollen ännu? Matilda Johansson har vaskat fram tre tips som ger dig scenkonst även på midsommaren. Bege dig till Härnösand, Stockholm eller varför inte Uddevalla?

Det är en evig fråga, vart ska jag fira midsommar i år. Har en inte det där givna sammanhanget, där en sluts upp år efter år så är det lite som att gå ut med håven och börja draga i närmsta vatten. Midsommar kan också kännas fullt av konventioner och krav och då kan det vara skönt att bryta av med något annat. Detta annat stavas givetvis scenkonst.

 

MIDSOMMAR PÅ SÖDRAN

Först ut i tipset är det otraditionella firande på Södra Teatern i Stockholm. De har plockat de bästa inslagen från det klassiska midsommarfirandet och lagt till en egen twist.

Värdar för kalaset är Södrans egen vd Ingmari Pagenkemper och dragshowartisten Martin “Miss Inga” Johansson. Ingmari har också plockat fram sitt alterego Helga och tillsammans med vapendragren Miss Inga kommer de ta ansvaret för midsommarstången och en (o)traditionsenlig dans.

Det finns midsommarmenyer, sittningar – så allt är fixat och klart. Dessutom kan en stanna till sent och ta vidare festandet till Champagnebaren där det blir nattklubb.

Stången smyckas från 12.00 och reses kl 14.00.

 

 

Re(In)volve Härnösand

Fyra internationella danskompanier som samverkar under namnet Dancing Partners och på midsommar kan vi få ta del av ett unikt framträdande.

Verket Re(In)volve skapas specifikt för Härnösand och kommer aldrig mer att dansas igen. Det är frågor kring identitet och den lokala förankringen som är temat. Detta blir första gången de dansar sida vid sida framför en publik.

Det beskrivs som ett muskulöst projekt, vilket jag inte betvivlar då kompanierna som är med är Norrdans (Sverige), Thomas Noone Dance (Spanien), Spellbound Contemporary Ballet (Italien) och Company Chameleon (England).

Beger er till Murberget och ta del av detta bokstavliga one-in-a-life-time-midsommarfirandet!

Visst de kommer mötas igen i Barcelona, så dit kan en också åka, men då är verket influerat av den miljön. Här är det Härnösand som inspirerar och sätter smak och ton.

Det är gratis och börjar klockan 13.00 på utescenen vid Murberget.

 

 

En midsommarnattsdröm

“Ingen midsommar utan lite Shakespeare.” Ni känner väl igen det kända uttrycket? Jasså inte. Men från och med nu kommer det bli ett stående inslag.

Till sommaren hör ju sommarteater och det finns alltid ett gäng med teatrar som sätter upp denna klassiker. Men det är inte alla som spelar på självaste midsommarafton.

Det är Studio 32 i Uddevalla som bjuder in oss att ta del av kärleksintriger och magi.

Även årets kortaste natt är mörk.

Denna version har Studio 32 låtit de mörkare sidorna av pjäsen få ta plats. Det är en modern och fysiskt intensiv uppsättning där vi får både rök och musik till och med på självaste midsommarafton.

Föreställningen börjar kl 15.00 så en hinner med att äta gott både innan och efter.

 

Bild: CC0 Creative Commons


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Var ska vi fira midsommar i år?