CBX_7072CHRISANDER_BRUN_GROTTTIS

Veckotips: STHLM: The Mental States of Grottbjörnens folk


Veckotips Stockholm: Vecka 37

En konstig flaggstång, Sveriges mentala tillstånd, a capella-revolution och neandertalare är något av det ni kan se i Stockholm i veckan. En rätt fräsig vecka, om jag får säga det själv.

En konstig flaggstång på Sergels torg (Finnisage-debatt)

Det har väl inte undgått någon att det nu står en flaggstång på Sergels torg. Men inte vilken flaggstång som helst utan en “konstig” flaggstång. Det är Mattias Norströms verk “Du gamla, du fria” som nu avslutar sin utställnings period på Sergels torg och det gör de med en finnisage-debatt. För det har ju stormats ordentligt kring det här verket, vissa ser det som en hyllning till Sverige som kan ena oss och andra ser det snarare som en skymf mot nationen. Kulturhuset Stadsteatern har därför samlat ett gäng gedigna konstkritiker som kommer snacka om verket, det finns också möjlighet för publiken att ställa frågor till konstnären själv. Det är redan idag (tisdag), så sväng förbi vettja!

Kulturhuset Stadsteatern

Tisdag, 12 september – 17.30

 

The Mental States of Sweden in Dance

Mattias Andersson har ju gjort succé med sina föreställningar “The Mental States of Gothenburgh”, som spelades på Backa teater, och med “The Mental States of Sweden” som spelades på Dramaten. Nu är han tillbaka med “The Mental States of Sweden in Dance” där ett 40-tal personer i Sverige har intervjuats och fått frågan –  “Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se dansad av Sveriges främsta danskompani?”

Detta har sedan gjorts till en föreställning i samarbete med Cullbergbaletten och jag vågar påstå att detta kommer att bli mycket intressant. Mattias Andersson är expert på att berätta om Sverige idag, det är alltid brännande aktuellt.

Dramaten

Tisdag-lördag, 12-16 september

Spelas fram till 30 september Revolution

Den finska a capella-gruppen FORK kommer till Stockholm med uppföljaren till den internationella succén “X”.

“FORKs förmåga att kombinera otroliga sångprestationer, humor, ljusshow, och glamour är något fullständigt unikt även internationellt. Denna gång har FORK gett sig in på att presentera publiken sin egen världsbild i form av underhållning, och sin vana trogen är allting stort igen större och det mindre ännu lite mindre.”

A capella kan ju låta som en kyrkokör med tondöva som försöker sig på Gläns över sjö och strand. MEN, det kan ju också vara coolt, intressant och jävligt bra. Min gissning är att alternativ två gäller i detta fall.

Vasateatern

Onsdag, 13 september 

 

Comic Con Stockholm

Det är dags för Kistamässan att fyllas av figurer från spel, serietidningar, TV med mera. Det är nämligen tid för Comic Con och typ 30.000 pers kommer för att nörda ner sig ordentligt en helg. Du kan bland annat få se kval till Cosplay-SM, höra skådisar som dubbar filmer snacka om sina favoritkaraktärer, fotograferas med Pamela Anderson och såklart få se hur du kan bygga din egen R2-D2. Det finns med andra ord nåt för alla!

Kistamässan

Fredag-söndag, 15-17 september

 

Grottbjörnens folk

Turteatern i Stockholm tycker jag väldigt ofta sätter upp det jag verkligen vill se, utan att jag någonsin vetat om det. Förra året gjorde de en föreställning om Britney Spears och nu är det dags för Jean M. Auels klassiska roman “Grottbjörnens folk” att få liv på scen. Det är medlemmar ur det mycket spännande ÖFA-kollektivet som står bakom idén och så här beskrivs föreställningen:

“Välkommen in i neandertalarnas grotta. Till lägereldarnas, mammutarnas och Jondalars tid. En arkeologisk odyssé fritt baserad på stenålderns stora hjälteepos om Ayla av Jean M. Auel.”

Jag MÅSTE se det här!

Turteatern

Lördag, 16 september – Premiär!

Spelas sen fram till 21 oktober

Bild i bannern: Grottbjörnens folk. Foto: Chrisander Brun

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *