image5-1170x500_banner

Med rödsprängda ögon på fredagsaftonen


Karin Noomi Karlsson har sett Rödsprängda ögon i mörkret på Balettakademin i Göteborg. En berättelsebaserad föreställning med utgångspunkt i #MeToo, skapad av studenten Sarah Stenberg.

 

Ett av höstens största samtalämnen har utan tvekan varit #Metoo. Ämnet fortsätter att röra och beröra och nu har Balettakademiens tjejer gjort ett konstfullt inlägg i debatten. Fredagen den 2 mars gavs föreställningen ”Rödsprängda Ögon i Mörkret”, en berättelsebaserad föreställning till förmån för Göteborgs Kvinnojour. Inträdet var valfritt och alla intäkter donerades oavkortat till kvinnojourens arbete. En stadig skara förväntansfulla besökare valde bort TV-soffan till förmån för detta oerhört behjärtansvärda evenemang.

Det är en mäktig känsla som väcks i mig. Publiken är näst intill en del av scenen. Avskalat, svart och utan filter får vi ta del av en rad berättelser om övergrepp och kränkningar, om smärta, uppgivenhet och styrka. Det är tungt att ta del av det som ensemblen framför och understundom gör det ont i själen när något livsöde tangerar de upplevelser som jag själv bär med mig. Men det ska göra ont för att beröra och även den som inte har råkat illa ut måste kunna förstå allvaret i frågan. Sångerna är starka och sköra på en och samma gång och budskapet går fram med all önskvärd tydlighet.

Det är ett modigt gäng som tillsammans låter berättelse efter berättelse växa fram inför en tyst och fokuserad publik. Självutlämnande och sårbart. När den timslånga föreställningen är över möts tjejerna av stående ovationer, välfötjänta sådana. Det krävs mod och styrka för att framföra de smärtfyllda berättelserna, utan ett endaste darr på läppen. Jag har sällan sett en så självutlämnande och naken föreställning, och jag lämnade Balettakademien berörd ända in i själen.

Jag hoppas att fler får möjlighet att se Sarah Stenbergs skapelse framöver. Berättelserna är inte nya, många av oss har själva upplevt liknande saker, men de har inte tidigare givits lika stort utrymme som nu. Den här föreställningen förtjänar att framföras om och om igen, ända tills en varaktig förändring kan skönjas i samhället. Tack för att jag fick dela detta med er, bästa ensemble!

 

”Rödsprängda Ögon i Mörkret” gavs den 2 mars kl 19.30 på Balettakademien i Göteborg.

Medverkande:

Skapat av: Sarah Stenberg

Piano: Teresa Indebetou

Cello: Ida On

Gitarr: Carin Juborg

Ensemble:  Sarah Stenberg, Ida On, Carin Juborg, Amanda Hård, Anna Salonen, Arnella Zetterström, Elsa Fahlander, Emma Nyström, Evelina Schilling, Frida Edholm, Isabelle Koenen, Julia Carlström, Kajsa Petersson, Linnea Rydqvist, Madelene Hoff, Matilda Boström, Matilda Höglund, Märta Fransson, Nina Ilmonen, Rebecca Lennartsson, Sanna Bruhn

 

Fotograf, omslagsbild: Asbjørn Hagen


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *