Ola Kjelbye

#Martyr


“Detta är en historia som alla bör känna till”. Carmen Jedrzejak har sett Jeanne d’Arc på Backa Teater och känner sorg, ilska, mod och insikt.

Året är 2017 och än idag påverkas kvinnor av patriarkala strukturer i samhället. Men våra rättigheter har utvecklats, vi har fri klädsel, vi har rösträtt, vi tar plats i mansdominerade yrken, vi är chefer, vi är politiker och vi kan själva bestämma över vårt öde.

Denna utveckling har inte skett självmant utan det finns en bred historia bakom den. Till denna historia tillhör Jeanne d’Arc, även kallad “Jungfrun”.

På Backa Teatern kan man nu se en dramatisering av historien om Jeanne d’Arc som Sisela Lindblom har skrivit.

Den 6 januari föddes en flicka i byn Domremy i Lorraine. Hon var en bondflicka med varken utbildning, kunskap om läsandet eller skrivandet. Vid tolvårsåldern påstod hon att hon hörde röster från tre olika helgon – Heliga Margareta, Helena och Mikael. Sju år efteråt blev hon en 19-årig kvinna som dömdes till döden på bål för att hon vägrade ångra det hon trodde på.

Ola Kjelbye

Kjell Wilhelmsen, Ove Wolf, Johan Stavring, Ramtin Parvaneh, Iskra Kostic, Nemanja Stojanović, Anna Harling, Emelie Strömberg Foto: Ola Kjelbye

Hundraårskriget mellan Frankrike och England närmade sig sitt slut, Jeanne d’Arc stred för Frankrike med hjälp av Gud som hon påstod haft direktkontakt med.

1430 blev hon tillfångatagen av burgunderna som sedan sålde henne till engelsmännen där hon satt fängslad i tre månader och förhördes av 165 män gång efter gång.

Under rättegången ville kyrkan att hon skulle ta tillbaka allt hon sagt om sina uppenbarelser. Hon anklagades bl.a. för kätteri, ifrågasättande av kyrkans sanning, brott mot Guds ord och trolldom.

På den tiden kunde inte en flicka lämna sin hemby hur som helst utan att be sin far om tillåtelse, när “Jungfrun” berättade under rättegången att hon lämnade byn för att Gud beordrade henne väcktes ännu fler misstankar att flickan var sinnessjuk.

Poängen är inte hennes psykiska hälsa utan hennes självförtroende och att hon som kvinna tog mer plats än vad hon tilläts. Hon var ingen “fin tjej” utan hon gick i manskläder, stred i kriget och var lika mycket en soldat som alla andra.

1431 brändes hon på bål i staden Rouen, 1920 helgonförklarades hon av påven Benedictus XV och blev en skyddshelgon för soldater.

På två timmar och 5 minuter väcktes starka känslor hos mig. Från sorg, förvirring, ilska till mod och insikt. Detta är inte bara en teaterföreställning utan detta är en historia som alla bör känna till.

Vi behöver fler kvinnor idag som vågar kämpa för sin sak likt den unga Jeanne d’Arc som bröt med mansnormer.

 

Jeanne d’Arc

Backa Teater

Spelas tom 16 december

 

Omslagsfoto: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *