DD_banner

Månadstips Malmö: Malmö hanterar vinterångesten


Publicerades 2017-11-28

Månadstips Malmö: December

Sista veckotipset för 2018 blir ett månadstips! Nu när december tvingar sig på i slott och koja ger Malmö; familjeaktiviteter, festmåltider och dödsskön musikunderhållning.

 

 

Paranoid Park

Förra veckan var det storslagen premiär för Paranoid park på Malmö stadsteater och bulken av spelperioden är exklusiv för högstadie- och gymnasieskolor. MEN! Den 4e december hålles en offentlig föreställning 19.00. Jag vill ge ett starkt shout out till familjer med barn över tretton år att gå och se den här tillsammans, för här snackar vi högkvalitativt material som kommer diskuteras flitigt mellan barn och vuxna in i decembermörkret.

Alex är en ganska vanlig och snäll 16-årig kille. Han brottas med vardagliga tonårsproblem och älskar att skejta. Alex börjar hänga i skejtparken Paranoid Park, ett laglöst land för skejtande tonåringar. Tillsammans med en skejtkompis hoppar de på ett tåg i farten men blir upptäckta av en säkerhetsvakt. Tumult uppstår, vakten ramlar av tåget och dödas. Brott, skuld och rädsla – har Alex förstört hela sitt liv nu? Hur ska han hitta tillbaka till sitt vanliga liv igen om han inte berättar?

 

Malmö stadsteater, Studion

Tisdag 4 december, 19.00

Spelas även  15, 19 & 22 januari

 

Dödsdansen 3.0

Du kommer hämtas upp. I en buss. Åka till festen. Äta god mat. Fira Sveriges cringeigaste silverbröllop. Teater Insite mottog Nöjesguidens pris för bästa scen 2017 med En studie i kärlek som med hjälp utav mötet mellan mat och scenkonst aktiverade det oprövade sinnet smak i teatersammanhang. Nu fortsätter Insite i liknande tradition med Strindbergs Dödsdansen som på riktigt ger publiken en helkväll!

Dödsdansen 3.0 är en omslutande föreställning där fiktion och verklighet suddas ut. Föreställningen utspelar sig i modern tid och publiken möter denna klassiker som sammanvävda tidshopp genom kvällen. Vi får möta deras äktenskaps vedermödor och prövningar, rädslor och förhoppningar under kvällens gång. Berättelser kommer upp till ytan igen. De gamla invanda mönstren mellan Alice och Edgar bryts upp, ur sitt dödläge, när deras vän Kurt med sin närvaro ställer allt på sin spets.

 

Teater Insite

Bastionen

Onsdag 28 november – torsdag 29 november, 18.00

Tisdag 4 december –  torsdag 6 december, 18.00

 

Dödens Körkarl

Nu när frosten lägger sig tung över skåne så har även Malmös minsta musikteater premiär för Selma Lagerlöfs klassiker. Det utlovas nyskriven musik, gråt och skratt samt en stor dos av vinternostalgi av Dickensmått. Jag kommer inleda decembermyset med en liten glögg, lussebulle och utlovade musikalnummer med hypokondriker och liemän!

Det är nyårsnatt. Den försupna och sadistiska Dina Holm härjar fritt med sin förstörelselusta, då hon plötsligt råkar ut för en olycka och såras dödligt. Innan hon vet ordet av står hon öga mot öga med Dödens körkarl, som ålägger Dina den dystra uppgiften att överta hans ämbete under kommande år. Dina har inga som helst planer på att bli körkarl åt Döden, men att undfly sitt öde visar sig svårt, och hon tvingas snart till en smärtsam uppgörelse med sitt förflutna.

 

Samsa musikteater

Bastionen

Fredag 7 december – söndag 9 december, 19.00

Onsdag 12 december – lördag 15 december, 19.00

 

 

Omslagsbild: Från Dödsdansen 3.0. Foto: Per Morten Abrahamsen. Bilden visas här något beskuren.


Om Oscar Steen

Oscar Steen, scenkonstnär och gästskribent för Scenkonstguiden. Jobbar som sufflör på Helsingborgs stadsteater. Han bosatte sig i Malmö 2007 har sedan dess hållit ett finger på stadens kulturpolitik, scenkonsten och dess relation till sin publik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *