fuckgirls_regular

“Man måste vara medveten om strukturerna för att kunna bryta dem”


Carmen Jedrzejak har träffat Saga Becker som vann en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i filmen Någonting måste gå sönder 2015. Under Göteborg Film Festival var det premiär för hennes första kortfilm Fuckgirls. Hon har skrivit manus, regisserat och skådespelar själv i filmen.

– Kortfilmen presenterar tre tjejers trötthet på verbalt, sexuellt och fysiskt våld som de utsatts för i sin vardag såväl som i livet, men även om styrkan de finner hos varandra. Därför väljer de att ta tillbaka kontrollen över sina liv, berättar Saga.

Hon menar att det handlar mycket om normer och strukturer som vi har i vårt samhälle. Dessa normer styr oss mer än vad vi vill tro, att vi lever i ett patriarkat där män har makten över hur våra liv ska vara. Hon vill bryta normmönstren och normer som skadar oss från att kunna bli fria.

– Vi måste bli medvetna om strukturerna för att kunna bryta ner dem. Det finns olika alternativ, i detta fall har jag valt att använda mig av kortfilmskonsten där jag utforskar vem som har rätten till våld. Skådespelarna är feminint kodade personer som tar till manligt kodade egenskaper såsom våld och hot för att kunna slå sig fria.

IMG_0299

Saga Becker. Foto: Carmen Jedrzejak.

Saga hoppas på många framgångar för transpersoner 2017. Hon vill att transpersoner ska få synlighet i media och samhället. Att de blir tagna på allvar och stärker varandra i kampen. Hon tror att filmen hon skapat kommer att förändra olika normer.

– All typ av synlighet eller representation bidrar till förändring. Samtidigt behöver vi mer för att vi är så underrepresenterade i dagens samhälle. Vi behöver synas i konst, kultur, nöjesliv och populärkulturen. Bland det viktigaste är att få vara med vid beslutstagande som berör vardagen och livet.

Människor tenderar att kategorisera andra. Även Saga kan känna sig fången i ett fack på grund av andra. Trots det tror hon inte på principen och vill inte sätta sig själv i något fack men hon menar att hon blir placerad i ett ändå. Hon menar exempelvis att hennes kortfilm om transpersoner inte är en ¨transfilm¨.

– Jag vill att den ska bli sedd som en film, säger hon.

Hennes drivkrafter är kärlek, hat, frustration, ångest och glädje. Hon är nära till sina känslor och hänger sig åt dem. När hon skapar eller går in i ett projekt ger hon 110% av sin passion därför vill hon att hennes verk ska ses som konst och inte bli kategoriserad utifrån hennes privatliv. Hade hon träffat sitt unga jag idag hade hon sagt:

– Håll ut, skada inte dig själv, allting kommer bli bra.

Sagas unga jag skulle bli chockad om hon såg sig i framtiden. Framtiden ser ljus ut med tanke på debutromanen som hon har jobbat med under en lång period. Den handlar om en mörk poetisk kärlekshistoria baserad på hennes egna erfarenheter blandad med fiktion. Nästa filmprojekt är inplanerat och serier kommer igång nästa år. Saga avslöjar till och med att hon skriver en bok tillsammans med en författare men att det fortfarande är hemligt.

Saga lever öppet kring sin transidentitet. Hon vill att människor som funderar kring sin könsidentitet ska våga vara nyfikna. Prova på olika saker, uttryck och vara lekfulla.

– Känns det bra brukar det vara rätt, uppmuntrar hon.

Innan vi avslutar råder hon andra som känner sig osäkra eller nyfikna att umgås med personer som känner som en själv gör och är likasinnade. Hon uppmanar alla att ställa frågor om hur andras erfarenheter ser ut eller fråga hur dessa personer gjorde.

 

Fuckgirl visas som en del av Svenska kortfilmspremiärer 3 på Göteborg Film Festival. En visning är kvar – lördagen den 4 februari, 10.00.

Omslagsfoto: Saga Becker i Fuckgirls. Saga Becker och Christofer Nilsson.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *