pedagogik

Veckotips Malmö: Passion och mjuka gatstenar


Veckotips Malmö: Vecka 12

Påskveckan bjuder på både passion, utflykter och magi. Men hur gärna vi än vill dränka oss i påskgodis och fjun så låter inte scenkonsten oss glömma verkligheten. Snarare tvingar den oss att ompröva våra uppfattningar om både våld, vita män och 90-talister. Matilda Johansson ger oss påskveckans malmö-måsten.

 

Ultra

Ultra är vita män som rör sig unisont. Vilket vid första tanken får mig upprymd och lite fnissig, enkelt och läckert – tänker jag. Jag läser raden för min vän och även hon brister ut i “- Det vill jag se! Det har jag inte sett förut, vita män som rör sig tillsammans.” Det är inte förrän då i mina funderingar på vart jag sett vita män röra sig i grupp förut som en kall rysning börjar sprida sig i mig. Vita män som rörs sig unisont går från en lustfylld bild till en ond aning. Och visst är det fascismens estetik som har inspirerat till denna dansföreställning som inte kommer lämna oss oberörda.

Tisdag 22/3
Dansstationen 

Våld och pedagogik

Gatstenar av skumgummi flyger i luften när John Hanse och Henrik Bromander tar sig an Bertolt Brechts pjäs Åtgärden. I en interaktiv tappning möter publiken scenkonst om blockader, kravaller och flyktingavvisningar. Som Brecht-älskare är det ju inte annat än att det går ett pirr genom kroppen när jag läser om Våld och pedagogik. Ett scenkonstprojekt som börjar med premiär i Malmö, för att göra några stopp i Sverige innan de åker ut på Europaturné.

En föreställning som tar ett grepp om politiskt våld utan att ta ställning för eller emot – upplevs säkerligen provocerande, men förhoppningsvis på ett nödvändigt plan. Jag hoppas på att det är en föreställning en bär med sig länge och funderar både en och två gånger över. Och det finns stora chanser för att den ska etsa sig fast – då  föreställningen vill få den övertygade pacifisten att knyta näven och den stenkastande aktivisten att tänka om. Vågar du bli omvänd?

Onsdag 23/4 och Torsdag 24/3 kl 19.00
Inkonst, Malmö 

 

Det nya tråkiga

Det nya tråkiga är en föreläsningsshow av Dilan Apak och Moa Lundqvist. Dessa kvinns gör mig knäsvag bara genom deras uppenbarelse. När de sedan ska ta sig an generationen som kallas “the new boring”, alltså de själva (90-talisterna), sitter i alla fall jag bänkad.

Nu ska vi få götta ner oss i myterna och idéerna kring nästkommande styrande generation. För se upp, 90-talisterna kommer bli mäktiga, så vi börjar väl med att skratta åt dem innan de blir herre på täppan.

Onsdag 23/3 kl 20.00
Babel, Malmö 

 

MINOR MIRACLES

Vad passar bättre en skärtorsdag än lite magi? Trollkarlarna Malin Nilsson och Charlie Caper skippar blåkulla och bjuder in till Victoriateatern istället och bjuder på en sensationsshow. Hurra utropar jag och sätter påskgodiset i halsen.

På den mysteriedoftande teatern, i skenet av kulörta lyktor, träffas de för att ge en helkväll med sina mest otroliga maginummer…

Jag är förförd.

 

Torsdag 24/3
Victoriateatern 

 

Émilie & Voltaire

Jag fullkomligt älskar påsken och ännu mer härligt är ju en påskutflykt. Därför kommer här ett hett tips på bra utflykt! Vart är vi på väg? Är det till Frankrike eller har du fått så ont att du måste stanna hemma och använda voltaren…

Nej, vi är ju på väg mot Abbekås för att se Émilie och Voltaire. Ett utflyktsmål som lovar både smärta och hjärta då poeten Voltaire och högadliga Émilie i en sällsynt passion drar från Paris för att skapa en utopi på landet. Men paradiset kanske inte blir lika ljuvligt som de önskat?

Lördag 26/3 och Söndag 27/3
Teater Kapija, Abbekås

 

Bild i banner: pressbild från föreställning Ultra, foto – Andreas Nilsson.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *