Foto: Markéta Wagnerová

LUR – den perfekta mixen av klubb och scenkonst!


Om vi säger LUR säger ni Grand finale! När det väl vankas Finalfest för Göteborgs dans- och teaterfestival är det inte läge att hålla igen på uttryck. På plats för att fixa biffen är den internationella performancegruppen LUR som bjuder på en konsert i en perfekt mix av klubb och scenkonst.

LUR är en musikperformance-grupp med fötter i både Berlin, Köpenhamn och Malmö. Ett klubbfenomen som gigar nästan mer utomlands än hemma. På listan över länder de giggat i finns bland annat Tyskland, Belgien, Tjeckien och USA. Nu senast i juni var de på turné i Kina där de hann köra 13 spelningar i 13 städer under 17 dagar. Bara det är en bragd. En turné att minnas får jag känslan av när jag pratar med Erik, en av grundarna bakom LUR. “Det var väldigt olika karaktär på spelningarna, ibland gigade vi för 150 personer och nästa dag för 2000 pers.”

En av de vanligaste kommentarerna de får höra om deras show är att folk aldrig har sett något liknande. “Ofta tar det ett par låtar innan de bestämt sig om det är bra eller dåligt.” Erik skrattar och jämför med känslan när en spelar för tonåringar som måste se efter vad de andra tycker innan de kan tycka det är bra. “Det blir som en shockeffekt, där första reaktionen är – Vad gör de?, innan folk kan slappna av och börjar digga”.

För det är en kavalkad av uttryck LUR bjuder på, då de blandar live-loopning, spoken word, akrobatik och visuals (videokonst).

foto: Markéta Wagnerová

foto: Markéta Wagnerová

Vad är då storyn bakom denna spännande blandning av uttryck?

Erik berättar att det hela började i gymnasiet då han och Mika spelade i bandet Cargo i Växjö. När bandet några år senare bestämde sig för att lägga ner kom den stora krisen. “Det var som att den stora musikerdrömmen gick i kras.” Men Mika och Erik fortsatte att träffas i replokalen och började improvisera med en loop-pedal. Utöver sina instrument började de involvera olika föremål i ljudbilden som hade häftiga ljud.

LURs tillblivande skedde under en liten spontan spelning för 10 år sedan på en fest på Köpenhamns cirkushögskola. Det var dragtema och Eriks dåvarande partner, som var en av dem som höll i festen, peppade dem att köra och det blev en succé. “Vi kände oss som galadrottningar och det var skitkul att få så fint mottagande.”

Spelningen blev en morot som taggade dem att fortsätta och när Erik skulle göra sitt examensarbete på linjen scenproduktion, på Malmö Högskola, bestämde han sig för att göra något med LUR.

“Jag hade snöat in på animationer och vill skapa något där animationerna styrdes av instrument. Slår man på bastrumman ska hela rummet blinka…”

Detta blev tillslut LURs första show, LUR Maskopi som hade premiär på Inkonst i Malmö. I början körde de mycket med akustiska instrument men med tiden har det mer och mer blivit elektroniskt.

Visuell musik

En av drivkrafterna för LUR är att göra den elektroniska musiken mer visuell. Erik berättar hur han och Mika blivit irriterade när de var på elektroniska konserter där kända internationella namn bara stod bakom en dator och inte gjorde något av giget. “Det blev en morot att göra elektronisk musik på ett visuellt sätt.” En av utmaningarna har varit att visa att musiken skapas live. “Vissa sa – Ja, det är skitbra, men vi fattar att det är playback.. Och så har man stått där och gigat. Det är sjukt frustrerande.”

Sedan dess har LUR bara blivit mer och mer visuella och blandar element från nycirkus, drag, spoken word och teater.  Sedan några år tillbaka har nämligen Erik och Mika fått förstärkning av Olof på visuals, Kajsa på spoken word och akrobatik och Jenny på instrument och sång.

“Att beskriva konstformen med ett ord är skitsvårt” tycker Erik. Det närmaste han kommer är en visuell konsertperformance där all musik bygger på liveloopning. “Vi spelar in allt live på scenen och sedan modifierar vi live också. Vi live-arrangerar helt enkelt.”

Namnet LUR då, frågar jag. Är det för att ni är luriga? Det är ett kul ord, berättar Erik, med många roliga referenser… ligga på lur, ta en lur. Dessutom var Mika var förtjust i gamla telefonlurar när namnet skapades, så han var extra nöjd med namnvalet.

Konstiga spelningar

Då LUR har varit i gång i 10 år har de också gott om konstiga spelningar att dela med sig av. Från små barer i China Town till att bli nedröstade av barnjury i Barnkanalen till salsadansande torg i Havanna till total teknisk kollaps live i P2. Ett annat märkligt gig var när LUR spelade på öppningen för Malmö Live, då deras vänner demonstrerade utanför. “Det var demonstrationer mot hur kommunen hade gjort Malmö Live, hur mycket det hade kostat och att det gjort det tillsammans med ett hotell. Det var ju fett att som artister få spela där, men märkligt att ideologiskt hålla med och se sina vänner utanför med banderoller samtidigt.” Låter minst sagt lite kluvet.

Om LUR skulle vara en godis

När avslutningsfesten sätter igång har Festivalen i över en vecka bjudit på internationell högklassig scenkonst och för att riktigt gå upp i varv och ta ut alla krafter så blir det en Grand finale i sockerkickstema. Hur smakar då LUR? Jo, om LUR skulle vara en godis skulle de vara en marshmallows utanpå och inuti skulle det vara massa lysande klumpar som smakar lite sött och surt om vartannat. Bered er helt enkelt på en resa av sjukt mycket energi.

 

LUR spelar 23.00 på Göteborgs dans- och teaterfestivals avslutningsfest – The Grand finale 27/8 Backstage, Stora Teatern. 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *