liveaction

“Vi förväntar oss endast det oväntade” – Live Action


I helgen pågår en performancefestival i Göteborg. Det är Live Action som gör sin trettonde upplaga där vi kan få ta del av 10 svenska och internationella performancekonstnärer.

Festivalen äger dels rum i det offentliga rummet och på 3:e Våningen. Performanceframträdande sker ute på gatan och kan på så sätt också upplevas av någon som bara vandrar förbi. Så ta en promenad i Brunnsparken på lördag och se det med egna ögon.

Vill en hellre kliva in i en lokal och slippa vindar och sol så kan en bege sig till 3:e Våningen och ta del av kvällsprogrammet. På lördag kan en bland annat få se Jamie McMurry med verket Exit, Lina Kuittinen med Mouthly och Arahmaiani Feisal med Handle Without Care .

Jamie McMurry kommer från Los Angeles och har arbetat med konceptuell konst i över 25år. Lina Kuittinen, från Finland, förhåller sig till performance som till matsmältning där de båda fungerar som mötesplatser för materiella flöden.

Mest peppad är jag på Arahmaiani Feisal som betraktas som en av de mest inflytelserika artisterna inom utvecklingen av indonesisk samtida konst. Dessutom är hon en aktiv röst för marginaliserade och undertryckta i samhället. Arahmaiani ifrågasätter landets motsättningar och paradoxer i sina konstnärliga verk genom föreställningar, installationer, ritningar, poesi, dans och musik. Hennes uppträdanden utgör protester mot social orättvisa, våld, politisk korruption och kvinnans ställning i det muslimska samhället.

Festivalen är något för både den insatte och för den som bara är nyfiken. För att citera festivalen själv.

“Det är ett program som för den insatte andas kvalitet, diversitet och experiment, och för den oinsatte något okänt och outforskat. Just denna egenskap av det okända och det oväntade är det som ger performancekonsten en spänning i mötet. Men vet inte vad man kommer att erfara, man kan bara öppna sina sinnen och upptäcka, uppskatta eller för den delen ogilla.”

Temat för festivalen är “United” och refererar inte till Manchester utan till valåret.

“Det är ett symboliskt tema som uppmanar oss alla att försvara demokratin som idag tyvärr hotas av krafter som vill undertrycka dess grundläggande värden. Som vill retuschera frihet, jämlikhet och broderskap, mänsklighet, respekt, tolerans och solidaritet från demokratins foto. Krafter som naturligtvis inte på något sätt anser att nutidskonst eller för den delen konstnärliga experiment har någon betydelse för samhället. Krafter vars extremt konservativa ideologi står i total motsättning till de värden som karakteriserar performancekonsten som uttryck.”

Diversitet går som en röd tråd genom programmet och fungerar både inringande för temat men bjuder där med också på en palett av uttryck och upplevelser.

“Vi förväntar oss endast det oväntade, det okända, spöken, ljud, jord, blod, murar, vibrationer, vatten, rörelse, tårar och skratt och house, allt det som vi ännu inte känner eller har känt. Vi förväntar oss att bli emotionellt och intellektuellt stimulerade av djupet hos konstnärerna som vi vet kommer att göra sitt yttersta för att få oss på andra tankar än de vi redan har.”

Vill du uppleva något oväntat så ta del av Live Action.

 

Live Action 14-16 juni

 

Citat är tagna från beskrivningstext kring festivalen.

Foto i bannern: Bildmontage, från höger till vänster – Liina Kuittinen, Foto : Kristian Jalava. / Arahmaiani, Foto: Jonas Stampe. / Jamie McMurry, Foto : Dan McKereghan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *