Ola Kjelbye

Legobygge med ansträngt Trump-filter


Publicerades 2019-11-18

Samarbete KulturUngdom: Kritikgruppen

“Krystad och spretig”. Odile Ducoin har sett Herr Puntila och hans dräng Matti på Göteborgs Stadsteater.

 

Ofta går jag på teater för att komma bort från verkligheten. För att få bli inbjuden till ett annat rum i en annan tid, där andra människor styr handlingen. När jag sätter mig i salongen på Göteborgs Stadsteater för att se Brechts Herr Puntila och hans dräng Matti förväntar jag mig det motsatta. I sann Brecht-anda vill jag bli påmind om vår krassa verklighet, att någon eller något bryter illusionen som så lätt uppstår på en teaterscen.

På stadsteaterns scen befinner sig Herr Puntila, på pricken lik Trump, ofta sittandes i en fåtölj av vad som ser ut att vara stora legobitar. Legoestetiken återkommer i andra möbler och som en hög mur. Därtill finns bland annat en klätterställning tydligt skyltad som “Trump Tower” och en miniatyrbil som körs av både Puntila och hans chaufför Matti. Någon dräng är det alltså inte tal om.

I Pontus Stenshälls uppsättning har en del anpassats för att funka med Trump-temat, men karaktärerna är i mångt och mycket sig själva. Herr Puntilas dubbla personlighet, som innebär att han är en sträng snåljåp i nyktert tillstånd men ett givmilt fyllo annars, skildras på ett lysande sätt av Lisa Lindgren. Men det är en klen tröst. De övriga karaktärerna har jag svårt att få grepp om och i mitt stilla sinne ställer jag många frågor utan att föreställningen möter mig med några svar. Under pausen sneglar jag mot utgången.

Jag gör mitt bästa för att förstå vad föreställningen vill kommunicera. Kanske ska leksaks-dekoren påminna oss i publiken om att detta bara är teater, en lek med verkligheten. Kanske är legobygget en symbol för den konstruktion vi uppfattar som vårt samhälle. Kanske är det öppet för fri tolkning.

Kanske är det bara jag som inte förstår. Eller så är detta en föreställning som inte håller måttet. Med sitt ansträngda Trump-filter och tafatta karaokeinslag blir denna uppsättning krystad och spretig. Och det är verkligheten.

 

Herr Puntila och hans dräng Matti

Göteborgs Stadsteater

Premiär 25 oktober 2019

Spelas till och med 18 januari 2020

 

Av: Bertolt Brecht

Regi och scenografi: Pontus Stenshäll

På scen: Lasse Carlsson, Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Johan Hafezi, Lisa Lindgren, Emil Ljungestig, Ika Nord, Nina Dahn, Frida Linnell

 

Omslagsfoto: Ola Kjelbye


Om Odile Ducoin

Odile Ducoin, 23 år. Efter två år i Skåne, där hon bland annat studerat konceptuell scenkonst, har Odile nu flyttat tillbaka till Göteborg för att undersöka teaterscenen i den stad hon är uppväxt i.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *