kurage_banner

Kurage roastar vuxenvärlden


Ellinor Johansson har sett Scenkonsttrion Kurages roast av vuxenvärlden och kastas tillbaka till sina tonår, tränar på att vara i nuet och går från salongen med ett lugn i kroppen.

Onsdagen den 15 mars hade teater Kurage premiär för föreställningen Kurage roastar vuxenvärlden. Spänd och förväntansfull vandrade jag mot Kulturhuset Kåken där premiären spelades. Jag funderar på valet av roast som medel för att nå tonåringar, är det verkligen ett rätt val? Roast som kan vara så elakt, men samtidigt fruktansvärt kul. Hur ska det tas emot?

Föreställningen riktar sig just mot högstadiet och tonåringar. Vi i publiken blir tilltalade “tonåringar” och flera gånger under föreställningens gång känner jag hur jag lätt tänker tillbaka på min egen tonårstid. Skrek jag också åt min mamma? Njöt jag av min tonår? Jag får ständigt påminna mig själv att fokusera och koncentrera mig på föreställningen. “Var i nuet nu, Ellinor”.

_MG_8525

Kurage roastar vuxenvärlden. Foto: Kurage

Roasten är en riktigt rejäl roast. Skådespelarna Rebecca Alverfors och Charlotta Grimfjord Cederblad vägleder oss genom vuxenvärldens brister, dubbelmoral och försök till att förstå tonåringarna. Till sin hjälp har de arbetat med komikern Pernilla Hammargren, och som komiker själv blir jag imponerad över deras skicklighet att variera mellan humor och allvar. Med en stor skvätt av humor skrattar jag åt vuxenvärldens platta försök till att försöka förstå tonåringarna, samtidigt som jag sitter och funderar på hur jag själv skulle motta föreställningen om jag var tonåring. Jag har svårt att svara på det, men jag tror att en med humorn kan få vem som helst att lyssna. Humorn är ett smart grepp att vägleda vem som helst in på allvarets vägar och det gör Kurage på ett effektivt sätt. Föreställningen är både humoristisk och allvarsam. Jag kommer på mig själv med att skratta och i nästa sekund beröras av problematiken med att som vuxen bara vilja göra rätt.

Texterna som har arbetats fram i samarbete med högstadieklasser berör och känns ärliga. Ingen är perfekt, varken vuxna eller tonåringar. Därför måste vi hjälpas åt. När jag går från föreställningen känner jag ett lugn och tänker “fan, vi kanske behöver lite mer roast i världen ändå”.

 

Kurage roastar vuxenvärlden

Offentliga spelningar: 28 och 31 mars, 9.15 & 10.45

Kulturhuset Kåken, Göteborg

Även aktuell för skolbokningar och privata bokningar

 

Omslagsfoto: Kurage

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *